Kökény Mihály: "ez kényszerintézkedés..."

Pénzcentrum
2004. március 29. 08:54

Érdekes interjú jelent meg Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel a Magyar Hírlapban. A beszélgetés közel 50%-a a gyógyszerár vitát érinti. A világosan körvonalazott probléma - tisztességtelen eladás ösztönzés - ellenére a megoldás változatlanul az egyenlet más pontjára fókuszál. A kormány - részvénypiaci szóhasználattal - egy szabadon lehívható opciót biztosít magának az ártörvény megváltoztatásával, ha túlcsorog a kassza, árkorrekció következik be.

Első felvetés; ha minden piaci szereplő előre jelezte, hogy 2004-ben probléma lesz a gyógyszerkasszával, akkor miért volt meglepetés ennek tényleges bekövetkezése? Kökény válaszában elmondta, hogy nem volt meglepetés. Január végétől jelezték gond lesz és informális tárgyalások indultak a gyártókkal.
(Megjegyzéseink: (1) január elején a 2004-es gyógyszerárak kihirdetésére, leegyszerűsítve a helyes számok kinyomtatására koncentráltak az állami szervek, ez ugyanis több mint sikertelen volt első próbálkozásra, mely a kereskedelemben meglehetősen komoly fennakadásokat okozott. (2) 40 mrd Ft-os nagyságrendű problémánál elegendő informális szinten megkezdeni az egyeztetéseket?????)

Kökény kényszerintézkedésnek nevezi az árbefagyasztást, mely azonban az EU-ban sem példa nélküli eset. Belgiumban és Spanyolországban 5 évre fagyasztották be az árakat, igaz az eredeti szint 100%-án és nem 85%-án.

Kökény szerint 10 éve ugyan az a probléma okozza a gyógyszerkassza kiadásainak növekedését: a tisztességtelen eladás ösztönzés (orvosok érdekelté válnak a drága szerek felírásában).
(Megjegyzésünk: ha 10 éve ismert a probléma, akkor az elmúlt két évben miért nem kezdték meg a terápiát ezen a területen az állami szervek?)

Kökény elmondása szerint egy független szakértői csoporttal a múlt héten (!!!) áttekintette milyen módon lehet megalapozni egy közép- és hosszú távú megoldást a gyógyszerpiacon. Az áttekintés eredményeiről nem ad információt a miniszter, csupán egyben biztos nem kíván olyan hosszú távú megállapodást kötni, mely garantálja egy bizonyos áremelést a gyógyszerekre.
A hatósági gyógyszerár beemelése az ártörvénybe lehetőséget ad a kormánynak, hogy beavatkozzon, ha elszáll a gyógyszerkassza.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

** *** ***

A Fidesz hét végi kongresszusa sem hagyta érintetlenül a gyógyszerkérdést. Fő programpontként került megfogalmazásra a lakossági gyógyszerterhek csökkentése.
Úgy tűnik, hogy Magyarország politikusai pártállásra való tekintet nélkül, kizárólag népszerűség növelés céljából hajlandóak megszólalni gyógyszerkérdésben, s komoly igyekezettel kerülik a valós alternatívák nyilvánosság előtti megjelenítését.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?