26 °C Budapest

Kökény Mihály: "ez kényszerintézkedés..."

Pénzcentrum
2004. március 29. 08:54

Érdekes interjú jelent meg Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel a Magyar Hírlapban. A beszélgetés közel 50%-a a gyógyszerár vitát érinti. A világosan körvonalazott probléma - tisztességtelen eladás ösztönzés - ellenére a megoldás változatlanul az egyenlet más pontjára fókuszál. A kormány - részvénypiaci szóhasználattal - egy szabadon lehívható opciót biztosít magának az ártörvény megváltoztatásával, ha túlcsorog a kassza, árkorrekció következik be.

Első felvetés; ha minden piaci szereplő előre jelezte, hogy 2004-ben probléma lesz a gyógyszerkasszával, akkor miért volt meglepetés ennek tényleges bekövetkezése? Kökény válaszában elmondta, hogy nem volt meglepetés. Január végétől jelezték gond lesz és informális tárgyalások indultak a gyártókkal.
(Megjegyzéseink: (1) január elején a 2004-es gyógyszerárak kihirdetésére, leegyszerűsítve a helyes számok kinyomtatására koncentráltak az állami szervek, ez ugyanis több mint sikertelen volt első próbálkozásra, mely a kereskedelemben meglehetősen komoly fennakadásokat okozott. (2) 40 mrd Ft-os nagyságrendű problémánál elegendő informális szinten megkezdeni az egyeztetéseket?????)

Kökény kényszerintézkedésnek nevezi az árbefagyasztást, mely azonban az EU-ban sem példa nélküli eset. Belgiumban és Spanyolországban 5 évre fagyasztották be az árakat, igaz az eredeti szint 100%-án és nem 85%-án.

Kökény szerint 10 éve ugyan az a probléma okozza a gyógyszerkassza kiadásainak növekedését: a tisztességtelen eladás ösztönzés (orvosok érdekelté válnak a drága szerek felírásában).
(Megjegyzésünk: ha 10 éve ismert a probléma, akkor az elmúlt két évben miért nem kezdték meg a terápiát ezen a területen az állami szervek?)

Kökény elmondása szerint egy független szakértői csoporttal a múlt héten (!!!) áttekintette milyen módon lehet megalapozni egy közép- és hosszú távú megoldást a gyógyszerpiacon. Az áttekintés eredményeiről nem ad információt a miniszter, csupán egyben biztos nem kíván olyan hosszú távú megállapodást kötni, mely garantálja egy bizonyos áremelést a gyógyszerekre.
A hatósági gyógyszerár beemelése az ártörvénybe lehetőséget ad a kormánynak, hogy beavatkozzon, ha elszáll a gyógyszerkassza.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

** *** ***

A Fidesz hét végi kongresszusa sem hagyta érintetlenül a gyógyszerkérdést. Fő programpontként került megfogalmazásra a lakossági gyógyszerterhek csökkentése.
Úgy tűnik, hogy Magyarország politikusai pártállásra való tekintet nélkül, kizárólag népszerűség növelés céljából hajlandóak megszólalni gyógyszerkérdésben, s komoly igyekezettel kerülik a valós alternatívák nyilvánosság előtti megjelenítését.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM