8 °C Budapest

Megrohanták a magyarok a bankokat: úgy eladósodnak, mintha nem lenne holnap

2020. november 4. 05:52

A járvány begyűrűzése óta nem volt olyan magas a hitelfelvételi kedv, mint ősz elején a legfrissebb banki statisztikák szerint. Hiába torpant meg augusztusban a kölcsönök folyósítása, szeptemberre mind a személyi kölcsön, mind a babaváró támogatás, és a lakáskölcsön iránt is megnőtt a kereslet. A személyi hitelek kihelyezett összege március óta nem volt ilyen magas, az április mélypont eredményeinek több mint a duplája, viszont ha a másik oldalról nézzük 2018 decembere óta nem volt ilyen alacsony. Hiába, személyi kölcsönök tekintetében a december mindig holtidőszak, viszont 2020-ban lehetséges, hogy ez is másként lesz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján 2020 szeptemberében 28,82 milliárd forint  forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások. Ehhez képest augusztusban volt egy kis megtorpanás: 24,48 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ehhez képest júliusban 27,88 milliárdot. (Júniusban 23,91 milliárdot, májusban 18,88 milliárdot, áprilisban pedig - amikor a soha nem látott visszaesés következett - 13,31 milliárd forintot.) Tavaly szeptemberben ehhez képest 50,63 milliárdnyi személyi hitel kötött ki a magyar háztartások számláin, 43 százalékos visszaesést láthatunk tehát éves szinten. Azt hozzá kell tenni, hogy 2019-ben sosem látott csúcson volt a személyi hitelezés:

{{EMBED:infogram_75616c29-0385-442d-88c9-a52ea85b76ad}}

Erről a grafikonról is leolvasható, hogy az utóbbi években egyre csak nőtt a kereslet a személyi hitelek iránt, egyre nő a kihelyezett hitelállomáy. Már korábbi években is, de szembetűnően 2013 decemberétől figyelhető meg a december környéki visszaesés a személyi hitelezésben.

Ha 2020 követte volna a korábbi évek mintázatát, akkor a februári erőteljes felívelés vonalát képzeletben meghosszabbítva újabb rekordév is lehetett volna. Viszont márciusban jött a korona, ami - szemben a babaváró hitellel és lakáskölcsönnel - a személyi hitelek azonnali visszaesését hozta:

{{EMBED:infogram_b3229411-f331-4447-a0d6-e560cc125471}}

Szeptember nem csak a személyi hitelezésben hozott meglepetést, nőtt a babaváró és a lakáskölcsönök iránt is a kereslet. Már a nyáron javulni látszott a magyarok hitelfelvételi kedve azok után, hogy a koronavírus járvány olyan erősen megnyírbálta azt, viszont augusztusban ismét csökkenést lehetett tapasztalni. Úgy tűnik, hogy az óvatosság győzött, miközben a személyi hitel kamatok még mindig sosem látott alacsony szinten stagnálnak, köszönhetően az MNB által bevezetett, év végéig szóló THM-plafonnak. Érdemes viszont vigyázni: 2021. januárjától a kamatok jelentősen megemelkedhetnek!

A személyi hitel kamatokat nagyjából a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet, illetve az alapkamat csökkentés, és azóta is ezen az alacsony szinten vannak. (A júliusi alapkamat visszametszésnek, és a későbbi változásoknak már nem volt jelentős hatása a személyi hitelek THM-jeire, hogy miért, arról bővebben itt írtunk.) Hiába vannak tehát valószínűleg soha vissza nem térő ajánlatok, a lakosság továbbra is óvatos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Annak, hogy a júliusi emelkedés után miért augusztusban jött ismét visszaesés, majd szeptemberben egy újabb emelkedés, sok oka lehet. Általában a személyi hitelek átfutása rövidebb, egy hónap - így az okokat mindig a megelező hónap határozhatja meg. Hatása lehetett nyáron ezekre a hitelekre a belföldi utaknak, vagy az esküvőknek (amelyekből idén a járvány ellenére rekordsok volt nyáron). Viszont azért a külföldi utak kiestek. Az iskolakezdés finanszírozására felvett összegek szintén szeptemberben realizálódtak főleg, nem nyáron.

Azt pedig senkinek sem kell valószínűleg magyarázni, hogy a járvány alapjaiban rengette meg számos magyar család anyagi biztonságát Így sok időbe telik majd, mire ismét annyian mernek belevágni akár egy kisebb összegű személyi kölcsönbe, mint korábban. Viszont itt a november, a Black Friday, és hamarosan a karácsony is - illetve a családvédelmi akcióterv új elemei is életben lépnek januártól -, ami meghozhatja a kedvet a hitelfelvételhez.

Bank és bank között nagy különbségek adódnak

Attól függően, melyik banknál igényel valaki személyi kölcsönt, a törlesztőrészletek, THM, és visszafizetendő összegek merőben eltérhetnek. Ha az ügyfél csak a 2020. december 31-ig érvényes törlesztőrészleteket nézi, alig lát különbséget, ezért kell alaposan átnézni az ajánlatokat, akár egy összehasonlító hitelkalkulátorral, ha valakinek kölcsönre van szüksége.

Látható, hogy év végéig a törlesztők 57 300 forint környéként mozognak nagyjából, míg 2021-től 10-15 ezer forintos különbségek is lehetnek a havonta fizetendő összegben. Ugyanígy a THM-mek között is lehetnek 10 százalékpontos eltérések. A legárulkodóbb azonban mégis a teljes visszafizetendő összeg: a Cetelemnél a 3 milliós kölcsönt 5 év alatt 3,54 forintért törlesztheti vissza az ügyfél, az MKB-nál és K&H-nál 3,9 millióért, a Takarékbanknál már több mint 4 millióért, a Budapest Banknál 4,58 millióért. Tehát milliós különbségek is adódhatnak!

Ezért érdemes alaposan átnézni az ajánlatokat, és használni az összehasonlító kalkulátort, amelyben a saját igényeinkhez, feltételeinkhez igazíthatjuk a kondíciókat, és megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm