Draskovics: lehetséges euró bevezetés 2008-2010-ben

Pénzcentrum
2004. március 10. 15:36

Az euró lehetséges bevezetéséről ennek feltételeiről tartottak ma kerekasztal beszélgetést. A vita résztvevői Draskovics Tibor, Járai Zsigmond, Surányi György és Oblath Gábor voltak. Draskovics Tibor elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium a konvergencia program keretében az euró bevezetésének időpontját 2008-2010 között tudja elképzelni, a hatásokat a különböző időpontok vonatkozásaiban vizsgálja.

Draskovics Tibor szerint a magyar elmaradás jelentős az euró-zóna átlagától. A lemaradás több tényezőre vezethető vissza, ezek közül az egyik legfontosabb az infrastruktúra viszonylagos fejletlensége. Ennek felzárkóztatásában az államnak fontos szerepe van. Az uniós csatlakozás részben ezek megszüntetését is célozza, emellett más területeken is elősegítheti a fejlettségi különbségek csökkentését.

Draskovics Tibor szerint az euró bevezetésének számos előnye van, ugyanakkor a feltételek megteremtése bizonyos áldozatokat is kíván. A pénzügyminiszter szerint az euró bevezetését illetően nem feltétlenül a 2008-as dátumból kell kiindulni, ehelyett a magyar gazdaság sajátosságait kell figyelembe venni.

A Növekedési és Stabilitási Egyezményről a pénzügyminiszter kritikusan szólt. A kritika egyik fő pontja volt, hogy az egyezmény nem veszi figyelembe a fejlettségbeli különbségeket, a gazdasági ciklusokat, emellett a költségvetési hiány számbavétele is kérdéses, ugyanis közgazdaságilag a deficitszámítás mértéke nem mindig indokolt (itt Draskovics a nyugdíjrendszerhez kapcsolódó sajátosságokat említette).

A Pénzügyminisztériumban (PM) készül a konvergencia program, mely tartalmazza a következő évekre a gazdaságpolitika prioritásait. A PM több pályát tud elképzelni az euró bevezetésére. A csatlakozási időpontok 2008-2010 között képzelhetőek el. A későbbi időpont nem feltétlenül jelent lazább költségvetési politikát - hangsúlyozta Draskovics. Az egyes változatok a gazdasági növekedésre való hatásokat, a fejlettségbeli különbségek szűkülését igyekszik figyelembe venni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénzügyminiszter szerint a közös pénz bevezetésének sikeréhez társadalmi, politikai konszenzusra van szükség.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm