7 °C Budapest
Close up photo of male hands holding bill and pen and female hands hugging him while they doing home finances together online on a laptop computer in the kitchen.

Arcpirítióan nehéz saját lakáshoz jutni Magyarországon: már a törlesztőrészlet is kész vagyon

2023. április 21. 18:04

A dráguló ingatlanárak, a magasabb kamatok és emiatt megemelkedő önerő szükséglet jócskán megnehezítette a hitelfelvételt. Éppen ezért kulcsfontosságú a lehető legkedvezőbb hitel megtalálása, mert akár ezen is múlhat, hogy megkapjuk-e a vásárláshoz szükséges hitelösszeget. Az önerő előteremtéséhez többféle konstrukció is rendelkezésünkre állhat.

Hitelezés során a pénzintézetek általában a vételár – pontosabban a független értékbecslő által megállapított becsült forgalmi érték – 80 százalékáig mennek el, de ennél azértóvatosabbak is lehetnek. A kisebb településeken például akár 50 százalék is lehet a felső határ, vagyis ebben az esetben a vételár felét kell magunknak előteremteni. 70 százalékos finanszírozási aránnyal számolva egy 80 millió forintos ingatlan megvásárlásához minimálisan 24 millió forint önerőt kell előteremteni.

Egy gyors kalkuláció után világossá válik, hogy ez miért jelenthet akkora kihívást: havi száz ezer forintos megtakarítás esetén (6 százalékos kamattal számolva) körülbelül 13 év kell ahhoz, hogy ez az összeg összejöjjön. Mindehhez hozzáadódik egy másik ismeretlen: a dráguló ingatlanárak. A KSH adatai szerint 2015 és 2022 vége között körülbelül 2,5 szeresére nőttek a lakásárak és bár a múlt nem modellezi a jövőt, azért mégis beszédes ez az adat. Ez pedig azt jelenti, hogy mire összegyűlik a hitelből történő lakásvásárláshoz szükséges önerő, jó eséllyel már nem lesz elegendő a vásárláshoz.

Minél drágább a hitel, annál több önerő kellhet

A csapból is az folyik, hogy mennyire megdrágultak a lakáshitelek, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint például míg most 8,25 százalékról indulnak a végig fix lakáshitelek (20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 450 000 forint nettó igazolt jövedelem) kamatai, egy évvel ezelőtt még az 5,8 százalékos kamat számított jónak. Emiatt ugyanakkora hitelösszegre most jóval többet kell törleszteni, mint korábban: a példaként felhozott kölcsönre jelenleg 173 000 forintot kell fizetni, míg egy éve 141 000 forintból is megúszhattuk a dolgot.

Ez nem csak azért fájó, mert havonta 30 000 forint feletti plusz költségről van szó, hanem azért is, mert előfordulhat, a magasabb hiteltörlesztőt már nem bírja el a jövedelmünk, így a felvehető hitelösszeg maximális összege is kisebb lesz, emiatt pedig több önerőre lesz szükség a vásárláshoz. Éppen ezért kulcsfontosságú a lehető legkedvezőbb hitel megtalálása, mert akár ezen is múlhat, hogy megkapjuk-e a vásárláshoz szükséges hitelösszeget!

A jelenlegi piaci helyzetben pedig inkább a vevőknek áll a zászló, így nőtt az elérhető alku átlagos mértéke is. A márciusi Duna House Barométer adatai alapján például a vidéki panellakásoknál 3-4 százalékot sikerült átlagosan lefaragniuk a vevőknek az irányárból, míg a budai paneleknél 6 százalék volt ugyanez. Ennél engedékenyebbek már csak a kelet-magyarországi tégla lakások eladói voltak, itt ugyanis 9 százalék volt az átlagos alku mértéke. Ezért vevőként mindenképpen helyes döntés megpróbálni lefaragni az árból, már csak azért is, hogy elegendő legyen az önerőre félretett pénzünk.

Mi segíthet az önerő előteremtésében?

Babaváró hitel

A Babaváró hitel óriási előnye – a kamatmentességen és a részbeni vagy akár teljes hitelelengedésen túl – az is, hogy ez akár teljes egészében önerőként használható fel egy később felvett lakáshitelnél. Nem mindegy azonban, hogy a Babavárót követően mikor igényli a pár a lakáshitelt: ha nem telt el közben legalább 90 nap, akkor a Babaváró összegének 75 százaléka számít csak önerőnek, míg 25 százalék hitelnek minősül.

Ez azért fontos, mert ahogy korábban már írtuk, egy ingatlan legfeljebb a becsült forgalmi érték – optimális esetben a vételár – 80 százalékáig hitelezhető. Amennyiben tehát a Babaváró 25 százalákát hitelként veszik számításba, akkor ennyivel kevesebb lakáshitelhez juthat a pár, vagyis több saját megtakarításra lesz szükségük. Amennyiben azonban 90 napnál több idő telik el a Babaváró és a lakáshitel között, akkor a teljes Babaváró önerő lehet!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakás-takarékpénztári megtakarítás

Azok, akik 2018. október 16-ig kötöttek lakás-takarékpénztári szerződést, azok állami támogatásban részesülnek, ami a szerződés alapján elhelyezett betét összegének 30 százaléka, de legfeljebb megtakarítási évenként 72 000 forint.

Mivel a lakáscélú megtakarítás hossza minimum 4, maximum 10 év lehet, sokaknak már összegyűlt valamekkora összeg a számlájukon, amit akár önerőként is felhasználhatnak egy lakásvásárlás során. Amennyiben a megtakarítási idő még nem járt le, ám a szerződéskötéstől számítva eltelt legalább 4 év, akkor lehetőség van idő előtt felmondani, és kérni az addigi befizetések, kamatok és támogatások kifizetését, hogy azt a lakás megvételére fordíthassuk. (Fontos a lakáscél, máskülönben az addig összegyűlt támogatás összege elvész, ami azért is fájó, mert az LTP kamata rendkívül alacsony.)

CSOK támogatás

A meglévő gyerekre, gyerekekre igényelt CSOK támogatást önerőként veszik figyelembe a bankok, hiszen a támogatás feltétele – vagyis maga a gyerekvállalás – már teljesült. A vállalt gyerekeknél más a helyzet, itt erősen bankfüggő a dolog, de a Bankmonitor szakértői több olyan nagybankról is tudnak, ahol még a mostani vérzivataros időkben is önerőnek számít.

A CSOK támogatás összege függ a gyerekek számától, valamint attól, hogy használt vagy új építésű ingatant vásárol-e a család. Ezek függvényében a támogatási összeg – ami önerő is lehet akár – 600 ezer forint és 10 millió forint között változhat. (A feltételekről és a pontos összegekről itt tájékozódhatsz.)

Pótfedezet bevonása

Van egy trükk, amivel akár önerő nélkül is kivitelezhető egy lakásvásárlás, ám a megoldás nem minden esetben kivitelezhető. Amennyiben ugyanis a megvásárolni kívánt ingatlanon kívül egyéb ingatlant, esetleg ingatlanokat is be tudunk fedezetként vonni a szerződésbe, akkor ezek összértékének akár 80 százalékát is meghitelezhetik a bankok. Amennyiben pedig a lakás vételára ennél alacsonyabb, akkor az önerő szükségletet máris kipipálhatjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm