Figyelmeztetett az MNB: de tényleg veszélyben van a pénzünk?

Figyelmeztetett az MNB: de tényleg veszélyben van a pénzünk?

2020. február 26. 21:30

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn adta ki a figyelmeztetést, melyben a Magyarországon egyre népszerűbb, külföldi fintechcégek kockázatait sorolja: nem biztos, hogy olyan biztonságosak ezek a vállalatok, mint egy helyi licenccel rendelkező, ellenőrzött bank. Három céget meg is neveztek: a PayPalt, a Revolutot és a Transferwise-t. Azonban nincs arról szó, hogy veszélyben lenne a pénzünk, vagy hogy megbízhatatlanok, netán rosszindulatúak lennének az érintett vállalatok.

Hosszas figyelmeztetést adott ki hétfő délelőtt az MNB a fintechcégek sajátos kockázatairól, melyben három Magyarországon is népszerű vállalatot nevesítettek is. Mindhárom fintechcég határon átnyúló szolgáltatóként van jelen Magyarországon és az úgynevezett "útlevelezés" lehetőségével élnek, ami azt jelenti, hogy egy másik EU-s felügyeleti szervezet engedélyével pénzügyi szolgáltatást nyújthatnak bárhol az unión belül - írja a Portfolio.

Ez a lehetőség nagyban megkönnyíti a pénzügyi vállalatok terjeszkedését és piacszerzését.

Ám ez sajátos problémákat is generálhat amiatt, hogy egyes tagállamok helyi felügyeleti szervei eltérő ügyfélazonosítási, betétbiztosítási, panaszkezelési szabályokat használnak. Közleményével az MNB elsősorban az ebből adódó kockázatokra akarta felhívni a figyelmet. Kitérnek arra is, hogy az említett cégek nem tagjai sem az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), sem az anyaországukban működő garanciarendszernek. Bár az MNB nem említi, ez nem jelenti azt, hogy semmilyen védelmet nem élveznek a fintechcégek ügyfelei.

A banklicenccel nem rendelkező (vagy a Revolut esetén még nem aktívan használó) szolgáltatók licenccel rendelkező bankokkal lépnek partnersége, amelyek számlavezetési szolgáltatást nyújtanak nekik. A Transferwise a Barclaysnál, a Revolut pedig a Barclaysnál és a Lloydsnál vezet számlákat. Ez betétbiztosítási szempontból azt jelenti, hogy ha a revolut vagy a transferwise csődbe megy, az ügyfelek visszakapják a pénzüket, ha viszont a számlavezető bank megy csődbe, az ügyfelek futhatnak a pénzük után.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24