0 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman shopping online for flight tickets on airline website with laptop, entering credit card details to make mobile payment at home. Camera and passport on the table. Travel planning. Booking a holiday online

Mi az a KHR lista, ki kerül fel rá? Így történik a KHR lista lekérdezés online

2022. november 27. 17:06

A hitelképességünk szempontjából óriási jelentősége van annak, hogyan szerepelünk a KHR lista nevű bankközi adatbázisban, hiszen innen bármelyik pénzintézet lekérheti a hiteltörténeti előzményeinket. Ma de mi az a KHR lista és hogyan történik a KHR lista lekérdezés online Ügyfélkapu segítségével. Milyen adatok szerepelnek rólunk az adatbázisban?

Cikkünkben eláruljuk, mi a KHR lista lényege, kik hozták létre, milyen adatokat tartalmaz és hogyan lehet hozzáférni az adatbázishoz. KHR lista lekérdezés Ügyfélkapu regisztrációval hozzáférhető? A KHR lista lekérdezés mennyi idő alatt megy végbe, ki kerül fel a KHR bázisába? A KHR lista lekérdezés online 2018 óta lehetséges? Tudd meg, a KHR lista mi az, hogyan használják a bankok az ügyfelekkel kapcsolatos tájékozódásban!

Mi a KHR lista?

KHR lista néven említjük a Központi Hitelinformációs Rendszer nyilvántartásában a magánszemélyek és a vállalkozások hitelvisszafizetési múltját. Egy olyan bankközi adatbázisról van szó, amelyben a bankok megosztják egymás közt az ügyfelekkel kapcsolatos adatokat, hogy egy adott hitelfelvétel előtt a pénzintézet komplex képet nyerjen az ügyfélről. A KHR lista célja, hogy a bank ne adhasson kölcsön olyan személynek/vállalkozásnak, akik kockázatot jelentenek a visszafizetéssel kapcsolatban, illetve ezzel elkerülhetjük a magánszemélyek túlzott eladósodását is.

A KHR lista elődje a BAR lista volt (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer). Amikor egy banknál hitelért folyamodunk, az ügyintéző a KHR lista lekérdezés során rálát arra, hogy jó vagy rossz adósok vagyunk-e – ha jó adósnak minősülünk, könnyebben kapunk hitelt, jobb feltételekkel. Ha valakinek a KHR listán negatív értékelése található (negatív KHR lista), kockázatos ügyfélként nem biztos, hogy könnyen kölcsönhöz jut.

KHR lista ki kerül fel?

Mindenki szerepel a KHR listán, akinek bármilyen hitelszerződése van, vagy hitelszerződésben szerepet tölt be. Ami a mi szempontunkból érdekes, az a negatív KHR lista, amire az adósságukat rosszul fizető ügyfelek kerülnek fel. Akkor kerül fel valaki erre a listára, ha nem fizeti időben a törlesztőrészelet (törlesztési mulasztás), vagy ha a következő két feltétel egyszerre, egyidejűleg teljesül rá nézve:

 • a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben tartozik
 • és több, mint 90 napon keresztül nem tesz eleget a hitelszerződésben rögzített kötelezettségeknek.

Akkor is felkerülhet valaki a negatív KHR listára, ha hitelkártyával, bankkártyával kapcsolatos visszaélésben bírósági végzés bűnösnek minősíti (5 évig fenn lesz a listán). Ugyanígy hamis okiratokkal, dokumentumokkal való csalás esetén is felkerülhetünk a KHR listára, szintén 5 évre. Ha valaki felkerül a KHR negatív adóslistájára (KHR feketelista), arról a banknak 30 napon belül kötelessége az adott személyt értesíteni. Ha valaki a pozitív KHR lista szereplője, gyorsabban, egyszerűbben juthat hitelhez, jobb hitelfeltételekkel.

Milyen adatokat tartalmaz a KHR lista?

A KHR lista megkülönbözteti az aktív (teljesül rá a fenti két feltétel) és a passzív státuszú (adósságát törlesztette vagy behajtották rajta) ügyfeleket – utóbbin a tartozás rendezése után 1 évig szerepel a „rossz adós”. Ha ez az időszak letelik, lekerülünk a KHR listáról, azaz nem leszünk tovább rajta a negatív KHR adóslistán. Az aktívnak minősített ügyfeleket a magyar bankok túlnyomó többsége visszautasítja, passzív státuszban viszont vannak lehetőségeink.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A KHR lista a következő adatokat tartja nyilván rólunk:

 • Születési név, viselt név;
 • születés helye és ideje;
 • anya születési neve;
 • állampolgárság;
 • SZIG száma, útlevélszám, vezetői engedély száma (egyéb azonosító okmányok száma);
 • lakcím, levelezési cím;
 • e-mail cím;
 • hitelszerződés(ek);
 • rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (pl. ha valaki adóstárs).

KHR lista lekérdezés online

A KHR lista lekérdezés Ügyfélkapu regisztrációval is lehetséges (a KHR lista online Ügyfélkapu használatával is elérhető), emellett az adatainkat ingyenesen, bármikor kikérhetjük a hitelintézetünktől is. A KHR lista lekérdezés egy másik opciója a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt-től való hivatalos, ingyenes tájékoztatáskérés.

A KHR lista lekérdezés mennyi idő?

A KHR lista lekérdezés csupán néhány pillanat, ugyanígy, ha a bankfiókban kérdezzük le az információkat, szintén azonnal megtudhatjuk, szerepelünk-e a KHR lista negatív vagy pozitív adósai között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Holdblog  |  2023. február 3. 05:53
HOLD After Hours. Minősítünk minősítőket, célárakat, konténerhajókat, piacokat, férfiakat és nőket,...
MEDIA1  |  2023. február 2. 19:40
A Media1 információi szerint a korábbi bejelentéssel szemben a Magyarországon a TV2-n több mint egy...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?