18 °C Budapest
Így szabadulhatsz meg 2,5 év alatt a hiteledtől: neki sikerült

Így szabadulhatsz meg 2,5 év alatt a hiteledtől: neki sikerült

2019. május 16. 16:30

Egy átlagos magyar 7 és fél évig fizeti vissza a diákhitelét, holott létezik egy olyan egyszerű módszer, melynek segítségével sokkal gyorsabban megszabadulhatsz a nyomasztó tehertől.

A Diákhitelt jellemzően a 18-25 éves korosztály veszi igénybe, Magyarországon jelenleg (a márciusi adatok szerint) valamivel több, mint 26 ezer szerződés van érvényben, és elmondható, hogy az érintett adósok igen fegyelmezett törlesztők, eddig már közel kétszázezren fizették vissza a diákhitelüket, átlagosan hét és fél év alatt - számolt be korábban a Magyar Hírlap.

Persze nem mindenkinek tart közel egy évtizedig a törlesztés, léteznek módszerek, melyekkel sokkal rövidebb idő alatt is letudható a tartozás. Jennifer Chan, kanadai jogász elmondása szerint két és fél év alatt visszafizette diákhitelének teljes összegét, mind az 50 ezer dollárt (ez 14 és fél millió forintnak felel meg) - számolt be az NBCNews. A fiatal lány 2015-ben diplomázott, és akkor tudatosult benne, hogy ha vissza akarja fizetni záros határidőn belül ezt a rengeteg pénzt, akkor drasztikus döntést kell hoznia. Éppen ezért úgy határozott, hogy 

életmódot vált, és onnantól kezdve a minimalizmus határozta meg a mindennapjait, azaz visszafogta a fogyasztását.

A legtöbb felhalmozott értékét, például az autóját eladta, és alacsony szinten tartotta a kiadásait. Az autója eladásával ugyan csak nagyjából ezer dollárhoz jutott (290 ezer forint), ám onnantól kezdve rengeteg pénzt takarított meg, hiszen nem költött sem benzinre, sem parkolásra. 

A bevételének nagyjából az 50-60 százalékából élt egy egyszerű 1 hálószobás lakásban a vőlegényével, akivel 50-50 százalékban osztoztak a bérleti díjon. Legtöbbször ő főzött, étterembe csak ritkán jártak, ezzel is rengeteg pénzt spóroltak meg. 

A kiadásait hat kategóriába osztotta: albérlet, költőpénz, háziállat, közlekedés, mobiltelefon, közmű és előfizetések. Ezenkívül a megtakarításait is automatizálta, három csoportra osztva őket: rövid távú, vésztartalék és nyugdíjmegtakarítások: "Így nem kellett sokat agyalnom, mit hova tegyek" - mondta el a lapnak. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ám ahelyett, hogy egy applikációra támaszkodott volna, minden este rászánt 5 percet, hogy átnézze az aznapi költéseit és feljegyezze azokat - elmondása szerint így könnyebb volt nyomon követni, hová ment el aznap a pénze és ez segítette abban, hogy sokkal tudatosabb legyen.

Ezek után minden hónap végén leült egy csésze kávé mellé, és tüzetesen átvizsgálta kiadásait. És ez a kis szeánsz segített neki rendezni pénzügyeit, hiszen ekkor végezte el a szükséges kiigazításokat a büdzsében. Havonta a fizetésének nagyjából a 25-40 százalékával törlesztette az adósságát.

Ha ilyen szorosan figyelemmel kíséred a saját költéseidet, egyszerűen nincs más választásod, mint szembesülni minden egyes idegesítő, felesleges kiadásoddal. Pontosan látni fogod, hol folyik el a pénzed.

Ennek a szoros megfigyelésnek hála Jennifer 2018 nyarára megszabadult a diákhitelétől, ami fantasztikusan jó érzéssel töltötte el. Azóta a saját maga által felépített szisztémával már az esküvőjére spórol, ami jövőre lesz esedékes. Számára a minimalizmus életformává vált, és nem áldozatként éli meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01