35 °C Budapest

GKI: további kamatmérséklés várható, miközben a forint viszonylag erős marad

Pénzcentrum
2004. április 5. 13:06

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint az év eleji adatok is alátámasztják, hogy folytatódik a gazdasági növekedés tavaly ősszel elkezdődött export- és beruházás-vezérelt gyorsulása és az egyensúly némi javulása. A lakossági jövedelmek bővülése lefékeződött, az infláció átmenetileg emelkedik. Megkezdődött a kamatok csökkenése.

Az ipar kivitele januárban 18.7%-kal nőtt , miközben belföldi értékesítése 3.6%-kal csökkent. Több mint 25%-kal emelkedett a villamos gépek és műszerek gyártása, főleg a híradástechnikai cikkek exportja révén. Csaknem 4%-kal csökkent az energiatermelés - a melegebb időjárás hatására -, s a textilipar, az élelmiszeripar - ezen belül a dohányipar - valamint különösen a bőr- és cipőipar teljesítménye. Az építőipari termelés nagy bővülésében szerepe volt a kedvező januári időjárásnak is.

Januárban a népesség nagyobb hányada jelent meg a munkaerőpiacon, mint egy éve, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is nőtt . A munkanélküliségi ráta a november-januári átlaghoz képest 0.2 százalékponttal emelkedett. A versenyszférában valamivel többen, a költségvetési szektorban kevesebben dolgoztak, mint egy éve. A bruttó keresetek 8.1%-kal, a nettó bérek 7%-kal, a reálkeresetek 0.4%-kal voltak magasabbak, mint tavaly januárban. Ezen belül a költségvetési szektorban 6.6%-kal, a versenyszektorban 10.5%-kal nőttek a bérek.

A külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya januárban - 2003. utolsó negyedévéhez hasonlóan - kisebb volt, mint egy évvel korábban. Különösen örvendetes a kivitel magas szintje. Idén - főleg a beruházási fellendüléshez kapcsolódóan - a külkereskedelmi hiány még emelkedni fog, ezt azonban ellentételezheti az idegenforgalmi aktívum bővülése.

A következő hónapokban az áremelkedés még 7% fölött lesz, az év végére azonban ismét 6% körül várható. A gyorsulást főleg a forgalmi adók és a szabályozott (pl. energia-) árak éveleji emelése okozta. Az infláció csökkenése a magas bázis mellett a jövedelemnövekedés lassulásának és az EU-csatlakozással tovább erősödő versenynek lesz köszönhető. Ez utóbbi különösen az élelmiszerek körében lesz jellemző.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jegybank, ha egyelőre inkább szimbolikusan is, de csökkentette az alapkamatot. További kamatmérséklés várható, miközben a forint viszonylag erős marad.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00