Mi állhat a forint-esés hátterében?

Pénzcentrum
2004. április 14. 16:13

A forint a kora délutáni óráktól kezdve jelentősen gyengült az euróval szemben, jelenleg a jegyzések már bőven 251 Ft/eurós kurzus felett járnak.

A kedvező ma reggeli inflációs adat ellenére a forint a nap során jelentős volatilitás mellett gyengült, különösen a déli óráktól kezdve figyelhető meg az erőteljes gyengülés. Elemzők ugyan már korábban figyelmeztettek arra, hogy az elmúlt hónapok jelentős forinterősödése után korrekció is elképzelhető a piacon, erre azonban a kedvező inflációs adat miatti növekvő kamatcsökkentési várakozások tükrében nem számíthattunk. (Tegnap a vártnál rosszabb folyómérleg-adat és egy esetleges budapesti terrorakció híre is gyengítette a forintot.)

A délutáni kereskedés során a kötések a tegnapi záróértéknél több, mint 2 forinttal magasabban, jellemzően a 251.20 - 251.70 Ft/euró közötti árfolyam-szinten születtek, ami az intervenciós sáv közepétől mintegy 11%-os eltérést jelent.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint jelentős gyengülésére - többek között - az szolgálhat magyarázattal, hogy a Standard&Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet negatív kilátásokat fogalmazott meg Lengyelország külföldi és saját pénznemben denominált adósságának besorolása kapcsán. A lengyel hitelbesorolás esetleges leminősítést sem zárt ki az intézet a túlságosan laza lengyel költségvetésre és a fiskális konszolidáció hiányára hivatkozva. A lengyel kormány jelenleg ismert tervei szerint az idei várhatóan 8%-os GDP-arányos költségvetési hiány 2005 és 2006 során csak kis mértékben fog csökkeni. Az S&P negatív kilátásait a jelenlegi bizonytalan lengyel belpolitikai helyzet is alátámasztja.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján erős az összefüggés a régió legfontosabb devizáinak (zloty, cseh korona és forint) árfolyam-mozgása között. Jelenleg a zloty több mint fél százalékkal gyengült a délelőtti kurzushoz képest az euróval szemben.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?