9 °C Budapest
Figyelmeztetett az MNB: de tényleg veszélyben van a pénzünk?

Figyelmeztetett az MNB: de tényleg veszélyben van a pénzünk?

2020. február 26. 21:30

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn adta ki a figyelmeztetést, melyben a Magyarországon egyre népszerűbb, külföldi fintechcégek kockázatait sorolja: nem biztos, hogy olyan biztonságosak ezek a vállalatok, mint egy helyi licenccel rendelkező, ellenőrzött bank. Három céget meg is neveztek: a PayPalt, a Revolutot és a Transferwise-t. Azonban nincs arról szó, hogy veszélyben lenne a pénzünk, vagy hogy megbízhatatlanok, netán rosszindulatúak lennének az érintett vállalatok.

Hosszas figyelmeztetést adott ki hétfő délelőtt az MNB a fintechcégek sajátos kockázatairól, melyben három Magyarországon is népszerű vállalatot nevesítettek is. Mindhárom fintechcég határon átnyúló szolgáltatóként van jelen Magyarországon és az úgynevezett "útlevelezés" lehetőségével élnek, ami azt jelenti, hogy egy másik EU-s felügyeleti szervezet engedélyével pénzügyi szolgáltatást nyújthatnak bárhol az unión belül - írja a Portfolio.

Ez a lehetőség nagyban megkönnyíti a pénzügyi vállalatok terjeszkedését és piacszerzését.

Ám ez sajátos problémákat is generálhat amiatt, hogy egyes tagállamok helyi felügyeleti szervei eltérő ügyfélazonosítási, betétbiztosítási, panaszkezelési szabályokat használnak. Közleményével az MNB elsősorban az ebből adódó kockázatokra akarta felhívni a figyelmet. Kitérnek arra is, hogy az említett cégek nem tagjai sem az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), sem az anyaországukban működő garanciarendszernek. Bár az MNB nem említi, ez nem jelenti azt, hogy semmilyen védelmet nem élveznek a fintechcégek ügyfelei.

A banklicenccel nem rendelkező (vagy a Revolut esetén még nem aktívan használó) szolgáltatók licenccel rendelkező bankokkal lépnek partnersége, amelyek számlavezetési szolgáltatást nyújtanak nekik. A Transferwise a Barclaysnál, a Revolut pedig a Barclaysnál és a Lloydsnál vezet számlákat. Ez betétbiztosítási szempontból azt jelenti, hogy ha a revolut vagy a transferwise csődbe megy, az ügyfelek visszakapják a pénzüket, ha viszont a számlavezető bank megy csődbe, az ügyfelek futhatnak a pénzük után.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40