5 °C Budapest
Beindult a dominóeffektus: mi lesz azokkal, akik új lakást akarnak venni?

Beindult a dominóeffektus: mi lesz azokkal, akik új lakást akarnak venni?

2018. október 23. 09:00

Amelyik ingatlanberuházásnál idén nyáron nem történt meg az első kapavágás, az nem készül el a tervezett lakásáfa-emelés előtt. Van néhány lehetőség, amivel mérsékelni lehet a terheket, és az emelés mértéke sem kőbe vésett még. A lakásáraknál várhatóan komoly milliókban mérhető változás azonban nem egyik napról a másikra történik majd.


A következő másfél év arra elegendő, hogy a fejlesztők és a finanszírozó hitelintézetek lemodellezzék az áfaemelés várható rövid- és hosszútávú hatásait, de csak 2020 első felében derül ki, valójában mekkorát fékez a piacon a döntés. Persze, csak amennyiben életbe lép egyáltalán, hiszen a parlament dönthet még akár a kedvezményes időszak meghosszabbításáról is. A legvalószínűbbnek most egy köztes, kisebb mértékű emelés látszik, a fejlesztők legalábbis komoly lobbit folytatnak ennek érdekében - mondta el Kővári Mihály, a Sberbank projektfinanszírozási vezetője az Inforádiónak adott interjújában.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Alaposan átvizsgált beruházások

A bankok az átlagos vevőnél jóval alaposabban vizsgálják meg az egyes beruházásokat megtérülési, minőségi, élhetőségi, környezeti, infrastrukturális, vagy éppen jogi és kockázati szempontból, ezért annak a projektnek a lakásait, ami mögé egy hitelintézet odaáll, a vásárlók is nyugodtan megvehetik - mondja a Sberbank szakértője. Ráadásul a jó hírű, nagy magyar fejlesztőktől vásárolt lakások a későbbiekben is jobban értékesíthetők.

A lakásáfa-emelés egyik ellenszere, hogy a vásárló a vételár majdnem teljes egészét előzetesen kifizeti ingatlanvásárlási hitellel, így ha csúszik is a projekt, az átadást követően csak a fennmaradó összeg után kell majd a magasabb áfát megfizetni. Ehhez persze megbízható fejlesztők, ígéretes ingatlanok és a kockázatot vállaló bankok is kellenek. A Sberbank szakértőjének információja szerint jelenleg az adóhatóságnál és a Pénzügyminisztériumnál egyeztetések folynak annak megoldásáról, hogy a határidő után átadott új lakásokat a határidő előtt megvásárlókat ne, vagy csak kevéssé érintse az áfaváltozás.

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Ami a 2019 utáni időket illeti, Kővári Mihály szerint valószínű a lassulás a lakóingatlan-fejlesztésben, főleg az első egy évben számít visszaesésre a szakértő. A fejlesztők jelenleg a már elkezdett fejlesztésekre koncentrálnak, a nagyobb beruházások későbbi ütemeit egyelőre lebegtetik. Mivel azonban lakásra folyamatosan van kereslet a piacon, a kivárást követően lesz piaca a drágább ingatlanoknak is, amihez igazodni fog a bankok finanszírozási stratégiája is, tette hozzá a Sberbank szakembere.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?