Ismét növekszik a jelzáloghitelezési piac: mi várható az idei évben? (OTP, FHB)

Pénzcentrum
2004. március 16. 08:44

Ismét növekedésnek indult az elmúlt hetekben a jelzáloghitelezési piac, a hitelállomány éves bővülése azonban várhatóan csak fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben - ez derül ki a piac két legnagyobb szereplőjének, az OTP Jelzálogbank, valamint az FHB vezetőinek véleményéből. Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a portfolio.hu kérdésére válaszolva

Ismét növekedésnek indult az elmúlt hetekben a jelzáloghitelezési piac, a hitelállomány éves bővülése azonban várhatóan csak fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben - ez derül ki a piac két legnagyobb szereplőjének, az OTP Jelzálogbank, valamint az FHB vezetőinek véleményéből.

Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a portfolio.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a januárban tapasztalható "csendes" időszakot követően február közepétől ismét növekedni kezdett a lakáshitelek igénylése a banknál. A növekedés azonban jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi bővüléstől, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy 2003 elején a támogatási rendszer szigorításáról szóló pletykák miatt erőteljesen növekedett a hitelkereslet.

Havi szinten az OTP Jelzálogbanknál 10 mrd Ft-tal növekedés tapasztalható jelenleg, ami azonban áprilistól várhatóan tovább növekszik majd, hiszen jövő hónapban emelkednek majd a szocpol támogatások.

Nagy Csaba szerint a piacon igen kedveltek a deviza alapú jelzálog hitelek, ami elsősorban annak tudható be, hogy a hitelfelvevők főként a havi törlesztő részlet alapján döntenek a különböző konstrukciók között. A deviza alapú hitelek azonban hordoznak magukban egy plusz kockázatot is: az árfolyam kockázatot. Ez azért fontos, mert a forint gyengülése jelentős plusz terheket ró a hitel felvevőkre. Óvatosságra int a lengyel példa is, ahol a lakosság nagyrészt svájci frankban adósodott el a jelzálog hiteleknél, a zloty gyengülése azonban erőteljes negatív hatást gyakorolt a törlesztő részletekre.

Az OTP Jelzálogbank az idei évben a piac 55-60%-át birtokolhatja, a hitelkihelyezés a várakozások szerint 2004-ben eléri a 180-200 mrd Ft-ot, míg a teljes piac 300-350 mrd Ft-tal bővülhet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyuris Dániel az FHB vezérigazgatója elmondta, hogy márciusban a jelzáloghitelek iránti érdeklődés ismét visszatért a "rendes" kerékvágásba, s a hitelek között az új lakások aránya növekedést mutat.

Az idei esztendőben a hitelállomány bővülése várhatóan fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben, ebből az FHB a tervek szerint 30%-kal részesülhet majd.

A deviza alapú hitelekről Gyuris elmondta, hogy azok jelentős átrendeződést okozhatnak a piacon, a hitel felvevőknek azonban jelentős kockázatokkal kell majd szembenézniük. Az euró kamatok ugyanis soha nem látott alacsony szinten állnak, míg a forint árfolyama jelentős kockázatokat hordoz magában. Gyuris felhívta a figyelmet arra, hogy a tankönyvek szerint abban a devizában érdemes a háztartásoknak eladósodniuk, melyben a jövedelmük nagyobb része is származik.

A hitelfelvevők elsősorban az induló hiteltörlesztések alapján döntenek arról, hogy forint vagy deviza alapú hitelt válasszanak, s a THM kicsit háttérbe szorul.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?