33 °C Budapest

Ismét növekszik a jelzáloghitelezési piac: mi várható az idei évben? (OTP, FHB)

Pénzcentrum
2004. március 16. 08:44

Ismét növekedésnek indult az elmúlt hetekben a jelzáloghitelezési piac, a hitelállomány éves bővülése azonban várhatóan csak fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben - ez derül ki a piac két legnagyobb szereplőjének, az OTP Jelzálogbank, valamint az FHB vezetőinek véleményéből. Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a portfolio.hu kérdésére válaszolva

Ismét növekedésnek indult az elmúlt hetekben a jelzáloghitelezési piac, a hitelállomány éves bővülése azonban várhatóan csak fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben - ez derül ki a piac két legnagyobb szereplőjének, az OTP Jelzálogbank, valamint az FHB vezetőinek véleményéből.

Nagy Csaba, az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese a portfolio.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a januárban tapasztalható "csendes" időszakot követően február közepétől ismét növekedni kezdett a lakáshitelek igénylése a banknál. A növekedés azonban jelentősen elmaradt az egy évvel korábbi bővüléstől, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy 2003 elején a támogatási rendszer szigorításáról szóló pletykák miatt erőteljesen növekedett a hitelkereslet.

Havi szinten az OTP Jelzálogbanknál 10 mrd Ft-tal növekedés tapasztalható jelenleg, ami azonban áprilistól várhatóan tovább növekszik majd, hiszen jövő hónapban emelkednek majd a szocpol támogatások.

Nagy Csaba szerint a piacon igen kedveltek a deviza alapú jelzálog hitelek, ami elsősorban annak tudható be, hogy a hitelfelvevők főként a havi törlesztő részlet alapján döntenek a különböző konstrukciók között. A deviza alapú hitelek azonban hordoznak magukban egy plusz kockázatot is: az árfolyam kockázatot. Ez azért fontos, mert a forint gyengülése jelentős plusz terheket ró a hitel felvevőkre. Óvatosságra int a lengyel példa is, ahol a lakosság nagyrészt svájci frankban adósodott el a jelzálog hiteleknél, a zloty gyengülése azonban erőteljes negatív hatást gyakorolt a törlesztő részletekre.

Az OTP Jelzálogbank az idei évben a piac 55-60%-át birtokolhatja, a hitelkihelyezés a várakozások szerint 2004-ben eléri a 180-200 mrd Ft-ot, míg a teljes piac 300-350 mrd Ft-tal bővülhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gyuris Dániel az FHB vezérigazgatója elmondta, hogy márciusban a jelzáloghitelek iránti érdeklődés ismét visszatért a "rendes" kerékvágásba, s a hitelek között az új lakások aránya növekedést mutat.

Az idei esztendőben a hitelállomány bővülése várhatóan fele akkora lesz, mint a tavalyi esztendőben, ebből az FHB a tervek szerint 30%-kal részesülhet majd.

A deviza alapú hitelekről Gyuris elmondta, hogy azok jelentős átrendeződést okozhatnak a piacon, a hitel felvevőknek azonban jelentős kockázatokkal kell majd szembenézniük. Az euró kamatok ugyanis soha nem látott alacsony szinten állnak, míg a forint árfolyama jelentős kockázatokat hordoz magában. Gyuris felhívta a figyelmet arra, hogy a tankönyvek szerint abban a devizában érdemes a háztartásoknak eladósodniuk, melyben a jövedelmük nagyobb része is származik.

A hitelfelvevők elsősorban az induló hiteltörlesztések alapján döntenek arról, hogy forint vagy deviza alapú hitelt válasszanak, s a THM kicsit háttérbe szorul.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?