Azonnali Fizetési Rendszer: keleti kényelem, nyugati nyugalom (x)

Azonnali Fizetési Rendszer: keleti kényelem, nyugati nyugalom (x)

Pénzcentrum
2020. május 25. 05:00

Így hat a pénzügyek kezelésére az új fizetési rendszer

Viszlát várakozás és hétvégi utalásért fizetett extra költségek! - 2020. március 2-án elindult hazánkban az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR). Az Európában már számos országban használt szisztéma mostantól a mi életünket is könnyíti, miközben pénzügyeink biztonsága továbbra is garantált.

Nincs több várakozás az utalásoknál
A magyarországi bankok számára az Magyar Nemzeti Bank rendeletben tette kötelezővé az Azonnali Fizetés elindítását, amelynek legfontosabb innovációja, hogy belföldi forintszámlára indított forintalapú utalásaink a hét minden napján, időkorlátozás nélkül 5 másodperc alatt teljesülnek, amennyiben 10 millió forint alatti összeg elektronikus indításáról van szó.

Az Azonnali Fizetési igénybevételéhez semmit nem kell tennünk,hiszen a fent említett kritériumoknak megfelelő utalásoknál automatikusan az AFR szabályai érvényesülnek. A beérkezett összeget a számlavezető haladéktalanul jóváírja a kedvezményezett számláján, így az átutalt pénz rögtön használható lesz.

A sikeres tranzakcióról a megszokott módokon kapunk értesítést: érkezhet például sms formájában, vagy tájékozódhatunk online a számlatörténetünkben is. Sikertelen utalás esetén mindenképpen számíthatunk visszajelzésre,viszont a hiba elhárulása után újból kezdeményeznünk kell az azonnali fizetést.Azonban, ha fél perc elteltével sem látjuk egyértelműen a teljesítésről vagy a visszautasításról szóló igazolást, a térerő és internetkapcsolat ellenőrzése után, szükség esetén vegyük fel a kapcsolatot bankunk ügyfélszolgálatával.

Bővülő funkciók
Az Azonnali Fizetés további előnye, hogy sok esetben elkerülhetjük a postán való sorbanállást is. Amennyiben szolgáltatónk lehetővé teszi a tartozás utalással történő kiegyenlítését, érvényesülni fognak az AFR szabályai, de a későbbiekbenfontos újítás lesz a fizetési kérelem szolgáltatás, mely a sárga csekk valódi alternatívája lehet.

Magánszemélyként mostantól csoportos - 10 millió forint alatti - átutalásaink is az új rendszerben teljesülnek, viszont a vállalatok és az állami intézmények által megadott kötegelt és csoportos fizetési megbízásokra egyelőre nem vonatkozik az azonnaliság.

A rendszer bevezetésének köszönhetően többé nem kell bajlódnunk a hosszú bankszámlaszámok pontos megadásával sem, hiszen a bankszámlához ún. másodlagos azonosítót rendelhetünk, melynek ismeretében bárkinek küldhetünk, illetve bárkitől fogadhatunk utalást. Ez lehet mobiltelefonszám, e-mail cím, vagy adóazonosító szám - az ezzel kapcsolatos ügyintézést pedig internetbankon, vagy személyesen a bankfiókban tudjuk kezdeményezni. Egy számlaszámhoz lehetőségünk van többféle azonosítót is hozzárendelni (például megadhatjuk a telefonszámunkat és az e-mail címünket is), ugyanakkor egy adott másodlagos számlaazonosító kizárólag egy fizetési számlához tartozhat.

Az AFR tehát látványosan felgyorsítja a mindennapi pénzügyeink kezelését és a valós idejű fizetés élményét biztosítja nekünk. A lehetőség vonzó lehet a kereskedők és a szolgáltatók számára is, hiszen az azonnalisággal olcsóbbá válhat az elektronikus fizetés biztosítása, mivelelkerülhetőek a bankokkal kötött, a terminálok telepítéséhez szükséges külön szerződések. Emiatt az Azonnali Fizetés várhatóan széles körben el fog terjedni,tovább egyszerűsítve életünket.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?