35 °C Budapest
Jön az új hitelkatasztrófa? A számok nem hazudnak, ilyet se láttunk még itthon

Jön az új hitelkatasztrófa? A számok nem hazudnak, ilyet se láttunk még itthon

2019. december 10. 11:31

Egyre nagyobb a kintlévő személyi hitelek állománya. Ebből arra is következtethetnénk, hogy egyre több adós van Magyarországon, ez azonban nem feltétlenül igaz, ha azt is számításba vesszük, hogy az átlagos hitelösszeg is mengőtt. A kintlévő állomány viszont soha nem volt ekkora, azaz összességében soha nem nyomta ennyi személyi hitel a magyarok vállát. Jó hír ugyanakkor, hogy az átlagos kamatok csökkentek, bár az egyes ajánlatok között jelentős eltérések vannak. Ezekre is hozunk példát a kalkulátorunkból.

Azt már korábban bemutattuk, hogy a legfrissebb adatok szerint a személyi hitelek iránti kereslet valósággal felrobbant 2019-ben. Egy évvel ezelőtt a kihelyezés 40,5 milliárd volt, 2019 októberére ez elérte a 48,15 milliárd forintot. Ez elképesztő növekedés a keresletben.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Arról is érdemes azonban szólni, hogy miképp alakult az állomány. A személyi hitelek kihelyezésének gyors növekedése arra enged következtetni, hogy a kihelyezett állomány is jelentős növekedésnek indul. És nem is tévedünk, ha így gondoljuk:

Azt azonban tudni kell, hogy ez nem feltétlenül a nagyobb hitelpenetrációnak köszönhető, mert időközben a hitelösszegek is nőttek, miközben a hitelszerződések száma nem változott a KHR adatai szerint (azt hozzá kell tenni, hogy a KHR egyben vizsgálja az összes lakossági hitelt, nincs külön statisztikája a személyi hitelekre). Ez azonban csak egy éves adat, érdemesebb lehet visszatekinteni hosszabb időtávra.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Nézd meg őket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A fenti ábra szemléletesen mutatja be, mi történt a személyi hitelek állományával 10 év alatt: A válság előtt az állomány 600 és 700 milliárd forint között tetőzött, majd folyamatosan épült le egészen 2016 januárjáig - akkor volt a mélypont. Azóta viszont olyan ütemben nőtt a kereslet, mint előtte semmikor, így a kint lévő állomány már messze túlvan a rekordon, és egyelőre nem látszik, hogy megállna. Főleg annak tükrében, hogy a jelenlegi hitelek legnagyobb része hosszú lejáratú:

Az 5 év fölötti tartozások aránya domináns, a 865 milliárdból 611 milliárd ilyen hitelekben áll. Ez egészen elképesztő szám. A maradék döntő része, 521,3 milliárd 1 és 5 év közötti lejáratú, míg 1 év alatti lejáratúan aránya elenyésző: összegük 2,5 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy 5 éves időtávon nagyon valószínűtlen, hogy a személyi hitelek állománya csökkenjek, ehhez egy jelentős gazdasági visszaesésnek kéne bekövetkeznie. Az már sokkal valószínűbb, hogy a következő egy két évben a növekedés üteme mérséklődik.

És mi a helyzet a kamatokkal?

Azt is fontos észben tartani, hogy bár a válság előtt is szép nagy volt az állomány, de a kamatok akkor még jellemzően 20 százalék körül alakultak. Ehhez képest az elmúlt 4 évben annyira elkezdték a kamatok a mérséklődést, hogy ma már sok hitelintézetnél egy számjegyűek a kamatok. Ami azt jelenti, hogy a kamatcsökkenések és az igénylések között fordított arányosság van - ez persze nem meglepő.

Hogy ezt bebizonyítsuk, fel is kerestük a Pénzcentrum kalkulátorát, és onnan hozunk pár példát. A Raiffeisennél például 8,97 százalék a THM, a CIB-nél 8,17 százalék. A Takarék hitele 9,46 százalékos THM-mel vihető, az MKB-é 9,52 százalékkal. A Budapest Bank 12,80 százalékkal hirdet, a K&H 13,76 százalékkal. Van ugyanakkor 20,73 százalékos THM is, nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen ajánlatot választunk.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50