24 °C Budapest

A Daiwa és a Nomura szervezheti a szamurájkötvény-kibocsátást

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:21

Az Államadósság Kezelő Központ a Daiwa és a Nomura pénzintézeteknek adott megbízást egy ötéves futamidejű, 50 milliárd japán jen összegű, fix kamatozású kötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Rt. hétfőn.

Az ÁKK a szamurájkötvény kibocsátásából befolyó összeget a 2004-ben lejáró adósság finanszírozására használja fel - áll a közleményben.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) április 13-án a brit HSBC Bank és a Lehman Brothers pénzintézeteknek adott megbízást fontkötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére. A kötvény összegét és futamidejét a befektetői érdeklődés figyelembevételével határozzák meg. Az ÁKK a befolyó összeget szintén a 2004-ben lejáró adósság finanszírozására használja fel. Piaci értesülések szerint a bemutatókörút még ebben a hónapban várható.

Az idei tervek szerint Magyarország összesen 3 milliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket, a tavalyi, összesen 2 milliárd eurós értékű ilyen fajtájú külső finanszírozás után.

Az év elején már volt egy egymilliárd euró értékű eur=kötvénykibocsátás, 1.2 milliárd eurónyi befektetői igénnyel. Az egy héttel ezelőtt kiadottmandátum a HSBC-nek és a Lehman Brothers-nek volt a második egymilliárd euró első "fele", a jelenlegi megbízás a második kb. 500 millió euró. A harmadik egy milliárd eurónyi kötvény denominációjáról még nincs döntés.

A januári egymillárd euró értékű 2014 januárjában lejáró kötvények szelvénye 4.5 százalékos, kibocsátási és másodforgalmazói ára egyaránt 99.881 százalék, a január 23-i kibocsátáskor a hozamfelára 0.41 százalékpont volt az azonos futamú, 4.25 százalékos kamatozású német államkötvény (bund) fölött. Ez 0.29 százalékpontos felárnak felel meg az átlagos irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) felett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előző, tavaly szeptember 18-án kiadott, egymilliárd eurós,hétéves futamú magyar eurokötvény hozamfelára az árazáskor 0.22 százalékpont volt az átlagos eurókamatcsere-hozam felett, az ezt megelőző, 2003. január végén kiadott, ugyancsak egymilliárd eurós, tízéves futamú magyar eurokötvényé 0.27 százalékpont volt.

Magyarország hosszú távú szuverén devizaadósságának osztályzata a Fitch Ratings-nél és a Standard & Poor's-nál "A mínusz", a Moody's-nál "A1".

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?