11 °C Budapest
Ez a korosztály van a legjobban eladósodva ma Magyarországon

Ez a korosztály van a legjobban eladósodva ma Magyarországon

2017. április 10. 18:34

A korábbi évekhez hasonlóan 2016-ban is banki tartozásaikat törlesztették legnagyobb számban a magyarok. Egy friss kutatásból kiderült, mely korosztály van a legjobban eladósodva.

Összesen több mint 600 ezer, 2016-ban Magyarországon kezelt ügyet vizsgált meg kutatásában az EOS Csoport. Az eredmények alapján a magyarok legnagyobb darabszámban a banki tartozásaikat törlesztették - az összes törlesztés 60 százalékát, míg a telekommunikációs tartozások 22 százalékát, a közüzemi adósságok pedig 18 százalékát tették ki az összes befizetésnek. Összegeket vizsgálva szintén a banki tartozások törlesztések adták a befizetések legnagyobb hányadát (70%), míg a telekommunikációs tartozások az összes törlesztés 16 százalékát, a közüzemi befizetések pedig 13 százalékát tették ki.

A legtöbb tartozást a korábbi évekhez hasonlóan a 40 és 59 éves korcsoport törlesztette 2016-ban, az ő befizetéseik adták a teljes összeg felét, a 60 évnél idősebbek az összes törlesztés 27 százalékát, míg a 20 és 39 év közöttiek a 23 százalékát tették ki.

2015-höz képest jelentős emelkedés látható az átlagos befizetések összegében, ami 10 százalékkal, 17.606 forintra nőtt. Darabszámát tekintve 2016-ban 15 százalékkal több befizetés érkezett a jogi eljárások számának növekedése miatt.

Dr. Kiss Nikoletta, az EOS Faktor Zrt. jogi- és követeléskezelési igazgatója szerint 2016-ban két fontos különbség látható a jogi szakaszba került ügyekkel kapcsolatban.

A tavaly lezajlott banki elszámolások következtében a peres eljárások során több alkalommal sikerül egyezségre jutni, illetve ugyanez igaz a végrehajtási eljárásokra is. Továbbá egyre gyakoribbá válik a bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartás is, aminek köszönhetően felgyorsult, és a korábbi évekhez képest zökkenőmentesebbé vált az ügykezelés"

- mondta el a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?