26 °C Budapest

Stabilitási és Növekedési Egyezmény: kettős mérce? - Engedmény a most csatlakozóknak

Pénzcentrum
2004. április 6. 17:31

Miközben újabb fegyelmi eljárások elindítása várható még ezen a héten a 3%-os deficithatár túllépése miatt az eddigi tagországok körében, addig elképzelhető, hogy a most csatlakozó tagországokra néhány évig nem lesz kötelező érvényű az említett előírás betartása- tudósított a Reuters Pedro Solbes, az Európai Bizottság hamarosan távozó pénzügyi biztosának egy mai nyilatkozatára hivatkozva. Ez a felállás meglehetősen érdekes helyzetet teremthet a jelenlegi tagországok és a most csatlakozók között, és újabb feszültségek kialakulásához vezethet.

Az Európai Bizottság várhatóan még ezen a héten újabb fegyelmi eljárások elindítását jelenti be, azaz a sokak által már temetett Stabilitási és Növekedési Egyezmény mellett továbbra is határozottan kiáll, és életben akarja azt tartani. A brüsszeli testület holnap közzéteendő tavaszi gazdasági előrejelzésében várhatóan figyelmeztetésben részesíti Olaszországot az elmúlt évek laza gazdaságpolitikája miatt.

Ennél azonban jelentősebb gondokkal, a túlköltekezési eljárás megindításával nézhet szembe a hagyományosan a fiskális fegyelem "élharcosának" számító Hollandia, miután a tavalyi gazdasági visszaesés hatására az ominózus mutató 3% fölé kúszott. Emlékezetes, hogy Portugália korábban már kapott figyelmeztetést, miután 2001-ben költségvetési deficitje 4.4 %-ot ért el, míg tavaly is vészesen megközelítette a határértéket (2.8 %). Ugyanakkor Spanyolország (Pedro Solbes a spanyol pénzügyminiszteri székbe ül át) az elmúlt évek során rendre kiegyensúlyozott költségvetéssel rendelkezett (2003-ban 0.3 %-os szufficitet ért el).

Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy az egyes országoknak, amelyekkel szemben megindul az eljárás, valóban bírság kifizetésével kell szembenézniük, miután tavaly novemberben Németországnak és Franciaországnak sikerült elérnie a szabályok alkalmazásának felfüggesztését. Egyértelműen megfigyelhető az elmúlt három év során, hogy a többnyire szigorúnak bélyegzett paktum-előírás miatt egyre több tagállam kerül "bajba". Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az újonnan csatlakozóknak még jelentősebb problémákkal kell szembesülniük az említett előírás kapcsán.

Pedro Solbes, az illetékes bizottság elnöke egy mai kijelentésében úgy fogalmazott, hogy az újonnan csatlakozó államoknál néhány évig megengednék, hogy a 3%-os előírást "a nemkívánatos gazdasági hatások elkerülése érdekében" (strukturális átalakítások jelentős költségvetési hatásait figyelembe véve) ne kelljen betartaniuk. Solbes szerint a most csatlakozó országoknál a felzárkózást ezzel a megoldással nagyobb mértékben segíteni lehetne, ugyanakkor folyamatosan figyelni kell arra, hogy az egyes csatlakozó országokban kialakuló költségvetési hiány összeegyeztethető legyen a makrogazdaság teljesítőképességével. Elképzelhető tehát, hogy a dinamikus felzárkózás egyik gátját jelentő deficit-előírás rugalmasan kerül kezelésre, amelynek szerteágazó és komoly hatásai lehetnek a csatlakozó országok konvergencia-törekvéseire is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM