7 °C Budapest

A Daiwa és a Nomura szervezheti a szamurájkötvény-kibocsátást

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:21

Az Államadósság Kezelő Központ a Daiwa és a Nomura pénzintézeteknek adott megbízást egy ötéves futamidejű, 50 milliárd japán jen összegű, fix kamatozású kötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Rt. hétfőn.

Az ÁKK a szamurájkötvény kibocsátásából befolyó összeget a 2004-ben lejáró adósság finanszírozására használja fel - áll a közleményben.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) április 13-án a brit HSBC Bank és a Lehman Brothers pénzintézeteknek adott megbízást fontkötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére. A kötvény összegét és futamidejét a befektetői érdeklődés figyelembevételével határozzák meg. Az ÁKK a befolyó összeget szintén a 2004-ben lejáró adósság finanszírozására használja fel. Piaci értesülések szerint a bemutatókörút még ebben a hónapban várható.

Az idei tervek szerint Magyarország összesen 3 milliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket, a tavalyi, összesen 2 milliárd eurós értékű ilyen fajtájú külső finanszírozás után.

Az év elején már volt egy egymilliárd euró értékű eur=kötvénykibocsátás, 1.2 milliárd eurónyi befektetői igénnyel. Az egy héttel ezelőtt kiadottmandátum a HSBC-nek és a Lehman Brothers-nek volt a második egymilliárd euró első "fele", a jelenlegi megbízás a második kb. 500 millió euró. A harmadik egy milliárd eurónyi kötvény denominációjáról még nincs döntés.

A januári egymillárd euró értékű 2014 januárjában lejáró kötvények szelvénye 4.5 százalékos, kibocsátási és másodforgalmazói ára egyaránt 99.881 százalék, a január 23-i kibocsátáskor a hozamfelára 0.41 százalékpont volt az azonos futamú, 4.25 százalékos kamatozású német államkötvény (bund) fölött. Ez 0.29 százalékpontos felárnak felel meg az átlagos irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) felett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előző, tavaly szeptember 18-án kiadott, egymilliárd eurós,hétéves futamú magyar eurokötvény hozamfelára az árazáskor 0.22 százalékpont volt az átlagos eurókamatcsere-hozam felett, az ezt megelőző, 2003. január végén kiadott, ugyancsak egymilliárd eurós, tízéves futamú magyar eurokötvényé 0.27 százalékpont volt.

Magyarország hosszú távú szuverén devizaadósságának osztályzata a Fitch Ratings-nél és a Standard & Poor's-nál "A mínusz", a Moody's-nál "A1".

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem