8 °C Budapest
forint

Kegyetlen, ami a magyarokra vár a kamatstop után: ezen rengetegen fognak szörnyülködni

2022. március 11. 17:03

A meglévő, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező családok pénztárcájára csúnya jövő vár a kamatstop után. Az irányadó hitelkamatláb folyamatos emelkedése ugyanis nem múlik el nyomtalanul, hanem beépül a közel 500 ezer jelenleg még védelem alatt álló kölcsön kamatába is. Hogyan védekezhetünk ellene?

A BUBOR, vagyis a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb azt a kamatszintet mutatja, amelyen a bankok egymásnak hajlandók hitelt adni rövid futamidőre. A napjainkban igen gyakori és jelentős jegybanki alapkamat-emeléseket a BUBOR értéke is hamar leköveti, ez pedig az említett lakáshitelek kamatába is beépül. A rövid kamatperiódusú ingatlanhitellel rendelkezők havi kiadásai a kamatstop nélkül folyamatos emelkedő tendenciában lenne. (A mutató értékének alakulását 3, 6, vagy 12 havonta leköveti a hitelek kamata, attól függően hogy milyen az adott kölcsön kamatperiódusa.) - írja közleményében a Bankmonitor.

Felvetődik a kérdés: Mi lesz a kamatstop után?

Közel 500 ezer család rendelkezik napjainkban rövid kamatperiódusú lakáshitellel, ők jelenleg a kamatstop védelme alatt állnak, előreláthatólag 2022. június végéig. A kamatstop intézménye lehetővé teszi a referencia kamatlábhoz kötött, változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező adósok számára a kamatok 2021. október 27-i szinten való rögzítését. Vagyis 2022. januárjától 2022. júliusáig az említett kölcsönök fix kamatszinten vannak rögzítve, így egyelőre nem befolyásolja őket a rohamtempóban emelkedő BUBOR értéke.

A kamatstop 2,5% kamatfelárral(https://bankmonitor.hu/jobb-tudni/lakashitel/#lakashitel-kamatfelar) számolva egy 10 millió forint összegű, 10 éves futamidejű jelzáloghitel esetében tehát azt jelenti, hogy az adósok havi törlesztőrészlete 125 ezer forint helyett 103 ezer forint, így jelenleg havi 22 ezer forintot takarítanak meg. A kamatstop kezdetben nagyságrendileg 9 százalékkal csökkentette a törlesztőrészleteket, ez ma már több mint 18% is lehet. Ugyanakkor a kamatstop után sokakat érinthet kellemetlenül a szembesülés, hogy

meglévő lakáshitelének törlesztőrészlete ugrásszerű emelkedést produkál.

Hogyan védhetjük ki a hirtelen, súlyos kamatemelkedést?

Az említett lakáshitelekkel rendelkezőknek a kamatstop végéig még van néhány hónapjuk cselekedni. Hitelszakértők ezért a meglévő, változó kamatperiódusú kölcsönök lecserélését javasolják, mégpedig egy hosszú futamidejű, vagy végig fix kamattal rendelkező kölcsönre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így a családok mentesülhetnek a jelenlegi helyzetben egyre gyakoribb és nagyobb mértékű kamatváltozások veszélyétől, kölcsönük folyamatos drágulásától és egy biztonságosabb, és hosszú távon is kedvezőbb konstrukcióra válthatnak.

Egy hitelkiváltási céllal igényelt, 10 évig fix, 10 millió forintos lakáshitel a Pénzcentrum Kalkulátora alapján már akár 5% körüli THM-mel elérhető. Ennek törlesztőrészlete nagyságrendileg havi 3000 forinttal magasabb a kamatstop által fixált kölcsönhöz képest, összességében viszont magában hordozza a védelmet a kamatstop végén bekövetkező jelentős kamatdrágulástól.

Mindezek mellett fontos hangsúlyozni, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatemelései gyorsan begyűrűznek az új hitelek kamatába is, ezt pedig nem érdemes kivárni. A döntést pedig a jelen bizonytalan helyzetben sem érdemes halogatni, hiszen egy meglévő, kedvezőtlen kölcsön kiváltásáról beszélünk, amelyet egy kedvezőbb és biztonságosabb konstrukcióra tudunk cserélni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 15:57
A Media1 is beszámolt róla, hogy ősztől Gáspár Győző ismét valóságshow-t kapott a Tv2-n, amely ezútt...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem