11 °C Budapest
An arched doorway into a bank, with the word ‘Bank’ carved into the stonework, along with various patterned stone in different shades. Bird repellant spikes are fastened above the door. building bankbuilding

Már csak ez segíthet a magyar bankokon: nemcsak az ügyfelek miatt, saját érdekükben is lépniük kell

2023. március 20. 18:31

Jogszabályi követelmények, nagyobb átláthatóságra és hozzáférhetőségre vonatkozó megnövekedett igények, agilisabb fintech partnerekhez vándorló ügyfelek – a bankokra óriási nyomás nehezedik az elmúlt időszakban, amelyen csak egy digitális forradalom segíthet. A Global Association of Risk Professionals (GARP) és az analitikai vezetőként ismert SAS új kockázattechnológiai tanulmánya szerint a korszerűsítés központjában a hitelkockázatkezelés átalakítása áll.

A hitelkockázat-átalakítás jelentősége és a mesterséges intelligencia szerepe (The Value of Credit Risk Transformations and the Role of AI) című tanulmány egy globális felmérést vett alapul, amelyet körülbelül 300, a bankszektorban dolgozó kockázatkezelési szakember körében végeztek. A kutatásból kiderül, hogy a hitelkockázat-átalakítás (CRT) jelenti a legfontosabb kihívást a bankok számára a saját maguk újradefiniálása érdekében és a versenyelőny biztosításában. A CRT-k során felmerülő gyorsaság, alkalmazási kör és feladatmennyiség felülmúlta az iparági tapasztalatokat, de a felmérést készítők várakozásait is.

  • Alapvető fejlődés. A hitelkockázati szakemberek 79%-a közepes vagy magas prioritású tényezőként kezeli a CRT-t a banki ágazaton belüli egyéb szervezeti transzformációkhoz képest.
  • Maximális sebesség és prioritás. A résztvevők több mint fele (55%) arra számít, hogy vállalkozása két éven belül befejezi az átalakítást – mindez a jelentés szerint egy felgyorsult tempó az általában gyakorlatias és óvatos bankok esetében.
  • Gyorsabb, okosabb döntések. Csaknem háromnegyedük (72%) a hitelezési döntéshozatal optimalizálását jelölte meg a CRT fő üzleti céljaként.

Az intelligensebb, „figitális” jövő építése analitikával

A digitalizációba vetett ígéretek megvalósítása a COVID-19 után kulcsfontosságúvá vált számtalan ágazat számára, és ez alól a bankszektor sem kivétel. Sok iparágtól eltérően azonban a megkérdezett kockázati szakemberek 52%-a valóban „figitális” banki környezetet vízionál: egy olyan jövőt, amelyben virtuális és valós érintkezési pontok egyaránt léteznek a fogyasztók számára.

A kifinomult analitika, a gépi tanulás és az automatizálás használata kiemelt jelentőséggel bír a jövő bankjainak kialakításában, mivel ezek olyan hasznosítható tudást és adatmennyiséget biztosítanak, amelyre egy „figitális” világ épülhet. Bár az említett a technológiák bevezetése elkerülhetetlen, a megkérdezett kockázati elemzők kifejezték, hogy szervezeteik még nem küzdötték le a tanulási nehézségeket a CRT területén történő alkalmazással kapcsolatban. A transzformációs folyamat során a legnagyobb kihívást jelentő területeknek az alábbiakat jelölték meg:

  • fejlett analitika, beleértve a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást (48%),
  • automatizálás és folyamatracionalizálás (47%),
  • az ügyféladatok hatékonyabb kezelése (45%).

A tanulmányból többek közt az is kiderült, hogy a megkérdezett szervezetek több mint fele már alkalmazza a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást, vagy tervezi bevezetni a használatát a 2023-as évben. A felmérésben résztvevők szerint ezeket a technológiákat jelenleg leggyakrabban a feldolgozás automatizálására (62%), a finomításra (58%) és a hitelminősítésre (58%) használják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„A fejlett analitika ismerete és hatékony alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a bankok teljes mértékben ki tudják használni a hitelkockázati átalakításokban rejlő lehetőségeket” – mondta Zeynep Salman, a SAS kockázati döntéshozatalért felelős, EMEA-régiós vezetője.

„A kockázatkezeléssel foglalkozó szakemberek szervezeti átalakításai során a most még akadályt jelentő technológiák a bankok és a fogyasztók számára hamar egy gyorsabb, intelligensebb és könnyebben elérhető jövő építőköveivé válnak.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem