28 °C Budapest

Acquisitions Monthly: "úttörő az Advent tranzakciója a régióban..."

Pénzcentrum
2004. április 7. 17:15

Európa vezető befektetési szaklapja, az Acquisitions Monthly által első alkalommal meghirdetett az "Év közép-európai befektetése" díjat az Advent International érdemelte ki a Danubius Rádió 100%-os tulajdonjogának megszerzésével.

Mint ismeretes, az Advent a Magyar Volksbank és a Mezzanine Management sikeres közreműködésével hajtotta végre 2003. májusában a jelentős tranzakciót.

A szaklap indoklása szerint a tranzakció a 2000 óta jelentősen megváltozott közép-európai gazdasági és tőkepiaci környezetben úttörő befektetésnek számít, hiszen elsőként alkalmazza a modern nyugat-európai kockázatitőke befektetésekre jellemző pénzügyi konstrukciókat. Az Acquisitions Monthly szerint a konstrukció újszerűsége és egyedisége a befektetés pénzügyi szerkezetének ritkaságában rejlik, és a piacra gyakorolt élénkítő hatása miatt is méltó az elismerésre.

Mezzanine
A mezzanine a vállalat számára juttatott nem amortizálódó, alárendelt kölcsöntőke, amely a rendelkezésre álló, széles körű instrumentumok tárházát sokoldalúan és rugalmasan ötvözi. Szűkebb értelemben a saját és idegen tőke között átmenetet képező hibrid instrumentum, amely többnyire a hitelezői jogviszonyhoz kapcsolódó törlesztőrészletek mellett tulajdonviszonyt megtestesítő opciós komponenst is tartalmaz.

SZÓTÁR >>

Elemzők úgy vélik, hogy a befektetés a kockázatitőke, a mezzanine hitel és banki hitel kombinálása miatt számít egyelőre újdonságnak a közép-kelet európai piacon. Az Advent International Kft. - a Magyar Volksbank Rt. és a Mezzanine Management Kft. sikeres szakmai együttműködésével - a régióban elsőként valósított meg kockázatitőke-befektetést az ún. mezzanin-hitel bevonásával.

"Bankunk kis- és középvállalkozásokra irányuló stratégiája mellett kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy jelenlétét erősítse a speciális szaktudást igénylő, strukturált finanszírozások területén. Ennek egyik nagy mérföldköve volt a Danubius tranzakcióban vállalt szerepünk" - nyilatkozta Dr. Balázs László, a Magyar Volksbank Rt. vezérigazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Nagy örömünkre szolgál, hogy segíthettük az Advent munkáját a Danubius tulajdonjogának megszerzésében. Mindenki teljes erőbedobással dolgozott, hogy létrejöhessen az első ilyen típusú befektetés Közép-Európában. A résztvevő feleket a tranzakció olyan jogi és üzleti feladatok elé állította, amelyekre korábban még nem volt példa Magyarországon. Továbbra is folyamatosan támogatjuk az Adventet és a menedzsmentet, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ebből az üzleti vállalkozásból" - nyilatkozta Oláh László, a Mezzanine Management Central Europe képviseletében.

Szakértők szerint a most díjazott pénzügyi konstrukció elterjedése a kockázatitőke-befektetések kiterjesztését és az eddiginél lényegesen nagyobb tranzakciók lebonyolítását eredményezheti.

Tóth Zoltán, az Advent International Kft. ügyvezető igazgatója a múlt héten Londonban ünnepélyes keretek között, közel 200 nemzetközi bankár és kockázatitőke szakember jelenlétében vehette át az elismerést. A szakértő a tranzakciót értékelve elmondta: "Az elismerés valójában azt jelzi, hogy a kockázati tőke új fejlődési fázisba lépett Közép-Európában, ami hosszútávon azt jelentheti, hogy az eddiginél nagyobb mértékben tud hozzájárulni a gazdaság és a vállalatok fejlődéséhez".

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43