16 °C Budapest
Over the shoulder view of young Asian woman shopping online for flight tickets on airline website with laptop, entering credit card details to make mobile payment at home. Camera and passport on the table. Travel planning. Booking a holiday online

Mi az a KHR lista, ki kerül fel rá? Így történik a KHR lista lekérdezés online

2022. november 27. 17:06

A hitelképességünk szempontjából óriási jelentősége van annak, hogyan szerepelünk a KHR lista nevű bankközi adatbázisban, hiszen innen bármelyik pénzintézet lekérheti a hiteltörténeti előzményeinket. Ma de mi az a KHR lista és hogyan történik a KHR lista lekérdezés online Ügyfélkapu segítségével. Milyen adatok szerepelnek rólunk az adatbázisban?

Cikkünkben eláruljuk, mi a KHR lista lényege, kik hozták létre, milyen adatokat tartalmaz és hogyan lehet hozzáférni az adatbázishoz. KHR lista lekérdezés Ügyfélkapu regisztrációval hozzáférhető? A KHR lista lekérdezés mennyi idő alatt megy végbe, ki kerül fel a KHR bázisába? A KHR lista lekérdezés online 2018 óta lehetséges? Tudd meg, a KHR lista mi az, hogyan használják a bankok az ügyfelekkel kapcsolatos tájékozódásban!

Mi a KHR lista?

KHR lista néven említjük a Központi Hitelinformációs Rendszer nyilvántartásában a magánszemélyek és a vállalkozások hitelvisszafizetési múltját. Egy olyan bankközi adatbázisról van szó, amelyben a bankok megosztják egymás közt az ügyfelekkel kapcsolatos adatokat, hogy egy adott hitelfelvétel előtt a pénzintézet komplex képet nyerjen az ügyfélről. A KHR lista célja, hogy a bank ne adhasson kölcsön olyan személynek/vállalkozásnak, akik kockázatot jelentenek a visszafizetéssel kapcsolatban, illetve ezzel elkerülhetjük a magánszemélyek túlzott eladósodását is.

A KHR lista elődje a BAR lista volt (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer). Amikor egy banknál hitelért folyamodunk, az ügyintéző a KHR lista lekérdezés során rálát arra, hogy jó vagy rossz adósok vagyunk-e – ha jó adósnak minősülünk, könnyebben kapunk hitelt, jobb feltételekkel. Ha valakinek a KHR listán negatív értékelése található (negatív KHR lista), kockázatos ügyfélként nem biztos, hogy könnyen kölcsönhöz jut.

KHR lista ki kerül fel?

Mindenki szerepel a KHR listán, akinek bármilyen hitelszerződése van, vagy hitelszerződésben szerepet tölt be. Ami a mi szempontunkból érdekes, az a negatív KHR lista, amire az adósságukat rosszul fizető ügyfelek kerülnek fel. Akkor kerül fel valaki erre a listára, ha nem fizeti időben a törlesztőrészelet (törlesztési mulasztás), vagy ha a következő két feltétel egyszerre, egyidejűleg teljesül rá nézve:

 • a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben tartozik
 • és több, mint 90 napon keresztül nem tesz eleget a hitelszerződésben rögzített kötelezettségeknek.

Akkor is felkerülhet valaki a negatív KHR listára, ha hitelkártyával, bankkártyával kapcsolatos visszaélésben bírósági végzés bűnösnek minősíti (5 évig fenn lesz a listán). Ugyanígy hamis okiratokkal, dokumentumokkal való csalás esetén is felkerülhetünk a KHR listára, szintén 5 évre. Ha valaki felkerül a KHR negatív adóslistájára (KHR feketelista), arról a banknak 30 napon belül kötelessége az adott személyt értesíteni. Ha valaki a pozitív KHR lista szereplője, gyorsabban, egyszerűbben juthat hitelhez, jobb hitelfeltételekkel.

Milyen adatokat tartalmaz a KHR lista?

A KHR lista megkülönbözteti az aktív (teljesül rá a fenti két feltétel) és a passzív státuszú (adósságát törlesztette vagy behajtották rajta) ügyfeleket – utóbbin a tartozás rendezése után 1 évig szerepel a „rossz adós”. Ha ez az időszak letelik, lekerülünk a KHR listáról, azaz nem leszünk tovább rajta a negatív KHR adóslistán. Az aktívnak minősített ügyfeleket a magyar bankok túlnyomó többsége visszautasítja, passzív státuszban viszont vannak lehetőségeink.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A KHR lista a következő adatokat tartja nyilván rólunk:

 • Születési név, viselt név;
 • születés helye és ideje;
 • anya születési neve;
 • állampolgárság;
 • SZIG száma, útlevélszám, vezetői engedély száma (egyéb azonosító okmányok száma);
 • lakcím, levelezési cím;
 • e-mail cím;
 • hitelszerződés(ek);
 • rögzített hitelszerződésben betöltött szerep (pl. ha valaki adóstárs).

KHR lista lekérdezés online

A KHR lista lekérdezés Ügyfélkapu regisztrációval is lehetséges (a KHR lista online Ügyfélkapu használatával is elérhető), emellett az adatainkat ingyenesen, bármikor kikérhetjük a hitelintézetünktől is. A KHR lista lekérdezés egy másik opciója a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt-től való hivatalos, ingyenes tájékoztatáskérés.

A KHR lista lekérdezés mennyi idő?

A KHR lista lekérdezés csupán néhány pillanat, ugyanígy, ha a bankfiókban kérdezzük le az információkat, szintén azonnal megtudhatjuk, szerepelünk-e a KHR lista negatív vagy pozitív adósai között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 00:02
A Yahoo natív hirdetési felületei mostantól Magyarországon és további 20 piacon a Project Agorán ker...
Kiszámoló  |  2024. június 13. 21:28
Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ez...
Bankmonitor  |  2024. június 13. 15:08
Újabb fontos részletek derültek ki az otthonfelújítási támogatásról: a mai kormányinfón elhangzottak...
Holdblog  |  2024. június 13. 08:00
Olyan ádáz technológiai és mérnöki verseny lapul a jövő egyik legfontosabb trendje mögött, ami alapj...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm