32 °C Budapest

NABI: részvényesi indítvány az igazgatóság átalakítására - ez állt az emelkedés hátterében?

Pénzcentrum
2004. április 9. 08:45

Látványos árfolyam emelkedést produkált tegnap a NABI jelentős forgalom mellett. Az emelkedés mögött nem volt nyilvános információ. Ma egy kicsit közelebb kerültünk a megoldáshoz: 10%-ot kitevő részvényesi csoport új napirendek felvételét kérte az igazgatóságtól a közgyűlésre: -igazgatósági tagok visszahívása -jegyzett tőke felemelésére vonatkozó jog visszavonása -az igazgatóság tagjai számára biztosított mentességről való döntés

A gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében bármely 10%-ot elérő részvényes kérheti a közgyűlésre új napirendi pont felvételét. A NABI esetében az alábbiak valószínűsíthetők:
1., Az Első Magyar Alap igényelt változtatást
2., A Generali (3.4%)és a Budapest Befektetési Alap (4.2%) és egy további alap együttesen kérvényezte az új napirendi pontokat

Tekintettel arra, hogy az Első Magyar Alap 54%-os részesedéssel rendelkezik, csak az EMA által támogatott indítványok vihetők keresztül a közgyűlésen. Ennek következtében jelen pillanatban az tűnik valószínűbbnek, hogy az EMA kérte a változtatásokat. Ha így van, akkor az azt jelenti, hogy a főtulajdonos igazgatósága közvetlenebb beleszólást igényel a társaság működésébe.

Mint ismeretes az EMA és Róna Péter között létrejött egy megállapodás tavaly ősszel, miszerint Róna a társaság menedzselésével foglalkozik, míg az EMA pakettjének értékesítését az EMA igazgatósága veszi át.
Az EMA igazgatósága tavaly ősszel egy válság menedzselésre szakosodott befektetési szakemberrel bővült. (Október 16-án bekerült az EMA igazgatóságába az alulárazott eszközök azonosítására és válságmenedzselésre specializálódott Robert Christopher Knapp.) Nem tartjuk kizártnak, hogy a NABI helyzetének részletesebb áttekintését követően Knapp igényelt közvetlenebb beleszólást a társaság rányításába.

Megítélésünk szerint pozitív fogadtatása lenne az igazgatóság személyi összetételének megváltozásának . Saját véleményünk szerint - melyet az elemzők egy része is oszt - a jelenlegi menedzsment által foganatosított reorganizációs lépések, 7%-os létszámcsökkentés és a devizakitettség átalakítása másfél év alatt nem elegendő a NABI profitabilitásának helyreállításához. Ezt jelzi a február és április között megváltozott menedzsment terv is az idei profit vonatkozásában; míg februárban nullszaldó közeli eredményt várt a vezetés, április elején már "egyszeri tételek miatt 2003-nál kisebb veszteség" a terv.

Az EMA meghatározó befektetése ma már a NABI, így az EMA igazgatósága nem ülhet tétlenül, ha nem elégedett a társaság jövőbeli kilátásaival, s így potenciális értékesítés időpontjával és várható árszintjével... a változások személyi szinten kezdődhetnek.

Felmerül a krédés, hogy miért most lépne fel az EMA ilyen keményen? A válasz viszonylag egyszerű; az EMA tavaly ősz óta, a saját igazgatóságában lezajlott változások óta vette górcső alá, hogy mi is történik a NABI-nál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A NABI bejelentése:

Részvényesi indítvány alapján a NABI Rt. igazgatósága új napirendi pontokat vett fel a társaság 2004. április 27-i közgyűlésének napirendjére. A NABI Autóbuszipari Részvénytársaság (1165 Budapest, Újszász u. 45.) igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlését 2004. április 27-én 9.30 órára hívta össze.

Az igazgatóság ezúton értesíti a tisztelt részvényeseit, hogy a Gt. §230. (1) bekezdése alapján szabályszerűen előterjesztett részvényesi indítványra az igazgatóság a Gt. §231-ában megfogalmazott kötelezettsége alapján felvette a társaság 2004. április 27-I közgyűlésének napirendjére az alábbi pontokat: 3. Igazgatósági tagok visszahívása.

6. Az igazgatóság jegyzett tőke felemelésre szóló felhatalmazásának visszavonása
és az alapszabály erre vonatkozó rendelkezéseinek módosítása.
7. Az igazgatóság tagjai számára biztosított mentességről való döntés.
A 2004. március 25-i hirdetmény 3-as és 4-as napirendi pontjainak számozása 4-
es és 5-ösre változik, egyebekben a közgyűlés napirendje változatlan marad.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?