33 °C Budapest

Ezúttal George H. Walker csengetett

Pénzcentrum
2004. március 10. 10:00

A Budapesti Értéktőzsde szimbolikus kereskedésnyitó csengetésének főszereplője ezúttal George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt. A BÉT ezév márciusában azért vette át a New York-i hagyományt, hogy ezáltal részt vegyen az öngondoskodás-központú, megtakarítást ösztönző szemléletformáló kampányban. A legelső csengetést Kornai János végezte el. Walker köszönetét fejezte ki, hogy számos hatalmas ember után ő is megszólaltathatta a BÉT csengőjét. A nagykövet ezt követően gratulált a tőzsde vezetőségének, mivel szerinte a tőzsde léte igen kritikus a gazdasági egészség szempontjából és büszke rá, hogy egy 1864-es eredetű értéktőzsdén teheti tiszteletét. George Walker kiemelt szerepet tulajdonít a befektetésösztönző kampánynak, mely az Öngondoskodás Alapítvány keretében került meghirdetésre, egy egészséges gazdaság alapkövét ugyanis mindenképpen a megtakarítások magas szintje képezheti. A nagykövet a BÉT roadshow-kat is üdvözölte, mint sikeres lépéseket a vezetőség részéről. Az USA mostanság kétségkívül a világgazdaság egyik mozgatóereje, mely a nagykövet szerint a tőkepiaci rendszer fejlettségének köszönhető. Az USA-ban a lakosság 50%-a rendelkezik részvénnyel. Ennek egy része nyugdíjalapokból és közös alapokból tevődik össze, de sok a közvetlen befektetés is. Az Egyesült Államok jogszabályai Walker szerint ösztönzik a befektetéseket, mind egyéni, mind vállalati szinten, melynek fontosságát nem győzte elégszer hangsúlyozni a nagykövet úr. Zárásként George H. Walker elismerését fejezte ki a magyar eredmények láttán, melyeket nagyban behatároltak a történelmi sajátosságok. Walker reméli, hogy öt éven belül egy még sikeresbb és fejlődőképesebb tőzsdével rendelkezik majd hazánk. Jaksity György örömét fejezte ki, hogy rengeteg segítséget kaptak az amerikai tőzsdétől, pénzügyi intézményektől és tanácsadóktól a kilencvenes évek újrakezdéséhez. Véleménye szerint USA jelentős szerepet játszik a magyarországi befektetésekben. Fontosnak tartja azt a tőkét, mely nem működőtőkeként, hanem portfolió-befektetésként érkezik hazánkba, ennek jelentős része pedig az Egyesült Államoknak köszönhető. A megtakarítási programot véleménye szerint már az iskolapadokban el kell kezdeni, melyet szintén amerikai tapasztalatok alapján igyekeznek véghez vinni. Végezetül Jaksity a New York-i tőzsdétől kapott csengő kicsinyített másával köszönte meg a nagykövetnek, hogy tiszteletét tette a BÉT-en.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?