2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Ezek a legkisebb lakások Pesten: aranyáron mennek az aprócska lyukak


Eléggé felment az ára a minigarzonoknak, főképpen a főváros belső kerületeiben, turisztikailag frekventált részein. Valahol már a 2 millió forintot is megközelíti a négyzetméterár. Ugyanakkor a hirdetők már nem elsősorban a kispénzű fiataloknak, hanem a befektetőknek ajánlják a 15 négyzetméternél kisebb lakásokat.

Őrült árakon kínálnak eladásra extrém kicsi lakásokat a fővárosban. Azt már korábban is, számos cikkben megírtuk, mekkora a megőrülés például a belvárosban, ahol már nem ritka az 1-1,5 milliós négyzetméterár. Ugyanakkor a pénztárcák szűkülésével igencsak csökkennek az első lakásvásárlók lehetőségei, főképpen a fiatalok nem engedhetik már meg maguknak a 2-3-4 szobás, több tízmilliós lakásokat. Nekik maradnak a minigarzonok, amelyeket ugyanakkor jóval a piaci ár fölött kínálnak eladásra, mivel a befektetőket is vonzza az alacsony rezsi, és a gyors megtérülés - ez hatványozottan igaz a főváros belső kerületeire.

Kis keresgélés után már meg is találtuk a főváros legkisebb, jelenleg eladásra kínált ingatlanát: ez egyetlen, 7 négyzetméteres félszoba a Krisztina körútnál, az I. kerületben. A tulajdonos 12,99 millióért kínálja eladásra az első emeleti minigarzont, aminek egy része galériázva van - így összesen 12 négyzetméternyi a hasznos terület. Négyzetméterre leosztva 1,85 millió forint jön ki, ami azért elég meredek. A lakás egyébként összkomfortos, a 7 négyzetméterbe belefért egy zuhanykabinos fürdő, illetőleg egy minikonyha is. Az ingatlanos megjegyzi, hogy azonnal kiadható, befektetésnek ideális.

A Pénzcentrum ezen kívül még 44 olyan hirdetést talált az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési oldalon, amelyekben 15 négyzetméternél kisebb minigarzonokat kínálnak eladásra. Négyzetméterár tekintetében abszolút csúcs a VII. kerületi Almássy téren hirdetett, 12 négyzetméteres minigarzon, amiért 22,9 milliót kérnek. Ez majdnem 2 millió forint négyzetméterenként. A hirdetés egyből úgy indul, hogy a kislakás kitűnő hozammal van kiadva Airbnb-re. Ez is be van galériázva, amivel csaknem megduplázták a négyzetmétert.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával könnyen megtalálhatod az ideális hitelt!

Nem sokkal marad el ettől az a szintén 12 négyzetméteres külső-terézvárosi lakás, amit 21,9 millióért (négyzetméterenként 1,825 millió forintért) kínálnak eladásra. Ebben a hirdetésben is kiemelik, hogy rövidtávú kiadásra - tehát Airbnb-re - alkalmas az ingatlan, amely a Nagymező utcában van. Hozzáteszik, hogy gyorsan megtérül a befektetés. Ahogy a legtöbb, ez a minigarzon is galériázott, így megduplázták a négyzetmétert.

Négyzetméterenként 1,72 millió forintért - összesen 19 millióért - kínálnak eladásra egy 11 négyzetméteres, Király utcai lakást is. Mit ad isten, itt is azzal nyit a hirdetés, hogy Airbnb-re kitűnő a kislakás. Kiemelik, hogy közel a bulinegyed, az Oktogon és az Andrássy út is - ez meglátszik a négyzetméteráron.

"Ide csak költözni kell" - indít az a hirdetés, amiben egy 12 négyzetméteres VII. kerületi lakást adnának el 19,99 millió forintért, négyzetméterenként 1,665 millióért. Ez a minigarzon is galériás, két éve újították fel. Milyen meglepő, a lakást befektetőknek ajánlják.

Sok a problémás lakás

Bár a legkisebb lakások méretüket tekintve többnyire megfelelnek a minimum követelményeknek, többségük egy új engedélyezési eljáráson vélhetően nem menne át. Gyakori probléma például, hogy a tisztálkodó helyiség, az illemhely nem önálló szellőzésű, pedig ez előírás. Emellett követelmény, hogy a lakásnak legalább egy ablaka legyen, jusson be napfény a lakószobába.

Emellett a galériázások jó része is jogszabályba ütközhet. Hiszen a hatályos szabályok úgy határozzák meg a galériát, hogy a helyiség légterének részleges - az alapterületének legfeljebb 50%-án és csak vízszintes szerkezettel történő - megosztásával kialakított belső (közbenső) szint, amelyen helyiség és 1,0 méternél magasabb tömör korlát vagy fal nem létesül. Ahogyan a fenti hirdetésekben is olvashattuk: rengeteg ingatlant ennél nagyobb mértékben galériáztak be.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.13-06.19
Országos

Spar

06.13-06.19
Országos

Aldi

06.13-06.19
Országos

Lidl

06.13-06.19
Országos

Tesco

06.13-06.19
Országos

Auchan

06.13-06.19
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos