15 °C Budapest

2007 is korai lehet Romániának? - Mit lép az EU?

Pénzcentrum
2004. április 16. 15:50

Románia fővárosának főterén áll egy óra, mely 2007-ig számolja a hátralévő napokat. A románok azt remélik a várva-várt esztendő elhozhatja számukra az EU csatlakozást. Ez a reményteli várakozás talán enyhítheti azt a kiábrándultságot, mely abból fakad, hogy az ország nem tagja a nyolc posztkommunista államnak, akik jövő hónapban csatlakozhatnak - írja az Economist. Romániában elképzelhetetlennek tartják, hogy 2007-ben sem sikerül belépniük, ahogy az ország politikusai mondják: "Nincs B-terv." Ez a stratégia első látásra veszélyesnek tűnhet, mégis van mögötte ráció. A román kormány valószínűleg alternatív stratégiák nélkül is sikeres lesz 2007-ig, mely dátum egyben a bolgároknak is esélyt jelent a felvételre.


A kormány lépéseinek ésszerűsége abban rejlik, hogy az EU egy kész programot ad a kormánynak, melyet teljesíteni kell a csatlakozáshoz, ez pedig akkor lehet a legkönnyebb, ha hatalmon maradhat a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt a novemberi választásokat követően.

Ezen felül a kirívó optimizmus egyben elhivatottságot is sugároz az EU hivatalnokai és a Romániában látogatást tevő politikusai felé. Az egyetlen (annál fontosabb) negatív visszajelzés az Európai Parlamenttől érkezett, miszerint Romániának esélye sincs a 2007-es csatlakozásra, amennyiben képtelen kezelni a korrupció, a jogegyenlőség, sajtószabadság és rendőri brutalitás kérdését.

A kritikai észrevételek között szerepelt, hogy a román társadalombiztosítási rendszernek "egyáltalán nem sikerült" a nagycsaládosok támogatását megoldani. A vita azonban, mint az ilyenkor lenni szokott, a román kormány teljes körű kötelességvállalásával és ígérettételekkel zárult.

Az Európai Bizottság képviselői máig úgy vélik, hogy van még esély a tárgyalások 2005 végéig történő befejezésére és a 2007-es csatlakozásra. Románia azonban már idén szeretné lezárni a tárgyalásokat, amire meglehetősen kevés az esély. Ezek befejezése sem jelentené egyébként, hogy Románia ténylegesen készen áll a belépésre: egyetlen elemző sem vélekedett eddig úgy, hogy az ország, melynek egy főre eső jövedelme csupán az EU-átlag 10%-át teszi ki készen áll majd a határidőre. A leglényegesebb akadályok között a nem hatékony kormányzati tevékenységet, a jogrendet és a gazdaság nem piaci jellegét emelték ki, az EU joganyagának átvétele mellett. Mindezek vélhetően gátat szabhatnak 2005-ig, de sokak szerint egészen a 2007-ig is, kierőszakolva a nem létező B-terv alkalmazását.Románia jogrendszerének modernizálásához kb. 1,500 jogász képzésére lenne szükség, amellett, hogy el kell ültetni a bírói függetlenség eszméjét bennük és a politikusokban egyaránt. Mindez 5-10 és nem 1-2 év munkáját igényli. A kormányzatnak transzparensebbé kellene tennie tevékenységét, illetve a politikusok alá- fölérendeltségi viszonyait.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM