36 °C Budapest

Kökény Mihály: "ez kényszerintézkedés..."

Pénzcentrum
2004. március 29. 08:54

Érdekes interjú jelent meg Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel a Magyar Hírlapban. A beszélgetés közel 50%-a a gyógyszerár vitát érinti. A világosan körvonalazott probléma - tisztességtelen eladás ösztönzés - ellenére a megoldás változatlanul az egyenlet más pontjára fókuszál. A kormány - részvénypiaci szóhasználattal - egy szabadon lehívható opciót biztosít magának az ártörvény megváltoztatásával, ha túlcsorog a kassza, árkorrekció következik be.

Első felvetés; ha minden piaci szereplő előre jelezte, hogy 2004-ben probléma lesz a gyógyszerkasszával, akkor miért volt meglepetés ennek tényleges bekövetkezése? Kökény válaszában elmondta, hogy nem volt meglepetés. Január végétől jelezték gond lesz és informális tárgyalások indultak a gyártókkal.
(Megjegyzéseink: (1) január elején a 2004-es gyógyszerárak kihirdetésére, leegyszerűsítve a helyes számok kinyomtatására koncentráltak az állami szervek, ez ugyanis több mint sikertelen volt első próbálkozásra, mely a kereskedelemben meglehetősen komoly fennakadásokat okozott. (2) 40 mrd Ft-os nagyságrendű problémánál elegendő informális szinten megkezdeni az egyeztetéseket?????)

Kökény kényszerintézkedésnek nevezi az árbefagyasztást, mely azonban az EU-ban sem példa nélküli eset. Belgiumban és Spanyolországban 5 évre fagyasztották be az árakat, igaz az eredeti szint 100%-án és nem 85%-án.

Kökény szerint 10 éve ugyan az a probléma okozza a gyógyszerkassza kiadásainak növekedését: a tisztességtelen eladás ösztönzés (orvosok érdekelté válnak a drága szerek felírásában).
(Megjegyzésünk: ha 10 éve ismert a probléma, akkor az elmúlt két évben miért nem kezdték meg a terápiát ezen a területen az állami szervek?)

Kökény elmondása szerint egy független szakértői csoporttal a múlt héten (!!!) áttekintette milyen módon lehet megalapozni egy közép- és hosszú távú megoldást a gyógyszerpiacon. Az áttekintés eredményeiről nem ad információt a miniszter, csupán egyben biztos nem kíván olyan hosszú távú megállapodást kötni, mely garantálja egy bizonyos áremelést a gyógyszerekre.
A hatósági gyógyszerár beemelése az ártörvénybe lehetőséget ad a kormánynak, hogy beavatkozzon, ha elszáll a gyógyszerkassza.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

** *** ***

A Fidesz hét végi kongresszusa sem hagyta érintetlenül a gyógyszerkérdést. Fő programpontként került megfogalmazásra a lakossági gyógyszerterhek csökkentése.
Úgy tűnik, hogy Magyarország politikusai pártállásra való tekintet nélkül, kizárólag népszerűség növelés céljából hajlandóak megszólalni gyógyszerkérdésben, s komoly igyekezettel kerülik a valós alternatívák nyilvánosság előtti megjelenítését.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?