37 °C Budapest

Acquisitions Monthly: "úttörő az Advent tranzakciója a régióban..."

Pénzcentrum
2004. április 7. 17:15

Európa vezető befektetési szaklapja, az Acquisitions Monthly által első alkalommal meghirdetett az "Év közép-európai befektetése" díjat az Advent International érdemelte ki a Danubius Rádió 100%-os tulajdonjogának megszerzésével.

Mint ismeretes, az Advent a Magyar Volksbank és a Mezzanine Management sikeres közreműködésével hajtotta végre 2003. májusában a jelentős tranzakciót.

A szaklap indoklása szerint a tranzakció a 2000 óta jelentősen megváltozott közép-európai gazdasági és tőkepiaci környezetben úttörő befektetésnek számít, hiszen elsőként alkalmazza a modern nyugat-európai kockázatitőke befektetésekre jellemző pénzügyi konstrukciókat. Az Acquisitions Monthly szerint a konstrukció újszerűsége és egyedisége a befektetés pénzügyi szerkezetének ritkaságában rejlik, és a piacra gyakorolt élénkítő hatása miatt is méltó az elismerésre.

Mezzanine
A mezzanine a vállalat számára juttatott nem amortizálódó, alárendelt kölcsöntőke, amely a rendelkezésre álló, széles körű instrumentumok tárházát sokoldalúan és rugalmasan ötvözi. Szűkebb értelemben a saját és idegen tőke között átmenetet képező hibrid instrumentum, amely többnyire a hitelezői jogviszonyhoz kapcsolódó törlesztőrészletek mellett tulajdonviszonyt megtestesítő opciós komponenst is tartalmaz.

SZÓTÁR >>

Elemzők úgy vélik, hogy a befektetés a kockázatitőke, a mezzanine hitel és banki hitel kombinálása miatt számít egyelőre újdonságnak a közép-kelet európai piacon. Az Advent International Kft. - a Magyar Volksbank Rt. és a Mezzanine Management Kft. sikeres szakmai együttműködésével - a régióban elsőként valósított meg kockázatitőke-befektetést az ún. mezzanin-hitel bevonásával.

"Bankunk kis- és középvállalkozásokra irányuló stratégiája mellett kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy jelenlétét erősítse a speciális szaktudást igénylő, strukturált finanszírozások területén. Ennek egyik nagy mérföldköve volt a Danubius tranzakcióban vállalt szerepünk" - nyilatkozta Dr. Balázs László, a Magyar Volksbank Rt. vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Nagy örömünkre szolgál, hogy segíthettük az Advent munkáját a Danubius tulajdonjogának megszerzésében. Mindenki teljes erőbedobással dolgozott, hogy létrejöhessen az első ilyen típusú befektetés Közép-Európában. A résztvevő feleket a tranzakció olyan jogi és üzleti feladatok elé állította, amelyekre korábban még nem volt példa Magyarországon. Továbbra is folyamatosan támogatjuk az Adventet és a menedzsmentet, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ebből az üzleti vállalkozásból" - nyilatkozta Oláh László, a Mezzanine Management Central Europe képviseletében.

Szakértők szerint a most díjazott pénzügyi konstrukció elterjedése a kockázatitőke-befektetések kiterjesztését és az eddiginél lényegesen nagyobb tranzakciók lebonyolítását eredményezheti.

Tóth Zoltán, az Advent International Kft. ügyvezető igazgatója a múlt héten Londonban ünnepélyes keretek között, közel 200 nemzetközi bankár és kockázatitőke szakember jelenlétében vehette át az elismerést. A szakértő a tranzakciót értékelve elmondta: "Az elismerés valójában azt jelzi, hogy a kockázati tőke új fejlődési fázisba lépett Közép-Európában, ami hosszútávon azt jelentheti, hogy az eddiginél nagyobb mértékben tud hozzájárulni a gazdaság és a vállalatok fejlődéséhez".

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?