Over the shoulder view of young Asian woman shopping online for flight tickets on airline website with laptop, entering credit card details to make mobile payment at home. Camera and passport on the table. Travel planning. Booking a holiday online

Mi az a KHR lista, ki kerül fel rá? Így történik a KHR lista lekérdezés online

2022. november 27. 17:06

A hitelképességünk szempontjából óriási jelentősége van annak, hogyan szerepelünk a KHR lista nevű bankközi adatbázisban, hiszen innen bármelyik pénzintézet lekérheti a hiteltörténeti előzményeinket. Ma de mi az a KHR lista és hogyan történik a KHR lista lekérdezés online Ügyfélkapu segítségével. Milyen adatok szerepelnek rólunk az adatbázisban?

Cikkünkben eláruljuk, mi a KHR lista lényege, kik hozták létre, milyen adatokat tartalmaz és hogyan lehet hozzáférni az adatbázishoz. KHR lista lekérdezés Ügyfélkapu regisztrációval hozzáférhető? A KHR lista lekérdezés mennyi idő alatt megy végbe, ki kerül fel a KHR bázisába? A KHR lista lekérdezés online 2018 óta lehetséges? Tudd meg, a KHR lista mi az, hogyan használják a bankok az ügyfelekkel kapcsolatos tájékozódásban!

Mi a KHR lista?

KHR lista néven említjük a Központi Hitelinformációs Rendszer nyilvántartásában a magánszemélyek és a vállalkozások hitelvisszafizetési múltját. Egy olyan bankközi adatbázisról van szó, amelyben a bankok megosztják egymás közt az ügyfelekkel kapcsolatos adatokat, hogy egy adott hitelfelvétel előtt a pénzintézet komplex képet nyerjen az ügyfélről. A KHR lista célja, hogy a bank ne adhasson kölcsön olyan személynek/vállalkozásnak, akik kockázatot jelentenek a visszafizetéssel kapcsolatban, illetve ezzel elkerülhetjük a magánszemélyek túlzott eladósodását is.

A KHR lista elődje a BAR lista volt (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer). Amikor egy banknál hitelért folyamodunk, az ügyintéző a KHR lista lekérdezés során rálát arra, hogy jó vagy rossz adósok vagyunk-e – ha jó adósnak minősülünk, könnyebben kapunk hitelt, jobb feltételekkel. Ha valakinek a KHR listán negatív értékelése található (negatív KHR lista), kockázatos ügyfélként nem biztos, hogy könnyen kölcsönhöz jut.

KHR lista ki kerül fel?

Mindenki szerepel a KHR listán, akinek bármilyen hitelszerződése van, vagy hitelszerződésben szerepet tölt be. Ami a mi szempontunkból érdekes, az a negatív KHR lista, amire az adósságukat rosszul fizető ügyfelek kerülnek fel. Akkor kerül fel valaki erre a listára, ha nem fizeti időben a törlesztőrészelet (törlesztési mulasztás), vagy ha a következő két feltétel egyszerre, egyidejűleg teljesül rá nézve:

  • a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben tartozik
  • és több, mint 90 napon keresztül nem tesz eleget a hitelszerződésben rögzített kötelezettségeknek.

Akkor is felkerülhet valaki a negatív KHR listára, ha hitelkártyával, bankkártyával kapcsolatos visszaélésben bírósági végzés bűnösnek minősíti (5 évig fenn lesz a listán). Ugyanígy hamis okiratokkal, dokumentumokkal való csalás esetén is felkerülhetünk a KHR listára, szintén 5 évre. Ha valaki felkerül a KHR negatív adóslistájára (KHR feketelista), arról a banknak 30 napon belül kötelessége az adott személyt értesíteni. Ha valaki a pozitív KHR lista szereplője, gyorsabban, egyszerűbben juthat hitelhez, jobb hitelfeltételekkel.

Milyen adatokat tartalmaz a KHR lista?

A KHR lista megkülönbözteti az aktív (teljesül rá a fenti két feltétel) és a passzív státuszú (adósságát törlesztette vagy behajtották rajta) ügyfeleket – utóbbin a tartozás rendezése után 1 évig szerepel a „rossz adós”. Ha ez az időszak letelik, lekerülünk a KHR listáról, azaz nem leszünk tovább rajta a negatív KHR adóslistán. Az aktívnak minősített ügyfeleket a magyar bankok túlnyomó többsége visszautasítja, passzív státuszban viszont vannak lehetőségeink.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A KHR lista a következő adatokat tartja nyilván rólunk:

  • Születési név, viselt név;
  • születés helye és ideje;
  • anya születési neve;
  • állampolgárság;
  • SZIG száma, útlevélszám, vezetői engedély száma (egyéb azonosító okmányok száma);
  • lakcím, levelezési cím;
  • e-mail cím;
  • hitelszerződés(ek);
  • rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (pl. ha valaki adóstárs).

KHR lista lekérdezés online

A KHR lista lekérdezés Ügyfélkapu regisztrációval is lehetséges (a KHR lista online Ügyfélkapu használatával is elérhető), emellett az adatainkat ingyenesen, bármikor kikérhetjük a hitelintézetünktől is. A KHR lista lekérdezés egy másik opciója a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt-től való hivatalos, ingyenes tájékoztatáskérés.

A KHR lista lekérdezés mennyi idő?

A KHR lista lekérdezés csupán néhány pillanat, ugyanígy, ha a bankfiókban kérdezzük le az információkat, szintén azonnal megtudhatjuk, szerepelünk-e a KHR lista negatív vagy pozitív adósai között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem