25 °C Budapest

2007 is korai lehet Romániának? - Mit lép az EU?

Pénzcentrum
2004. április 16. 15:50

Románia fővárosának főterén áll egy óra, mely 2007-ig számolja a hátralévő napokat. A románok azt remélik a várva-várt esztendő elhozhatja számukra az EU csatlakozást. Ez a reményteli várakozás talán enyhítheti azt a kiábrándultságot, mely abból fakad, hogy az ország nem tagja a nyolc posztkommunista államnak, akik jövő hónapban csatlakozhatnak - írja az Economist. Romániában elképzelhetetlennek tartják, hogy 2007-ben sem sikerül belépniük, ahogy az ország politikusai mondják: "Nincs B-terv." Ez a stratégia első látásra veszélyesnek tűnhet, mégis van mögötte ráció. A román kormány valószínűleg alternatív stratégiák nélkül is sikeres lesz 2007-ig, mely dátum egyben a bolgároknak is esélyt jelent a felvételre.


A kormány lépéseinek ésszerűsége abban rejlik, hogy az EU egy kész programot ad a kormánynak, melyet teljesíteni kell a csatlakozáshoz, ez pedig akkor lehet a legkönnyebb, ha hatalmon maradhat a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt a novemberi választásokat követően.

Ezen felül a kirívó optimizmus egyben elhivatottságot is sugároz az EU hivatalnokai és a Romániában látogatást tevő politikusai felé. Az egyetlen (annál fontosabb) negatív visszajelzés az Európai Parlamenttől érkezett, miszerint Romániának esélye sincs a 2007-es csatlakozásra, amennyiben képtelen kezelni a korrupció, a jogegyenlőség, sajtószabadság és rendőri brutalitás kérdését.

A kritikai észrevételek között szerepelt, hogy a román társadalombiztosítási rendszernek "egyáltalán nem sikerült" a nagycsaládosok támogatását megoldani. A vita azonban, mint az ilyenkor lenni szokott, a román kormány teljes körű kötelességvállalásával és ígérettételekkel zárult.

Az Európai Bizottság képviselői máig úgy vélik, hogy van még esély a tárgyalások 2005 végéig történő befejezésére és a 2007-es csatlakozásra. Románia azonban már idén szeretné lezárni a tárgyalásokat, amire meglehetősen kevés az esély. Ezek befejezése sem jelentené egyébként, hogy Románia ténylegesen készen áll a belépésre: egyetlen elemző sem vélekedett eddig úgy, hogy az ország, melynek egy főre eső jövedelme csupán az EU-átlag 10%-át teszi ki készen áll majd a határidőre. A leglényegesebb akadályok között a nem hatékony kormányzati tevékenységet, a jogrendet és a gazdaság nem piaci jellegét emelték ki, az EU joganyagának átvétele mellett. Mindezek vélhetően gátat szabhatnak 2005-ig, de sokak szerint egészen a 2007-ig is, kierőszakolva a nem létező B-terv alkalmazását.Románia jogrendszerének modernizálásához kb. 1,500 jogász képzésére lenne szükség, amellett, hogy el kell ültetni a bírói függetlenség eszméjét bennük és a politikusokban egyaránt. Mindez 5-10 és nem 1-2 év munkáját igényli. A kormányzatnak transzparensebbé kellene tennie tevékenységét, illetve a politikusok alá- fölérendeltségi viszonyait.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?