32 °C Budapest

Újabb kritikus OECD-jelentés hazánkról

Pénzcentrum
2004. április 1. 16:00

Az OECD Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése alapján az elmúlt évtized legfontosabb gazdaságpolitikai vívmányának a versenypiacok kiépítését és a sikeres külföldi tőke-vonzást tekinthetjük. A verseny kívánatos szintjének meglétét részben a versenyszabályozás megfelelő színvonalának köszönhetjük.

Természetesen a jelen állapotok bőven hagynak még területet a fejlődésre: A világszervezet szerint kívánatos lenne, ha magánszemélyek közvetlenül is eljárhatnának sérelmeik orvoslása érdekében és nem kellene ehhez a GVH közvetítéséhez folyamodni.

A magyar iparágak meghatározó részének alacsony termelékenysége arra engedhet következtetni, hogy az ország nem az elvárható módon reagál a változásokkal járó kihívásokra.

Az OECD-jelentés kitér a hálózati iparágakban kibontakozó verseny sebességének elégtelenségére, példaként felhozva az állami tulajdonú és üzemeltetésű vasútvonalakat. Kritikus hangnemben szólnak a privatizált és a verseny számára megnyitott iparágakról is, amelyekben továbbra is megfigyelhető a központi árszabályozás és az állami befolyás.

Az OECD képviselői attól is tartanak, hogy a magyar mezőgazdaság támogatási rendszere nem idézi majd elő kívánt mértékű átstrukturálódást az EU-csatlakozást követően.

A következőkben a tőzsde vállalatokat is érintő javaslatokra térünk ki:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áramszolgáltatásban fel kellene tárni a hosszú távú szerződéseket és meg kellene szüntetni ezeket, amennyiben gátolják a hatékony piac fejlődését. A verseny támogatása érdekében fejleszteni kellene a külföldi hálózatokkal való kapcsolatot.

A gázszektorban fel kell mérni a vertikális integráció lebontásából eredő előnyőket és további tárolókapacitásokat kell kiépíteni.

A telekommunikáció területén csökkenteni kell a Matáv dominanciáját, elsősorban a szabad szolgáltatóválasztás által.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?