Draskovics: lehetséges euró bevezetés 2008-2010-ben

Pénzcentrum
2004. március 10. 15:36

Az euró lehetséges bevezetéséről ennek feltételeiről tartottak ma kerekasztal beszélgetést. A vita résztvevői Draskovics Tibor, Járai Zsigmond, Surányi György és Oblath Gábor voltak. Draskovics Tibor elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium a konvergencia program keretében az euró bevezetésének időpontját 2008-2010 között tudja elképzelni, a hatásokat a különböző időpontok vonatkozásaiban vizsgálja.

Draskovics Tibor szerint a magyar elmaradás jelentős az euró-zóna átlagától. A lemaradás több tényezőre vezethető vissza, ezek közül az egyik legfontosabb az infrastruktúra viszonylagos fejletlensége. Ennek felzárkóztatásában az államnak fontos szerepe van. Az uniós csatlakozás részben ezek megszüntetését is célozza, emellett más területeken is elősegítheti a fejlettségi különbségek csökkentését.

Draskovics Tibor szerint az euró bevezetésének számos előnye van, ugyanakkor a feltételek megteremtése bizonyos áldozatokat is kíván. A pénzügyminiszter szerint az euró bevezetését illetően nem feltétlenül a 2008-as dátumból kell kiindulni, ehelyett a magyar gazdaság sajátosságait kell figyelembe venni.

A Növekedési és Stabilitási Egyezményről a pénzügyminiszter kritikusan szólt. A kritika egyik fő pontja volt, hogy az egyezmény nem veszi figyelembe a fejlettségbeli különbségeket, a gazdasági ciklusokat, emellett a költségvetési hiány számbavétele is kérdéses, ugyanis közgazdaságilag a deficitszámítás mértéke nem mindig indokolt (itt Draskovics a nyugdíjrendszerhez kapcsolódó sajátosságokat említette).

A Pénzügyminisztériumban (PM) készül a konvergencia program, mely tartalmazza a következő évekre a gazdaságpolitika prioritásait. A PM több pályát tud elképzelni az euró bevezetésére. A csatlakozási időpontok 2008-2010 között képzelhetőek el. A későbbi időpont nem feltétlenül jelent lazább költségvetési politikát - hangsúlyozta Draskovics. Az egyes változatok a gazdasági növekedésre való hatásokat, a fejlettségbeli különbségek szűkülését igyekszik figyelembe venni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzügyminiszter szerint a közös pénz bevezetésének sikeréhez társadalmi, politikai konszenzusra van szükség.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24