NABI: részvényesi indítvány az igazgatóság átalakítására - ez állt az emelkedés hátterében?

Pénzcentrum
2004. április 9. 08:45

Látványos árfolyam emelkedést produkált tegnap a NABI jelentős forgalom mellett. Az emelkedés mögött nem volt nyilvános információ. Ma egy kicsit közelebb kerültünk a megoldáshoz: 10%-ot kitevő részvényesi csoport új napirendek felvételét kérte az igazgatóságtól a közgyűlésre: -igazgatósági tagok visszahívása -jegyzett tőke felemelésére vonatkozó jog visszavonása -az igazgatóság tagjai számára biztosított mentességről való döntés

A gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében bármely 10%-ot elérő részvényes kérheti a közgyűlésre új napirendi pont felvételét. A NABI esetében az alábbiak valószínűsíthetők:
1., Az Első Magyar Alap igényelt változtatást
2., A Generali (3.4%)és a Budapest Befektetési Alap (4.2%) és egy további alap együttesen kérvényezte az új napirendi pontokat

Tekintettel arra, hogy az Első Magyar Alap 54%-os részesedéssel rendelkezik, csak az EMA által támogatott indítványok vihetők keresztül a közgyűlésen. Ennek következtében jelen pillanatban az tűnik valószínűbbnek, hogy az EMA kérte a változtatásokat. Ha így van, akkor az azt jelenti, hogy a főtulajdonos igazgatósága közvetlenebb beleszólást igényel a társaság működésébe.

Mint ismeretes az EMA és Róna Péter között létrejött egy megállapodás tavaly ősszel, miszerint Róna a társaság menedzselésével foglalkozik, míg az EMA pakettjének értékesítését az EMA igazgatósága veszi át.
Az EMA igazgatósága tavaly ősszel egy válság menedzselésre szakosodott befektetési szakemberrel bővült. (Október 16-án bekerült az EMA igazgatóságába az alulárazott eszközök azonosítására és válságmenedzselésre specializálódott Robert Christopher Knapp.) Nem tartjuk kizártnak, hogy a NABI helyzetének részletesebb áttekintését követően Knapp igényelt közvetlenebb beleszólást a társaság rányításába.

Megítélésünk szerint pozitív fogadtatása lenne az igazgatóság személyi összetételének megváltozásának . Saját véleményünk szerint - melyet az elemzők egy része is oszt - a jelenlegi menedzsment által foganatosított reorganizációs lépések, 7%-os létszámcsökkentés és a devizakitettség átalakítása másfél év alatt nem elegendő a NABI profitabilitásának helyreállításához. Ezt jelzi a február és április között megváltozott menedzsment terv is az idei profit vonatkozásában; míg februárban nullszaldó közeli eredményt várt a vezetés, április elején már "egyszeri tételek miatt 2003-nál kisebb veszteség" a terv.

Az EMA meghatározó befektetése ma már a NABI, így az EMA igazgatósága nem ülhet tétlenül, ha nem elégedett a társaság jövőbeli kilátásaival, s így potenciális értékesítés időpontjával és várható árszintjével... a változások személyi szinten kezdődhetnek.

Felmerül a krédés, hogy miért most lépne fel az EMA ilyen keményen? A válasz viszonylag egyszerű; az EMA tavaly ősz óta, a saját igazgatóságában lezajlott változások óta vette górcső alá, hogy mi is történik a NABI-nál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A NABI bejelentése:

Részvényesi indítvány alapján a NABI Rt. igazgatósága új napirendi pontokat vett fel a társaság 2004. április 27-i közgyűlésének napirendjére. A NABI Autóbuszipari Részvénytársaság (1165 Budapest, Újszász u. 45.) igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlését 2004. április 27-én 9.30 órára hívta össze.

Az igazgatóság ezúton értesíti a tisztelt részvényeseit, hogy a Gt. §230. (1) bekezdése alapján szabályszerűen előterjesztett részvényesi indítványra az igazgatóság a Gt. §231-ában megfogalmazott kötelezettsége alapján felvette a társaság 2004. április 27-I közgyűlésének napirendjére az alábbi pontokat: 3. Igazgatósági tagok visszahívása.

6. Az igazgatóság jegyzett tőke felemelésre szóló felhatalmazásának visszavonása
és az alapszabály erre vonatkozó rendelkezéseinek módosítása.
7. Az igazgatóság tagjai számára biztosított mentességről való döntés.
A 2004. március 25-i hirdetmény 3-as és 4-as napirendi pontjainak számozása 4-
es és 5-ösre változik, egyebekben a közgyűlés napirendje változatlan marad.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem