2007 is korai lehet Romániának? - Mit lép az EU?

Pénzcentrum
2004. április 16. 15:50

Románia fővárosának főterén áll egy óra, mely 2007-ig számolja a hátralévő napokat. A románok azt remélik a várva-várt esztendő elhozhatja számukra az EU csatlakozást. Ez a reményteli várakozás talán enyhítheti azt a kiábrándultságot, mely abból fakad, hogy az ország nem tagja a nyolc posztkommunista államnak, akik jövő hónapban csatlakozhatnak - írja az Economist. Romániában elképzelhetetlennek tartják, hogy 2007-ben sem sikerül belépniük, ahogy az ország politikusai mondják: "Nincs B-terv." Ez a stratégia első látásra veszélyesnek tűnhet, mégis van mögötte ráció. A román kormány valószínűleg alternatív stratégiák nélkül is sikeres lesz 2007-ig, mely dátum egyben a bolgároknak is esélyt jelent a felvételre.


A kormány lépéseinek ésszerűsége abban rejlik, hogy az EU egy kész programot ad a kormánynak, melyet teljesíteni kell a csatlakozáshoz, ez pedig akkor lehet a legkönnyebb, ha hatalmon maradhat a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt a novemberi választásokat követően.

Ezen felül a kirívó optimizmus egyben elhivatottságot is sugároz az EU hivatalnokai és a Romániában látogatást tevő politikusai felé. Az egyetlen (annál fontosabb) negatív visszajelzés az Európai Parlamenttől érkezett, miszerint Romániának esélye sincs a 2007-es csatlakozásra, amennyiben képtelen kezelni a korrupció, a jogegyenlőség, sajtószabadság és rendőri brutalitás kérdését.

A kritikai észrevételek között szerepelt, hogy a román társadalombiztosítási rendszernek "egyáltalán nem sikerült" a nagycsaládosok támogatását megoldani. A vita azonban, mint az ilyenkor lenni szokott, a román kormány teljes körű kötelességvállalásával és ígérettételekkel zárult.

Az Európai Bizottság képviselői máig úgy vélik, hogy van még esély a tárgyalások 2005 végéig történő befejezésére és a 2007-es csatlakozásra. Románia azonban már idén szeretné lezárni a tárgyalásokat, amire meglehetősen kevés az esély. Ezek befejezése sem jelentené egyébként, hogy Románia ténylegesen készen áll a belépésre: egyetlen elemző sem vélekedett eddig úgy, hogy az ország, melynek egy főre eső jövedelme csupán az EU-átlag 10%-át teszi ki készen áll majd a határidőre. A leglényegesebb akadályok között a nem hatékony kormányzati tevékenységet, a jogrendet és a gazdaság nem piaci jellegét emelték ki, az EU joganyagának átvétele mellett. Mindezek vélhetően gátat szabhatnak 2005-ig, de sokak szerint egészen a 2007-ig is, kierőszakolva a nem létező B-terv alkalmazását.Románia jogrendszerének modernizálásához kb. 1,500 jogász képzésére lenne szükség, amellett, hogy el kell ültetni a bírói függetlenség eszméjét bennük és a politikusokban egyaránt. Mindez 5-10 és nem 1-2 év munkáját igényli. A kormányzatnak transzparensebbé kellene tennie tevékenységét, illetve a politikusok alá- fölérendeltségi viszonyait.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem