15 °C Budapest

Acquisitions Monthly: "úttörő az Advent tranzakciója a régióban..."

Pénzcentrum
2004. április 7. 17:15

Európa vezető befektetési szaklapja, az Acquisitions Monthly által első alkalommal meghirdetett az "Év közép-európai befektetése" díjat az Advent International érdemelte ki a Danubius Rádió 100%-os tulajdonjogának megszerzésével.

Mint ismeretes, az Advent a Magyar Volksbank és a Mezzanine Management sikeres közreműködésével hajtotta végre 2003. májusában a jelentős tranzakciót.

A szaklap indoklása szerint a tranzakció a 2000 óta jelentősen megváltozott közép-európai gazdasági és tőkepiaci környezetben úttörő befektetésnek számít, hiszen elsőként alkalmazza a modern nyugat-európai kockázatitőke befektetésekre jellemző pénzügyi konstrukciókat. Az Acquisitions Monthly szerint a konstrukció újszerűsége és egyedisége a befektetés pénzügyi szerkezetének ritkaságában rejlik, és a piacra gyakorolt élénkítő hatása miatt is méltó az elismerésre.

Mezzanine
A mezzanine a vállalat számára juttatott nem amortizálódó, alárendelt kölcsöntőke, amely a rendelkezésre álló, széles körű instrumentumok tárházát sokoldalúan és rugalmasan ötvözi. Szűkebb értelemben a saját és idegen tőke között átmenetet képező hibrid instrumentum, amely többnyire a hitelezői jogviszonyhoz kapcsolódó törlesztőrészletek mellett tulajdonviszonyt megtestesítő opciós komponenst is tartalmaz.

SZÓTÁR >>

Elemzők úgy vélik, hogy a befektetés a kockázatitőke, a mezzanine hitel és banki hitel kombinálása miatt számít egyelőre újdonságnak a közép-kelet európai piacon. Az Advent International Kft. - a Magyar Volksbank Rt. és a Mezzanine Management Kft. sikeres szakmai együttműködésével - a régióban elsőként valósított meg kockázatitőke-befektetést az ún. mezzanin-hitel bevonásával.

"Bankunk kis- és középvállalkozásokra irányuló stratégiája mellett kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy jelenlétét erősítse a speciális szaktudást igénylő, strukturált finanszírozások területén. Ennek egyik nagy mérföldköve volt a Danubius tranzakcióban vállalt szerepünk" - nyilatkozta Dr. Balázs László, a Magyar Volksbank Rt. vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Nagy örömünkre szolgál, hogy segíthettük az Advent munkáját a Danubius tulajdonjogának megszerzésében. Mindenki teljes erőbedobással dolgozott, hogy létrejöhessen az első ilyen típusú befektetés Közép-Európában. A résztvevő feleket a tranzakció olyan jogi és üzleti feladatok elé állította, amelyekre korábban még nem volt példa Magyarországon. Továbbra is folyamatosan támogatjuk az Adventet és a menedzsmentet, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ebből az üzleti vállalkozásból" - nyilatkozta Oláh László, a Mezzanine Management Central Europe képviseletében.

Szakértők szerint a most díjazott pénzügyi konstrukció elterjedése a kockázatitőke-befektetések kiterjesztését és az eddiginél lényegesen nagyobb tranzakciók lebonyolítását eredményezheti.

Tóth Zoltán, az Advent International Kft. ügyvezető igazgatója a múlt héten Londonban ünnepélyes keretek között, közel 200 nemzetközi bankár és kockázatitőke szakember jelenlétében vehette át az elismerést. A szakértő a tranzakciót értékelve elmondta: "Az elismerés valójában azt jelzi, hogy a kockázati tőke új fejlődési fázisba lépett Közép-Európában, ami hosszútávon azt jelentheti, hogy az eddiginél nagyobb mértékben tud hozzájárulni a gazdaság és a vállalatok fejlődéséhez".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm