13 °C Budapest
Jön az új hitelkatasztrófa? A számok nem hazudnak, ilyet se láttunk még itthon

Jön az új hitelkatasztrófa? A számok nem hazudnak, ilyet se láttunk még itthon

2019. december 10. 11:31

Egyre nagyobb a kintlévő személyi hitelek állománya. Ebből arra is következtethetnénk, hogy egyre több adós van Magyarországon, ez azonban nem feltétlenül igaz, ha azt is számításba vesszük, hogy az átlagos hitelösszeg is mengőtt. A kintlévő állomány viszont soha nem volt ekkora, azaz összességében soha nem nyomta ennyi személyi hitel a magyarok vállát. Jó hír ugyanakkor, hogy az átlagos kamatok csökkentek, bár az egyes ajánlatok között jelentős eltérések vannak. Ezekre is hozunk példát a kalkulátorunkból.

Azt már korábban bemutattuk, hogy a legfrissebb adatok szerint a személyi hitelek iránti kereslet valósággal felrobbant 2019-ben. Egy évvel ezelőtt a kihelyezés 40,5 milliárd volt, 2019 októberére ez elérte a 48,15 milliárd forintot. Ez elképesztő növekedés a keresletben.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Arról is érdemes azonban szólni, hogy miképp alakult az állomány. A személyi hitelek kihelyezésének gyors növekedése arra enged következtetni, hogy a kihelyezett állomány is jelentős növekedésnek indul. És nem is tévedünk, ha így gondoljuk:

Azt azonban tudni kell, hogy ez nem feltétlenül a nagyobb hitelpenetrációnak köszönhető, mert időközben a hitelösszegek is nőttek, miközben a hitelszerződések száma nem változott a KHR adatai szerint (azt hozzá kell tenni, hogy a KHR egyben vizsgálja az összes lakossági hitelt, nincs külön statisztikája a személyi hitelekre). Ez azonban csak egy éves adat, érdemesebb lehet visszatekinteni hosszabb időtávra.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Nézd meg őket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A fenti ábra szemléletesen mutatja be, mi történt a személyi hitelek állományával 10 év alatt: A válság előtt az állomány 600 és 700 milliárd forint között tetőzött, majd folyamatosan épült le egészen 2016 januárjáig - akkor volt a mélypont. Azóta viszont olyan ütemben nőtt a kereslet, mint előtte semmikor, így a kint lévő állomány már messze túlvan a rekordon, és egyelőre nem látszik, hogy megállna. Főleg annak tükrében, hogy a jelenlegi hitelek legnagyobb része hosszú lejáratú:

Az 5 év fölötti tartozások aránya domináns, a 865 milliárdból 611 milliárd ilyen hitelekben áll. Ez egészen elképesztő szám. A maradék döntő része, 521,3 milliárd 1 és 5 év közötti lejáratú, míg 1 év alatti lejáratúan aránya elenyésző: összegük 2,5 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy 5 éves időtávon nagyon valószínűtlen, hogy a személyi hitelek állománya csökkenjek, ehhez egy jelentős gazdasági visszaesésnek kéne bekövetkeznie. Az már sokkal valószínűbb, hogy a következő egy két évben a növekedés üteme mérséklődik.

És mi a helyzet a kamatokkal?

Azt is fontos észben tartani, hogy bár a válság előtt is szép nagy volt az állomány, de a kamatok akkor még jellemzően 20 százalék körül alakultak. Ehhez képest az elmúlt 4 évben annyira elkezdték a kamatok a mérséklődést, hogy ma már sok hitelintézetnél egy számjegyűek a kamatok. Ami azt jelenti, hogy a kamatcsökkenések és az igénylések között fordított arányosság van - ez persze nem meglepő.

Hogy ezt bebizonyítsuk, fel is kerestük a Pénzcentrum kalkulátorát, és onnan hozunk pár példát. A Raiffeisennél például 8,97 százalék a THM, a CIB-nél 8,17 százalék. A Takarék hitele 9,46 százalékos THM-mel vihető, az MKB-é 9,52 százalékkal. A Budapest Bank 12,80 százalékkal hirdet, a K&H 13,76 százalékkal. Van ugyanakkor 20,73 százalékos THM is, nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen ajánlatot választunk.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?