20 °C Budapest

Vérre menő küzdelem kulturált keretek között - tanulhatnak a magyar mobilcégek

Pénzcentrum
2004. április 14. 11:24

Tüzetesen vizsgálódva legalább egy hasonlóságot felfedezhetünk hazánk mobilpiaca és a távol-keleti piacok között: a piacvezető vállalat görcsösen ragaszkodik pozíciójához, míg számos más cég lohol a nyomában. Ezen a ponton a hasonlóságoknak vége is szakad, ugyanis valahol az öldöklő, túlélésért folytatott harc hevében sem feledkeznek meg a piaci szereplők az alapvető kulturális normák betartásáról. Nézzük miként csapnak össze a japán vállalatok! (Az összeállítás alapját a BusinessWeek cikke szolgáltatta.) Ha egy vállalatról elmondható, hogy nem szokott hozzá a "piaci követő" szerephez, akkor az NTT DoCoMo egy ilyen társaság. A mobilcég már régóta vezető a japán piacon és jelenleg is 56%-os részesedéssel bír, mely kétszerese a legnagyobb rivális, KDDI által kihasított szeletnek. A DoCoMo sikerének egyik kulcsa a kiemelkedő innovativitásban rejlik. A vállalat már öt évvel ezelőtt bevezette az "i-mode" szolgáltatást, melynek segítségével ügyfelei e-mailezhetnek, vásárolhatnak és bankügyeiket intézhetik telefonjukon keresztül.


Már a rövid bemutató után is sejthető, mennyire érzékenyen érintették a menedzsmentet a legújabb adatok, melyek szerint a februárban végződő 11 hónapra vetítve a KDDI 2.4 millió új ügyféllel gazdagodott, míg az NTT csupán 1.6 millióval. Ez az első eset, hogy a második számú piaci szereplő dinamikusabban bővül, mint a DoCoMo.

Még kínosabbak az eredmények, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a KDDI éppen a fejlett adatszolgáltatás területén verte meg riválisát, ami pedig tradicionálisan az NTT DoCoMo specialitása (volt?). 2001-ben a DoCoMo adta ki a világ legelső harmadik generációs (3G) készülékét, melytől a gyors hang, videó és adattovábbítás kapcsán kiemelkedő sikereket reméltek. Az eredmények azonban messze elmaradtak a várakozásoktól, főként a túlzottan magas árak (mind tarifa, mind készülékszinten) és az elégtelen lefedettség miatt. A szolgáltatások zöme állítólag még a tokiói metrón sem üzemelt kifogástalanul. A piacvezető tehát szenvedett, stratégiai hibát vétett az árazásnál és egy fejlett piacon a hasonló ballépések nem maradhatnak büntetlenül.

Mindeközben a KDDI, mely 2001-ben jött létre három kisebb vállalat egyesülése által, két éve bekerült a köztudatba, amikor a 3G-hez képest lassabb, de megbízhatóbb adatszolgáltatással állt elő. Ez az AU-nak nevezett csomag hamarosan kiemelkedő érdeklődésre tartott számot, elsősorban olcsóbb és kedveltebb készülékei, a tartósabb akkumulátorok és fogyasztócentrikus szolgáltatások által. Ezen felül a KDDI meglepő lépésre szánta el magát: fixdíjas csomagokat vezetett be, melyek keretében havi 40 dollárért korlátlanul lehet használni az AU adatszolgáltatásait. A DoCoMo ehhez képest sokkal drágább. A fentiek eredményeképpen a KDDI mára 13 millió előfizetővel rendelkezik a "high-speed" szolgáltatások terén, szemben a DoCoMo 3 milliójával.


A KDDI AU szolgáltatása tehát a társaság aranybányájaként funkcionál. A vállalat nettó profitja várhatóan 80%-kal, 996 millió dollárra emelkedik majd, 27.3 milliárdos árbevétel mellett a márciusig tartó üzleti évben, nagyrészt az AU-nak köszönhetően. A Lehman Brothers becslései szerint a profit az 1.7 mrd dolláros szintet is elérheti ebben az évben.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM