16 °C Budapest

Draskovics: lehetséges euró bevezetés 2008-2010-ben

Pénzcentrum
2004. március 10. 15:36

Az euró lehetséges bevezetéséről ennek feltételeiről tartottak ma kerekasztal beszélgetést. A vita résztvevői Draskovics Tibor, Járai Zsigmond, Surányi György és Oblath Gábor voltak. Draskovics Tibor elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium a konvergencia program keretében az euró bevezetésének időpontját 2008-2010 között tudja elképzelni, a hatásokat a különböző időpontok vonatkozásaiban vizsgálja.

Draskovics Tibor szerint a magyar elmaradás jelentős az euró-zóna átlagától. A lemaradás több tényezőre vezethető vissza, ezek közül az egyik legfontosabb az infrastruktúra viszonylagos fejletlensége. Ennek felzárkóztatásában az államnak fontos szerepe van. Az uniós csatlakozás részben ezek megszüntetését is célozza, emellett más területeken is elősegítheti a fejlettségi különbségek csökkentését.

Draskovics Tibor szerint az euró bevezetésének számos előnye van, ugyanakkor a feltételek megteremtése bizonyos áldozatokat is kíván. A pénzügyminiszter szerint az euró bevezetését illetően nem feltétlenül a 2008-as dátumból kell kiindulni, ehelyett a magyar gazdaság sajátosságait kell figyelembe venni.

A Növekedési és Stabilitási Egyezményről a pénzügyminiszter kritikusan szólt. A kritika egyik fő pontja volt, hogy az egyezmény nem veszi figyelembe a fejlettségbeli különbségeket, a gazdasági ciklusokat, emellett a költségvetési hiány számbavétele is kérdéses, ugyanis közgazdaságilag a deficitszámítás mértéke nem mindig indokolt (itt Draskovics a nyugdíjrendszerhez kapcsolódó sajátosságokat említette).

A Pénzügyminisztériumban (PM) készül a konvergencia program, mely tartalmazza a következő évekre a gazdaságpolitika prioritásait. A PM több pályát tud elképzelni az euró bevezetésére. A csatlakozási időpontok 2008-2010 között képzelhetőek el. A későbbi időpont nem feltétlenül jelent lazább költségvetési politikát - hangsúlyozta Draskovics. Az egyes változatok a gazdasági növekedésre való hatásokat, a fejlettségbeli különbségek szűkülését igyekszik figyelembe venni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénzügyminiszter szerint a közös pénz bevezetésének sikeréhez társadalmi, politikai konszenzusra van szükség.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?