Mi állhat a forint-esés hátterében?

Pénzcentrum
2004. április 14. 16:13

A forint a kora délutáni óráktól kezdve jelentősen gyengült az euróval szemben, jelenleg a jegyzések már bőven 251 Ft/eurós kurzus felett járnak.

A kedvező ma reggeli inflációs adat ellenére a forint a nap során jelentős volatilitás mellett gyengült, különösen a déli óráktól kezdve figyelhető meg az erőteljes gyengülés. Elemzők ugyan már korábban figyelmeztettek arra, hogy az elmúlt hónapok jelentős forinterősödése után korrekció is elképzelhető a piacon, erre azonban a kedvező inflációs adat miatti növekvő kamatcsökkentési várakozások tükrében nem számíthattunk. (Tegnap a vártnál rosszabb folyómérleg-adat és egy esetleges budapesti terrorakció híre is gyengítette a forintot.)

A délutáni kereskedés során a kötések a tegnapi záróértéknél több, mint 2 forinttal magasabban, jellemzően a 251.20 - 251.70 Ft/euró közötti árfolyam-szinten születtek, ami az intervenciós sáv közepétől mintegy 11%-os eltérést jelent.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint jelentős gyengülésére - többek között - az szolgálhat magyarázattal, hogy a Standard&Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet negatív kilátásokat fogalmazott meg Lengyelország külföldi és saját pénznemben denominált adósságának besorolása kapcsán. A lengyel hitelbesorolás esetleges leminősítést sem zárt ki az intézet a túlságosan laza lengyel költségvetésre és a fiskális konszolidáció hiányára hivatkozva. A lengyel kormány jelenleg ismert tervei szerint az idei várhatóan 8%-os GDP-arányos költségvetési hiány 2005 és 2006 során csak kis mértékben fog csökkeni. Az S&P negatív kilátásait a jelenlegi bizonytalan lengyel belpolitikai helyzet is alátámasztja.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján erős az összefüggés a régió legfontosabb devizáinak (zloty, cseh korona és forint) árfolyam-mozgása között. Jelenleg a zloty több mint fél százalékkal gyengült a délelőtti kurzushoz képest az euróval szemben.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16