6 °C Budapest

Kökény Mihály: "ez kényszerintézkedés..."

Pénzcentrum
2004. március 29. 08:54

Érdekes interjú jelent meg Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel a Magyar Hírlapban. A beszélgetés közel 50%-a a gyógyszerár vitát érinti. A világosan körvonalazott probléma - tisztességtelen eladás ösztönzés - ellenére a megoldás változatlanul az egyenlet más pontjára fókuszál. A kormány - részvénypiaci szóhasználattal - egy szabadon lehívható opciót biztosít magának az ártörvény megváltoztatásával, ha túlcsorog a kassza, árkorrekció következik be.

Első felvetés; ha minden piaci szereplő előre jelezte, hogy 2004-ben probléma lesz a gyógyszerkasszával, akkor miért volt meglepetés ennek tényleges bekövetkezése? Kökény válaszában elmondta, hogy nem volt meglepetés. Január végétől jelezték gond lesz és informális tárgyalások indultak a gyártókkal.
(Megjegyzéseink: (1) január elején a 2004-es gyógyszerárak kihirdetésére, leegyszerűsítve a helyes számok kinyomtatására koncentráltak az állami szervek, ez ugyanis több mint sikertelen volt első próbálkozásra, mely a kereskedelemben meglehetősen komoly fennakadásokat okozott. (2) 40 mrd Ft-os nagyságrendű problémánál elegendő informális szinten megkezdeni az egyeztetéseket?????)

Kökény kényszerintézkedésnek nevezi az árbefagyasztást, mely azonban az EU-ban sem példa nélküli eset. Belgiumban és Spanyolországban 5 évre fagyasztották be az árakat, igaz az eredeti szint 100%-án és nem 85%-án.

Kökény szerint 10 éve ugyan az a probléma okozza a gyógyszerkassza kiadásainak növekedését: a tisztességtelen eladás ösztönzés (orvosok érdekelté válnak a drága szerek felírásában).
(Megjegyzésünk: ha 10 éve ismert a probléma, akkor az elmúlt két évben miért nem kezdték meg a terápiát ezen a területen az állami szervek?)

Kökény elmondása szerint egy független szakértői csoporttal a múlt héten (!!!) áttekintette milyen módon lehet megalapozni egy közép- és hosszú távú megoldást a gyógyszerpiacon. Az áttekintés eredményeiről nem ad információt a miniszter, csupán egyben biztos nem kíván olyan hosszú távú megállapodást kötni, mely garantálja egy bizonyos áremelést a gyógyszerekre.
A hatósági gyógyszerár beemelése az ártörvénybe lehetőséget ad a kormánynak, hogy beavatkozzon, ha elszáll a gyógyszerkassza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

** *** ***

A Fidesz hét végi kongresszusa sem hagyta érintetlenül a gyógyszerkérdést. Fő programpontként került megfogalmazásra a lakossági gyógyszerterhek csökkentése.
Úgy tűnik, hogy Magyarország politikusai pártállásra való tekintet nélkül, kizárólag népszerűség növelés céljából hajlandóak megszólalni gyógyszerkérdésben, s komoly igyekezettel kerülik a valós alternatívák nyilvánosság előtti megjelenítését.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem