19 °C Budapest

Stabilitási és Növekedési Egyezmény: kettős mérce? - Engedmény a most csatlakozóknak

Pénzcentrum
2004. április 6. 17:31

Miközben újabb fegyelmi eljárások elindítása várható még ezen a héten a 3%-os deficithatár túllépése miatt az eddigi tagországok körében, addig elképzelhető, hogy a most csatlakozó tagországokra néhány évig nem lesz kötelező érvényű az említett előírás betartása- tudósított a Reuters Pedro Solbes, az Európai Bizottság hamarosan távozó pénzügyi biztosának egy mai nyilatkozatára hivatkozva. Ez a felállás meglehetősen érdekes helyzetet teremthet a jelenlegi tagországok és a most csatlakozók között, és újabb feszültségek kialakulásához vezethet.

Az Európai Bizottság várhatóan még ezen a héten újabb fegyelmi eljárások elindítását jelenti be, azaz a sokak által már temetett Stabilitási és Növekedési Egyezmény mellett továbbra is határozottan kiáll, és életben akarja azt tartani. A brüsszeli testület holnap közzéteendő tavaszi gazdasági előrejelzésében várhatóan figyelmeztetésben részesíti Olaszországot az elmúlt évek laza gazdaságpolitikája miatt.

Ennél azonban jelentősebb gondokkal, a túlköltekezési eljárás megindításával nézhet szembe a hagyományosan a fiskális fegyelem "élharcosának" számító Hollandia, miután a tavalyi gazdasági visszaesés hatására az ominózus mutató 3% fölé kúszott. Emlékezetes, hogy Portugália korábban már kapott figyelmeztetést, miután 2001-ben költségvetési deficitje 4.4 %-ot ért el, míg tavaly is vészesen megközelítette a határértéket (2.8 %). Ugyanakkor Spanyolország (Pedro Solbes a spanyol pénzügyminiszteri székbe ül át) az elmúlt évek során rendre kiegyensúlyozott költségvetéssel rendelkezett (2003-ban 0.3 %-os szufficitet ért el).

Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy az egyes országoknak, amelyekkel szemben megindul az eljárás, valóban bírság kifizetésével kell szembenézniük, miután tavaly novemberben Németországnak és Franciaországnak sikerült elérnie a szabályok alkalmazásának felfüggesztését. Egyértelműen megfigyelhető az elmúlt három év során, hogy a többnyire szigorúnak bélyegzett paktum-előírás miatt egyre több tagállam kerül "bajba". Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az újonnan csatlakozóknak még jelentősebb problémákkal kell szembesülniük az említett előírás kapcsán.

Pedro Solbes, az illetékes bizottság elnöke egy mai kijelentésében úgy fogalmazott, hogy az újonnan csatlakozó államoknál néhány évig megengednék, hogy a 3%-os előírást "a nemkívánatos gazdasági hatások elkerülése érdekében" (strukturális átalakítások jelentős költségvetési hatásait figyelembe véve) ne kelljen betartaniuk. Solbes szerint a most csatlakozó országoknál a felzárkózást ezzel a megoldással nagyobb mértékben segíteni lehetne, ugyanakkor folyamatosan figyelni kell arra, hogy az egyes csatlakozó országokban kialakuló költségvetési hiány összeegyeztethető legyen a makrogazdaság teljesítőképességével. Elképzelhető tehát, hogy a dinamikus felzárkózás egyik gátját jelentő deficit-előírás rugalmasan kerül kezelésre, amelynek szerteágazó és komoly hatásai lehetnek a csatlakozó országok konvergencia-törekvéseire is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?