31 °C Budapest

Stabilitási és Növekedési Egyezmény: kettős mérce? - Engedmény a most csatlakozóknak

Pénzcentrum
2004. április 6. 17:31

Miközben újabb fegyelmi eljárások elindítása várható még ezen a héten a 3%-os deficithatár túllépése miatt az eddigi tagországok körében, addig elképzelhető, hogy a most csatlakozó tagországokra néhány évig nem lesz kötelező érvényű az említett előírás betartása- tudósított a Reuters Pedro Solbes, az Európai Bizottság hamarosan távozó pénzügyi biztosának egy mai nyilatkozatára hivatkozva. Ez a felállás meglehetősen érdekes helyzetet teremthet a jelenlegi tagországok és a most csatlakozók között, és újabb feszültségek kialakulásához vezethet.

Az Európai Bizottság várhatóan még ezen a héten újabb fegyelmi eljárások elindítását jelenti be, azaz a sokak által már temetett Stabilitási és Növekedési Egyezmény mellett továbbra is határozottan kiáll, és életben akarja azt tartani. A brüsszeli testület holnap közzéteendő tavaszi gazdasági előrejelzésében várhatóan figyelmeztetésben részesíti Olaszországot az elmúlt évek laza gazdaságpolitikája miatt.

Ennél azonban jelentősebb gondokkal, a túlköltekezési eljárás megindításával nézhet szembe a hagyományosan a fiskális fegyelem "élharcosának" számító Hollandia, miután a tavalyi gazdasági visszaesés hatására az ominózus mutató 3% fölé kúszott. Emlékezetes, hogy Portugália korábban már kapott figyelmeztetést, miután 2001-ben költségvetési deficitje 4.4 %-ot ért el, míg tavaly is vészesen megközelítette a határértéket (2.8 %). Ugyanakkor Spanyolország (Pedro Solbes a spanyol pénzügyminiszteri székbe ül át) az elmúlt évek során rendre kiegyensúlyozott költségvetéssel rendelkezett (2003-ban 0.3 %-os szufficitet ért el).

Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy az egyes országoknak, amelyekkel szemben megindul az eljárás, valóban bírság kifizetésével kell szembenézniük, miután tavaly novemberben Németországnak és Franciaországnak sikerült elérnie a szabályok alkalmazásának felfüggesztését. Egyértelműen megfigyelhető az elmúlt három év során, hogy a többnyire szigorúnak bélyegzett paktum-előírás miatt egyre több tagállam kerül "bajba". Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az újonnan csatlakozóknak még jelentősebb problémákkal kell szembesülniük az említett előírás kapcsán.

Pedro Solbes, az illetékes bizottság elnöke egy mai kijelentésében úgy fogalmazott, hogy az újonnan csatlakozó államoknál néhány évig megengednék, hogy a 3%-os előírást "a nemkívánatos gazdasági hatások elkerülése érdekében" (strukturális átalakítások jelentős költségvetési hatásait figyelembe véve) ne kelljen betartaniuk. Solbes szerint a most csatlakozó országoknál a felzárkózást ezzel a megoldással nagyobb mértékben segíteni lehetne, ugyanakkor folyamatosan figyelni kell arra, hogy az egyes csatlakozó országokban kialakuló költségvetési hiány összeegyeztethető legyen a makrogazdaság teljesítőképességével. Elképzelhető tehát, hogy a dinamikus felzárkózás egyik gátját jelentő deficit-előírás rugalmasan kerül kezelésre, amelynek szerteágazó és komoly hatásai lehetnek a csatlakozó országok konvergencia-törekvéseire is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10