7 °C Budapest

Ismét növekszik a jelzáloghitelezési piac: mi várható az idei évben? (OTP, FHB)

Pénzcentrum
2004. március 16. 08:44

Ismét növekedésnek indult az elmúlt hetekben a jelzáloghitelezési piac, a hitelállomány éves bővülése azonban várhatóan csak fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben - ez derül ki a piac két legnagyobb szereplőjének, az OTP Jelzálogbank, valamint az FHB vezetőinek véleményéből. Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a portfolio.hu kérdésére válaszolva

Ismét növekedésnek indult az elmúlt hetekben a jelzáloghitelezési piac, a hitelállomány éves bővülése azonban várhatóan csak fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben - ez derül ki a piac két legnagyobb szereplőjének, az OTP Jelzálogbank, valamint az FHB vezetőinek véleményéből.

Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a portfolio.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a januárban tapasztalható "csendes" időszakot követően február közepétől ismét növekedni kezdett a lakáshitelek igénylése a banknál. A növekedés azonban jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi bővüléstől, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy 2003 elején a támogatási rendszer szigorításáról szóló pletykák miatt erőteljesen növekedett a hitelkereslet.

Havi szinten az OTP Jelzálogbanknál 10 mrd Ft-tal növekedés tapasztalható jelenleg, ami azonban áprilistól várhatóan tovább növekszik majd, hiszen jövő hónapban emelkednek majd a szocpol támogatások.

Nagy Csaba szerint a piacon igen kedveltek a deviza alapú jelzálog hitelek, ami elsősorban annak tudható be, hogy a hitelfelvevők főként a havi törlesztő részlet alapján döntenek a különböző konstrukciók között. A deviza alapú hitelek azonban hordoznak magukban egy plusz kockázatot is: az árfolyam kockázatot. Ez azért fontos, mert a forint gyengülése jelentős plusz terheket ró a hitel felvevőkre. Óvatosságra int a lengyel példa is, ahol a lakosság nagyrészt svájci frankban adósodott el a jelzálog hiteleknél, a zloty gyengülése azonban erőteljes negatív hatást gyakorolt a törlesztő részletekre.

Az OTP Jelzálogbank az idei évben a piac 55-60%-át birtokolhatja, a hitelkihelyezés a várakozások szerint 2004-ben eléri a 180-200 mrd Ft-ot, míg a teljes piac 300-350 mrd Ft-tal bővülhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gyuris Dániel az FHB vezérigazgatója elmondta, hogy márciusban a jelzáloghitelek iránti érdeklődés ismét visszatért a "rendes" kerékvágásba, s a hitelek között az új lakások aránya növekedést mutat.

Az idei esztendőben a hitelállomány bővülése várhatóan fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben, ebből az FHB a tervek szerint 30%-kal részesülhet majd.

A deviza alapú hitelekről Gyuris elmondta, hogy azok jelentős átrendeződést okozhatnak a piacon, a hitel felvevőknek azonban jelentős kockázatokkal kell majd szembenézniük. Az euró kamatok ugyanis soha nem látott alacsony szinten állnak, míg a forint árfolyama jelentős kockázatokat hordoz magában. Gyuris felhívta a figyelmet arra, hogy a tankönyvek szerint abban a devizában érdemes a háztartásoknak eladósodniuk, melyben a jövedelmük nagyobb része is származik.

A hitelfelvevők elsősorban az induló hiteltörlesztések alapján döntenek arról, hogy forint vagy deviza alapú hitelt válasszanak, s a THM kicsit háttérbe szorul.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm