2007 is korai lehet Romániának? - Mit lép az EU?

Pénzcentrum
2004. április 16. 15:50

Románia fővárosának főterén áll egy óra, mely 2007-ig számolja a hátralévő napokat. A románok azt remélik a várva-várt esztendő elhozhatja számukra az EU csatlakozást. Ez a reményteli várakozás talán enyhítheti azt a kiábrándultságot, mely abból fakad, hogy az ország nem tagja a nyolc posztkommunista államnak, akik jövő hónapban csatlakozhatnak - írja az Economist. Romániában elképzelhetetlennek tartják, hogy 2007-ben sem sikerül belépniük, ahogy az ország politikusai mondják: "Nincs B-terv." Ez a stratégia első látásra veszélyesnek tűnhet, mégis van mögötte ráció. A román kormány valószínűleg alternatív stratégiák nélkül is sikeres lesz 2007-ig, mely dátum egyben a bolgároknak is esélyt jelent a felvételre.


A kormány lépéseinek ésszerűsége abban rejlik, hogy az EU egy kész programot ad a kormánynak, melyet teljesíteni kell a csatlakozáshoz, ez pedig akkor lehet a legkönnyebb, ha hatalmon maradhat a jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt a novemberi választásokat követően.

Ezen felül a kirívó optimizmus egyben elhivatottságot is sugároz az EU hivatalnokai és a Romániában látogatást tevő politikusai felé. Az egyetlen (annál fontosabb) negatív visszajelzés az Európai Parlamenttől érkezett, miszerint Romániának esélye sincs a 2007-es csatlakozásra, amennyiben képtelen kezelni a korrupció, a jogegyenlőség, sajtószabadság és rendőri brutalitás kérdését.

A kritikai észrevételek között szerepelt, hogy a román társadalombiztosítási rendszernek "egyáltalán nem sikerült" a nagycsaládosok támogatását megoldani. A vita azonban, mint az ilyenkor lenni szokott, a román kormány teljes körű kötelességvállalásával és ígérettételekkel zárult.

Az Európai Bizottság képviselői máig úgy vélik, hogy van még esély a tárgyalások 2005 végéig történő befejezésére és a 2007-es csatlakozásra. Románia azonban már idén szeretné lezárni a tárgyalásokat, amire meglehetősen kevés az esély. Ezek befejezése sem jelentené egyébként, hogy Románia ténylegesen készen áll a belépésre: egyetlen elemző sem vélekedett eddig úgy, hogy az ország, melynek egy főre eső jövedelme csupán az EU-átlag 10%-át teszi ki készen áll majd a határidőre. A leglényegesebb akadályok között a nem hatékony kormányzati tevékenységet, a jogrendet és a gazdaság nem piaci jellegét emelték ki, az EU joganyagának átvétele mellett. Mindezek vélhetően gátat szabhatnak 2005-ig, de sokak szerint egészen a 2007-ig is, kierőszakolva a nem létező B-terv alkalmazását.Románia jogrendszerének modernizálásához kb. 1,500 jogász képzésére lenne szükség, amellett, hogy el kell ültetni a bírói függetlenség eszméjét bennük és a politikusokban egyaránt. Mindez 5-10 és nem 1-2 év munkáját igényli. A kormányzatnak transzparensebbé kellene tennie tevékenységét, illetve a politikusok alá- fölérendeltségi viszonyait.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?