Mi változik az ÁFA terén az EU csatlakozással?

Pénzcentrum
2004. április 8. 11:23

Magyarország május 1-i uniós csatlakozásával változnak egyes áfa szabályok. A változások abból következnek, hogy az Európai Unió hozzáadott érték alapú forgalmi adó rendszerének általános szabályait összefoglaló 77/388. (EGK), ún. 6-os irányelv érinti a hazai áfa-szabályozást is. A változások az általános forgalmi adó törvény egyes részterületein jelentkeznek- áll a PM közleményében.

Az állampolgárokat érintő leglényegesebb változások:

Természetes személyek 2004. május 1-je után főszabályként a termék vásárlási helye szerinti adómértéket fizetik meg. Utána a termék szabadon mozoghat a tagállamok határai között, további adó- és vámteher nélkül. Az Unión kívüli területről érkező importra, oda irányuló exportra, valamint az utasforgalomra a jelenlegi szabályok lényegében változatlan formában maradnak fenn. Természetesen továbbra is vásárolhat adómentesen - nem helyben fogyasztásra szánt árut - a repülőtéri vámmentes üzletekben (tax free shop) az az uniós állampolgár, aki beszállókártyával igazolja, hogy az EU területén kívülre kíván utazni. Az igazolás a beszállókártya számának dokumentálása alapján, illetve átszálló utasok esetében a repülőjegy másolatával történik, hiszen ez igazolja az EU területének elhagyását.

A regisztrációs adó bevezetésén túl speciális szabályok vonatkoznak a személygépkocsi Közösség területéről történő beszerzésére is. Május 1-jétől eltérően kezelendő az új közlekedési eszköz és a használt közlekedési eszköz beszerzése. Személygépkocsi esetében új közlekedési eszköznek minősül az a jármű, amely a vevő által történt megszerzésének időpontjáig legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első külföldi forgalomba helyezéstől számítva a megszerzés időpontjáig legfeljebb 6 hónap telt el. Ez esetben nem a termék vásárlásának helye szerinti adómértéket, hanem mindig a hazai adómértéket kell megfizetni a vevőnek. A gépjármű forgalomba helyezéséhez szükséges adóigazolást tehát csak akkor kapja meg a tulajdonos magánszemély, ha a regisztrációs adón túl a vámhatóság által kivetett áfát is megfizeti. Használt autók esetében a vásárlás helye szerinti áfával kell számolni. (Használt az autó akkor, ha a vásárláskor a kilométeróra többet mutat, mint 6000 futott km, és első forgalomba helyezése óta 6 hónapnál több idő telt el.)

A csatlakozást követően megszűnik a tagországokban lakóhellyel rendelkező külföldi utasok részére nyújtható áfa-visszatérítés is. Ezután tehát nincs lehetőség arra, hogy a magyar állampolgár visszakapja az Unió más tagállamában vásárolt termék után megfizetett áfát. Mivel a jogszabály csak a csatlakozást követően beszerzett termékek adó-visszatérítését szünteti meg, a visszatérítés lehetősége fennáll a 2004. április 30-ig más tagállamban vásárolt, és onnan április 30-áig kivitt termékekre. A nem uniós tagállamok állampolgárai számára a hazai vásárlások utáni áfa-visszatérítés hatályban marad.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem