25 °C Budapest

GKI: további kamatmérséklés várható, miközben a forint viszonylag erős marad

Pénzcentrum
2004. április 5. 13:06

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint az év eleji adatok is alátámasztják, hogy folytatódik a gazdasági növekedés tavaly ősszel elkezdődött export- és beruházás-vezérelt gyorsulása és az egyensúly némi javulása. A lakossági jövedelmek bővülése lefékeződött, az infláció átmenetileg emelkedik. Megkezdődött a kamatok csökkenése.

Az ipar kivitele januárban 18.7%-kal nőtt , miközben belföldi értékesítése 3.6%-kal csökkent. Több mint 25%-kal emelkedett a villamos gépek és műszerek gyártása, főleg a híradástechnikai cikkek exportja révén. Csaknem 4%-kal csökkent az energiatermelés - a melegebb időjárás hatására -, s a textilipar, az élelmiszeripar - ezen belül a dohányipar - valamint különösen a bőr- és cipőipar teljesítménye. Az építőipari termelés nagy bővülésében szerepe volt a kedvező januári időjárásnak is.

Januárban a népesség nagyobb hányada jelent meg a munkaerőpiacon, mint egy éve, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is nőtt . A munkanélküliségi ráta a november-januári átlaghoz képest 0.2 százalékponttal emelkedett. A versenyszférában valamivel többen, a költségvetési szektorban kevesebben dolgoztak, mint egy éve. A bruttó keresetek 8.1%-kal, a nettó bérek 7%-kal, a reálkeresetek 0.4%-kal voltak magasabbak, mint tavaly januárban. Ezen belül a költségvetési szektorban 6.6%-kal, a versenyszektorban 10.5%-kal nőttek a bérek.

A külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya januárban - 2003. utolsó negyedévéhez hasonlóan - kisebb volt, mint egy évvel korábban. Különösen örvendetes a kivitel magas szintje. Idén - főleg a beruházási fellendüléshez kapcsolódóan - a külkereskedelmi hiány még emelkedni fog, ezt azonban ellentételezheti az idegenforgalmi aktívum bővülése.

A következő hónapokban az áremelkedés még 7% fölött lesz, az év végére azonban ismét 6% körül várható. A gyorsulást főleg a forgalmi adók és a szabályozott (pl. energia-) árak éveleji emelése okozta. Az infláció csökkenése a magas bázis mellett a jövedelemnövekedés lassulásának és az EU-csatlakozással tovább erősödő versenynek lesz köszönhető. Ez utóbbi különösen az élelmiszerek körében lesz jellemző.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jegybank, ha egyelőre inkább szimbolikusan is, de csökkentette az alapkamatot. További kamatmérséklés várható, miközben a forint viszonylag erős marad.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?