5 pontban bizonyítjuk, miért most kell eladósodnod

5 pontban bizonyítjuk, miért most kell eladósodnod

2016. december 14. 05:30

Vészesen közeleg a karácsony és a szilveszter. Az ünnepek alatt pedig jelentősen megnőnek a kiadásaink. Nem véletlen, hogy sok családnak nyújt segítséget ilyenkor egy kisebb vagy nagyobb összegű hitel. A személyi kölcsön, vagy akár a szabad felhasználású jelzáloghitel az ünnepek alatt is kihúzhat minket a bajból. Mutatjuk, idén miért éri meg még jobban a hitelfelvétel, mint az elmúlt években bármikor.

A karácsonyi ajándékok miatt az év végéhez közeledve hagyományosan megugrik a hitelfelvételi kedv. Az előző évek tapasztalatai alapján az ünnepek közeledtével leginkább a személyi kölcsönök és a hitelkártyák iránt nőhet meg a kereslet a bankokban.

Nem is kevés pénzről van szó, hiszen pénztárcától függően akár 50-100 ezer forintot is könnyen elkölthetünk pluszban az ünnepek alatt. De az sem ritka manapság, ha a család ilyenkor ruház be valamilyen nagyobb, közös (akár több százezer forintot érő) ajándékra.

A kölcsönöktől még mindig sokan idegenkednek, pedig például karácsonykor, de számos más élethelyzetben is gyorsan kisegíthetik a családot. Az elmúlt évekhez képest ráadásul számos előnnyel juthatunk most hitelekhez.

Melyiket válasszuk?

Karácsonykor alapvetően a szabad felhasználású kölcsönök jöhetnek szóba. Azt azonban, hogy ezek közül milyen hitelt érdemes választanunk, alapvetően az határozza meg, hogy mennyi pénzre lenne szükségünk, illetve az, hogy kell-e fedezet a hitelfelvételhez vagy sem. Nagyobb összegek esetén érdemes lehet a szabad felhasználású jelzáloghitelt választanunk, amelynek a kamatozása általában 5 százalék körül alakul. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ebben az estben vannak kezdeti költségek, hiszen fedezetre is szükség van.

Abban az estben pedig, ha csak kisebb összegre lenne szükségünk, akkor érdemes lehet a szabad felhasználású személyi kölcsönben gondolkoznunk, amit akár már 10 százalék alatti kamattal is igényelhetünk. De alapvetően 12 százalék körüli kamattal már kedvező ajánlatról beszélhetünk. Az igényléshez általában elegendő egy (megfelelő összegről szóló) jövedelemigazolás.

Miért éri most meg?

Az elmúlt években számos változáson ment keresztül a hitelezési piac. Emiatt pedig idén még jobban megérheti kölcsönhöz folyamodnunk, mint az előző években. Mutatjuk az 5 indokot.

  • 1. Infláció

Hazánkban az infláció mértéke (vagyis a pénz vásárló erejének romlása) az elmúlt években jelentősen csökkent. A KSH legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak októberben átlagosan 1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A jegybank adatai alapján azonban jövőre akár 2,5 százalékos infláció is jöhet, ami miatt például egy 30 ezer forintos törlesztő részlet reálértéke 750 forinttal csökkenhet egy év alatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • 2. Jegybanki alapkamat

Itthon az infláció mellett a jegybanki alapkamat is (a kamatcsökkentési periódusnak köszönhetően) folyamatos csökkenést mutat. Jelenleg igen alacsonyan van, mindössze 0,9 százalékon, pedig tavaly ilyenkor 1,35, 2014-ben pedig 2,1 százalék volt az értéke. Ez a különbség pedig az újonnan felevett hitelek kamatait is jelentősen csökkenti.

  • 3. Verseny

Tavalyhoz képest az is megfigyelhető, hogy jelentősen nőtt a verseny a bankok között, ami miatt a pénzintézetek kénytelenek lejjebb vinni az áraikat, például a kezelési költségeket. Általánosságban elmondható, hogy most egy személyi kölcsönt például akár 2 százalékkal alacsonyabb kamattal tudunk felvenni, mint egy évvel korábban. Természetesen a bankok ajánlatai között hatalmas különbségek lehetnek, ezért mindig járunk utána annak, hogy pontosan hol, milyen díjakat számítanak fel a hitelfelvételkor.

  • 4. Kereset

A hitelfelvételi kedvünket az is növelheti, hogy tavalyhoz képest 6,7 százalékkal nőttek hazánkban az átlagkeresetek. A KSH statisztikái szerint 2016 szeptemberében 257 900 forint volt a bruttó átlagkereset, míg nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 171 500 forint volt.

  • 5. Fair bankolás

Az előző évekhez képest ráadásul már életbe lépett a fair banki törvény, amely átláthatóvá és ezáltal követhetővé teszi a fogyasztói hitelszerződések kamatának alakulását. E törvény alapján például a pénzügyi intézménynek a három évet meghaladó futamidejű hiteleknél a hitelkamatot, míg a referencia kamatlábhoz kötött - így változó kamatozású - hitel esetében a kamatfelárat, legalább három éves kamatperiódusra előre rögzítenie kell - olvasható az MNB tájékozatójában.

Ezen a héten olvasóink ügyes-bajos kérdéseit is várjuk "szémélyi kölcsön", illetve "szabadfelhasználású jelzáloghitel" témakörökben. A legérdekesebb megkeresésekre az MKB Bank szakértője válaszol majd. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43