12 °C Budapest

Rengetegen maradnak hoppon a babaváróval: mégsem jár mindenkinek 10 misi?

2019. augusztus 27. 05:35

Hiába maxolnák ki rengetegen a babaváró hitelt (támogatást), sokaknak int be a bankjuk. Az érvényben lévő JTM-szabályok ugyanis sokszor nem teszik lehetővé a teljes 10 millió forintos összeg kiutalását. Mutatjuk, kik járnak a legjobban.

A Pénzcentrum pénzintézetektől származó információi szerint sokaknak nem engedélyeznek akkora babaváró hitelösszeget, mint amekorát fel akarnának venni. Ezt a gyakorlatot érdeklődésünkre a Bank360 hitelszakértője, Veres Patrik is megerősítette: "a panaszosokkal folytatott beszélgetéseink során többnyire az derült ki, hogy az igénylő bizony már fizet valamilyen lakáshitelt, hitelkártyája van vagy éppen egy személyi kölcsöne.

Így falakba ütköznek, mert a meglévő hitelek alapvetően meghatározzák, hogy mennyit engedélyezhet még nekik a bank, ugyanis meg kell vizsgálniuk, hogy mennyire terhelhető még a jövedelmük

- tette hozzá a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik.

Nem lehet nyakra-főre eladósodni

Hitelfelvételnél sokan elfelejtik, hogy ma már nem vehetünk fel csak úgy újabb és újabb hiteleket. Azért, hogy ne kelljen a túlzott eladósodottságtól tartanunk, különböző adósságfékeket vezetett be a jegybank, amelyeket a bankoknak is számításba kell venniük, ha hitelezni akarnak. Ezek közül az egyik legjelentősebb, a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM).

A JTM röviden összefoglalva megmutatja, hogy az ügyfél igazolt jövedelme mekkora havi törlesztőrészletet bír el összesen, és ennek megfelelően azt is, hogy mekkora hitelt tud még felvenni. A JTM-et ma már minden egyes hiteligénylésnél megvizsgálja a bank, így nem fordulhat már elő, hogy az igénylő magasabb törlesztőrészletet fizet havonta, mint amekkora az igazolt havi nettó jövedelme.

Figyelembe veszik a meglévő személyi kölcsönt, lakáshitelt, CSOK-ot, hitelkártyát, folyószámlahitelt, azaz minden banki adósságot.

És, hogy mekkora ez a mutató, mekkora hitel fér bele egy adott jövedelembe? Az attól függ, milyen hitelt veszünk fel. Jelzáloghiteleknél a jegybank célja az, hogy a minél biztonságosabb, hosszú kamatperiódusú vagy végig fixált kamatozású hitelek felé tereljék a lakosságot. Így tehát minél biztonságosabb hitelt veszünk fel, annál nagyobb részt költhetünk a fizetésünkből törlesztőrészletre. A jelenlegi szabályozás például így néz ki:

Látható, hogy

  • akkor tudjuk a legtöbb hitelt felvenni, ha legalább 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt választunk, a jövedelmünk pedig 500 000 forint felett van. Ekkor ugyanis a hitelek törlesztőrészletei összesen akár havi 300 000 forintot is kitehetnek,
  • míg például 300 000 forint igazolt jövedelemmel, 5-10 éves kamatperiódusú hitelt választva 105 000 forint lehet legfeljebb a bevállalt törlesztőrészletek összege.

A Pénzcentrum kalkulátorával végzett számítások szerint az első esetben akár egy 55 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel is belefér, míg a második esetben kevesebb mint 20 millió forint jöhet össze.

Ugyanakkor más a helyzet a fogyasztási hiteleknél, például a személyi kölcsönöknél: mivel jellemzően kisebb összegű hitelekről van szó, itt legfeljebb 50 százalék a jövedelem megengedett terhelhetősége, azaz a fizetésünk fele mehet el törlesztőrészletre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok persze lehetnek ennél szigorúbbak is. Van olyan pénzintézet, ahol 40 vagy akár 30 százalékkal számolnak a hitelbírálat során

- tette hozzá a Pénzcentrumnak Veres Patrik.

KATT! Hasonlítsd össze a magyar bankoknál a babaváró hiteleket

Hogyan számoljunk, ha a babaváró mellé keresünk hitelt?

Mekkora összeg fér tehát a babaváró mellé? Nos, ez attól is függ, hogy melyik banktól vesszük fel a kölcsönt. Vannak megengedőbb pénzintézetek, ahol a hitelbírálat során a babaváró hitel kamatmentes induló törlesztőrészletével (45 834 forint) számolják a JTM-et, míg máshol a kamattal terhelt induló törlesztőrészletet veszik alapul (72 994 forint), ami közel 30 000 forinttal többet nyom a latba, amikor a bank megállapítja a terhelhetőséget.

Ráadásul a konzervatívabb pénzintézetek nem csak a törlesztőrészletet, hanem a megélhetési költségeket is számításba veszik, azaz már eleve az így csökkentett jövedelemhez számolják a JTM-et.

Nézzünk egy konkrét példát:

Egy megengedőbb, 40 százalékos terhelést engedélyező pénzintézet esetében ez az alábbiakat jelenti 360 000 forint igazolt közös jövedelemmel számolva: a havi fizetés 40 százaléka, azaz 144 000 forint mehet törlesztésre, amelyből levonjuk a babaváró kamattal terhelt törlesztőjét, 73 000 forintot, ezzel számol ugyanis a bank. 71 000 forint maradt, amelyet szabad felhasználású személyi kölcsön havi törlesztőjére fordíthatunk még.

60 hónapos futamidővel számolva a Pénzcentrum kalkulációi szerint ez további 3 500 000 forint személyi hitel felvételét teszi lehetővé, azaz a babaváró hitellel összesen 13 500 000 forintból gazdálkodhatunk. Persze szolidabbak a lehetőségeink, ha a bank csak 30 százalékos terhelést engedélyez. Ebben az esetben a érdemes megvizsgálni több bank ajánlatát is egy kalkulátor segítségével és válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem