26 °C Budapest
Elindultak a kilakoltatások, tízezrek vannak bajban

Elindultak a kilakoltatások, tízezrek vannak bajban

2016. augusztus 26. 12:01

Már megkerestek a bankok 20 ezer bajba jutott adóst, hogy valami megoldást találjanak a hitel visszafizetésére, a maradék 50 ezer menthető hitellel pedig a következő hónapokban akarnak valamit kezdeni. A magáncsőd kudarc, az Eszközkezelő segített valamit, de még így is több tízezer adós van az országban, akinek reménytelen a helyzete. Közben a kilakoltatások már elindultak - írja az Index.

Egy ideje nem esik róla szó, de még mindig van az országban nagyjából 140 ezer volt devizahiteles, akinek eléggé reménytelen a helyzete és már jó ideje nem tudják törleszteni a hitelüket. A kormány több intézkedést hozott a helyzet rendezésére, de egy ideje nincs előrelépés az ügyben, összesen egy Győr méretű város lakosságának megfelelő számú ember van bajban és mindössze 70-80 ezer nem fizető adós hitele tűnik menthetőnek.

Devizahitel már nincs, baj még mindig van

Az utóbbi években egymás után dobták a különböző mentőöveket a devizahiteleseknek, de valójában sem a végtörlesztés, sem az árfolyamgát, sem a banki elszámoltatás nem húzta ki a gödörből azokat, akik a legmélyebben vannak. A forintosítás után a nem fizető devizahitelek állománya radikálisan lecsökkent, miközben a rossz forinthiteleké megnőtt. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján bár a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya csökkent a teljes hitelállományon belül, még így is az összes hitel 17,3 százalékát ilyen hitelek teszik ki. Az MNB az Index kérdésére elárulta, hogy 

most 70-75 ezerre becslik a menthető hitelek számát, és májusban és júniusban 20 ezer adóst már meg is kerestek a bankok, hogy valamilyen megoldást találjanak a hitelek visszafizetésére. A maradék 50-55 ezer embert a bankok a következő hónapokban fogják megkeresni.

Az, hogy menthető egy hitel, lényegében annyit jelent, hogy a némi egyezkedés után, de mégiscsak bevasalható az adóson a tartozás, legfeljebb tovább tart, vagy változnak a feltételek. Az viszont bizonytalan, hogy mi lesz azokkal a tízezrekkel, akiknél remény sincs arra, hogy fizetni tudnak. Az MNB felmérése alapján a hitelét nem törlesztő adósok felének vagy egyáltalán nincs jövedelme, vagy jövedelme nem elég a törlesztéshez.

A magáncsőd kudarc, az Eszközkezelő valamennyit segített

Az MNB tavasszal kiadott a bankoknak egy ajánlást arról, hogy miként alakíthatják úgy a hiteleket, hogy az adósok vissza tudják fizetni a pénzt. A jegybank válaszából az derül ki, hogy az ajánlás a kötöttebb adósságrendezési eljáráshoz képest nagyobb rugalmasságot és több eszközt biztosít a hitelezőnek és az adósnak is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erre szükség is van, mert az eddig bevetett dolgok csak félig-meddig jöttek be. A magáncsőd például eddig csődnek tűnik, a Nemzeti Eszközkezelő pedig sikeres, de egyelőre még távol áll a kitűzött céltól. Az MNB eredetileg azt várta, hogy a kibővített Nemzeti Eszközkezelő összesen 35 ezer, a magáncsőd 20 ezer embernek segíthet majd, ehhez képest a legfrissebb adatok szerint mindössze 462 a kezdeményezett magáncsődeljárások száma, az Eszközkelő pedig a program kezdete óta 25 042 ingatlant vett meg. (Az Eszközkezelő bővítésénél 2017 végét jelölték meg határidőnek, és a jelek szerint sok a kérelmező, így jó esély van arra, hogy a 35 ezres célszámot elérjék.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?