36 °C Budapest

NABI: részvényesi indítvány az igazgatóság átalakítására - ez állt az emelkedés hátterében?

Pénzcentrum
2004. április 9. 08:45

Látványos árfolyam emelkedést produkált tegnap a NABI jelentős forgalom mellett. Az emelkedés mögött nem volt nyilvános információ. Ma egy kicsit közelebb kerültünk a megoldáshoz: 10%-ot kitevő részvényesi csoport új napirendek felvételét kérte az igazgatóságtól a közgyűlésre: -igazgatósági tagok visszahívása -jegyzett tőke felemelésére vonatkozó jog visszavonása -az igazgatóság tagjai számára biztosított mentességről való döntés

A gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében bármely 10%-ot elérő részvényes kérheti a közgyűlésre új napirendi pont felvételét. A NABI esetében az alábbiak valószínűsíthetők:
1., Az Első Magyar Alap igényelt változtatást
2., A Generali (3.4%)és a Budapest Befektetési Alap (4.2%) és egy további alap együttesen kérvényezte az új napirendi pontokat

Tekintettel arra, hogy az Első Magyar Alap 54%-os részesedéssel rendelkezik, csak az EMA által támogatott indítványok vihetők keresztül a közgyűlésen. Ennek következtében jelen pillanatban az tűnik valószínűbbnek, hogy az EMA kérte a változtatásokat. Ha így van, akkor az azt jelenti, hogy a főtulajdonos igazgatósága közvetlenebb beleszólást igényel a társaság működésébe.

Mint ismeretes az EMA és Róna Péter között létrejött egy megállapodás tavaly ősszel, miszerint Róna a társaság menedzselésével foglalkozik, míg az EMA pakettjének értékesítését az EMA igazgatósága veszi át.
Az EMA igazgatósága tavaly ősszel egy válság menedzselésre szakosodott befektetési szakemberrel bővült. (Október 16-án bekerült az EMA igazgatóságába az alulárazott eszközök azonosítására és válságmenedzselésre specializálódott Robert Christopher Knapp.) Nem tartjuk kizártnak, hogy a NABI helyzetének részletesebb áttekintését követően Knapp igényelt közvetlenebb beleszólást a társaság rányításába.

Megítélésünk szerint pozitív fogadtatása lenne az igazgatóság személyi összetételének megváltozásának . Saját véleményünk szerint - melyet az elemzők egy része is oszt - a jelenlegi menedzsment által foganatosított reorganizációs lépések, 7%-os létszámcsökkentés és a devizakitettség átalakítása másfél év alatt nem elegendő a NABI profitabilitásának helyreállításához. Ezt jelzi a február és április között megváltozott menedzsment terv is az idei profit vonatkozásában; míg februárban nullszaldó közeli eredményt várt a vezetés, április elején már "egyszeri tételek miatt 2003-nál kisebb veszteség" a terv.

Az EMA meghatározó befektetése ma már a NABI, így az EMA igazgatósága nem ülhet tétlenül, ha nem elégedett a társaság jövőbeli kilátásaival, s így potenciális értékesítés időpontjával és várható árszintjével... a változások személyi szinten kezdődhetnek.

Felmerül a krédés, hogy miért most lépne fel az EMA ilyen keményen? A válasz viszonylag egyszerű; az EMA tavaly ősz óta, a saját igazgatóságában lezajlott változások óta vette górcső alá, hogy mi is történik a NABI-nál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A NABI bejelentése:

Részvényesi indítvány alapján a NABI Rt. igazgatósága új napirendi pontokat vett fel a társaság 2004. április 27-i közgyűlésének napirendjére. A NABI Autóbuszipari Részvénytársaság (1165 Budapest, Újszász u. 45.) igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlését 2004. április 27-én 9.30 órára hívta össze.

Az igazgatóság ezúton értesíti a tisztelt részvényeseit, hogy a Gt. §230. (1) bekezdése alapján szabályszerűen előterjesztett részvényesi indítványra az igazgatóság a Gt. §231-ában megfogalmazott kötelezettsége alapján felvette a társaság 2004. április 27-I közgyűlésének napirendjére az alábbi pontokat: 3. Igazgatósági tagok visszahívása.

6. Az igazgatóság jegyzett tőke felemelésre szóló felhatalmazásának visszavonása
és az alapszabály erre vonatkozó rendelkezéseinek módosítása.
7. Az igazgatóság tagjai számára biztosított mentességről való döntés.
A 2004. március 25-i hirdetmény 3-as és 4-as napirendi pontjainak számozása 4-
es és 5-ösre változik, egyebekben a közgyűlés napirendje változatlan marad.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?