15 °C Budapest

Beindult a dominóeffektus: mi lesz azokkal, akik új lakást akarnak venni?

2018. október 23. 09:00

Amelyik ingatlanberuházásnál idén nyáron nem történt meg az első kapavágás, az nem készül el a tervezett lakásáfa-emelés előtt. Van néhány lehetőség, amivel mérsékelni lehet a terheket, és az emelés mértéke sem kőbe vésett még. A lakásáraknál várhatóan komoly milliókban mérhető változás azonban nem egyik napról a másikra történik majd.


A következő másfél év arra elegendő, hogy a fejlesztők és a finanszírozó hitelintézetek lemodellezzék az áfaemelés várható rövid- és hosszútávú hatásait, de csak 2020 első felében derül ki, valójában mekkorát fékez a piacon a döntés. Persze, csak amennyiben életbe lép egyáltalán, hiszen a parlament dönthet még akár a kedvezményes időszak meghosszabbításáról is. A legvalószínűbbnek most egy köztes, kisebb mértékű emelés látszik, a fejlesztők legalábbis komoly lobbit folytatnak ennek érdekében - mondta el Kővári Mihály, a Sberbank projektfinanszírozási vezetője az Inforádiónak adott interjújában.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Alaposan átvizsgált beruházások

A bankok az átlagos vevőnél jóval alaposabban vizsgálják meg az egyes beruházásokat megtérülési, minőségi, élhetőségi, környezeti, infrastrukturális, vagy éppen jogi és kockázati szempontból, ezért annak a projektnek a lakásait, ami mögé egy hitelintézet odaáll, a vásárlók is nyugodtan megvehetik - mondja a Sberbank szakértője. Ráadásul a jó hírű, nagy magyar fejlesztőktől vásárolt lakások a későbbiekben is jobban értékesíthetők.

A lakásáfa-emelés egyik ellenszere, hogy a vásárló a vételár majdnem teljes egészét előzetesen kifizeti ingatlanvásárlási hitellel, így ha csúszik is a projekt, az átadást követően csak a fennmaradó összeg után kell majd a magasabb áfát megfizetni. Ehhez persze megbízható fejlesztők, ígéretes ingatlanok és a kockázatot vállaló bankok is kellenek. A Sberbank szakértőjének információja szerint jelenleg az adóhatóságnál és a Pénzügyminisztériumnál egyeztetések folynak annak megoldásáról, hogy a határidő után átadott új lakásokat a határidő előtt megvásárlókat ne, vagy csak kevéssé érintse az áfaváltozás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ami a 2019 utáni időket illeti, Kővári Mihály szerint valószínű a lassulás a lakóingatlan-fejlesztésben, főleg az első egy évben számít visszaesésre a szakértő. A fejlesztők jelenleg a már elkezdett fejlesztésekre koncentrálnak, a nagyobb beruházások későbbi ütemeit egyelőre lebegtetik. Mivel azonban lakásra folyamatosan van kereslet a piacon, a kivárást követően lesz piaca a drágább ingatlanoknak is, amihez igazodni fog a bankok finanszírozási stratégiája is, tette hozzá a Sberbank szakembere.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem