12 °C Budapest

Draskovics: lehetséges euró bevezetés 2008-2010-ben

Pénzcentrum
2004. március 10. 15:36

Az euró lehetséges bevezetéséről ennek feltételeiről tartottak ma kerekasztal beszélgetést. A vita résztvevői Draskovics Tibor, Járai Zsigmond, Surányi György és Oblath Gábor voltak. Draskovics Tibor elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium a konvergencia program keretében az euró bevezetésének időpontját 2008-2010 között tudja elképzelni, a hatásokat a különböző időpontok vonatkozásaiban vizsgálja.

Draskovics Tibor szerint a magyar elmaradás jelentős az euró-zóna átlagától. A lemaradás több tényezőre vezethető vissza, ezek közül az egyik legfontosabb az infrastruktúra viszonylagos fejletlensége. Ennek felzárkóztatásában az államnak fontos szerepe van. Az uniós csatlakozás részben ezek megszüntetését is célozza, emellett más területeken is elősegítheti a fejlettségi különbségek csökkentését.

Draskovics Tibor szerint az euró bevezetésének számos előnye van, ugyanakkor a feltételek megteremtése bizonyos áldozatokat is kíván. A pénzügyminiszter szerint az euró bevezetését illetően nem feltétlenül a 2008-as dátumból kell kiindulni, ehelyett a magyar gazdaság sajátosságait kell figyelembe venni.

A Növekedési és Stabilitási Egyezményről a pénzügyminiszter kritikusan szólt. A kritika egyik fő pontja volt, hogy az egyezmény nem veszi figyelembe a fejlettségbeli különbségeket, a gazdasági ciklusokat, emellett a költségvetési hiány számbavétele is kérdéses, ugyanis közgazdaságilag a deficitszámítás mértéke nem mindig indokolt (itt Draskovics a nyugdíjrendszerhez kapcsolódó sajátosságokat említette).

A Pénzügyminisztériumban (PM) készül a konvergencia program, mely tartalmazza a következő évekre a gazdaságpolitika prioritásait. A PM több pályát tud elképzelni az euró bevezetésére. A csatlakozási időpontok 2008-2010 között képzelhetőek el. A későbbi időpont nem feltétlenül jelent lazább költségvetési politikát - hangsúlyozta Draskovics. Az egyes változatok a gazdasági növekedésre való hatásokat, a fejlettségbeli különbségek szűkülését igyekszik figyelembe venni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A pénzügyminiszter szerint a közös pénz bevezetésének sikeréhez társadalmi, politikai konszenzusra van szükség.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?