35 °C Budapest
Elindultak a kilakoltatások, tízezrek vannak bajban

Elindultak a kilakoltatások, tízezrek vannak bajban

2016. augusztus 26. 12:01

Már megkerestek a bankok 20 ezer bajba jutott adóst, hogy valami megoldást találjanak a hitel visszafizetésére, a maradék 50 ezer menthető hitellel pedig a következő hónapokban akarnak valamit kezdeni. A magáncsőd kudarc, az Eszközkezelő segített valamit, de még így is több tízezer adós van az országban, akinek reménytelen a helyzete. Közben a kilakoltatások már elindultak - írja az Index.

Egy ideje nem esik róla szó, de még mindig van az országban nagyjából 140 ezer volt devizahiteles, akinek eléggé reménytelen a helyzete és már jó ideje nem tudják törleszteni a hitelüket. A kormány több intézkedést hozott a helyzet rendezésére, de egy ideje nincs előrelépés az ügyben, összesen egy Győr méretű város lakosságának megfelelő számú ember van bajban és mindössze 70-80 ezer nem fizető adós hitele tűnik menthetőnek.

Devizahitel már nincs, baj még mindig van

Az utóbbi években egymás után dobták a különböző mentőöveket a devizahiteleseknek, de valójában sem a végtörlesztés, sem az árfolyamgát, sem a banki elszámoltatás nem húzta ki a gödörből azokat, akik a legmélyebben vannak. A forintosítás után a nem fizető devizahitelek állománya radikálisan lecsökkent, miközben a rossz forinthiteleké megnőtt. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján bár a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya csökkent a teljes hitelállományon belül, még így is az összes hitel 17,3 százalékát ilyen hitelek teszik ki. Az MNB az Index kérdésére elárulta, hogy 

most 70-75 ezerre becslik a menthető hitelek számát, és májusban és júniusban 20 ezer adóst már meg is kerestek a bankok, hogy valamilyen megoldást találjanak a hitelek visszafizetésére. A maradék 50-55 ezer embert a bankok a következő hónapokban fogják megkeresni.

Az, hogy menthető egy hitel, lényegében annyit jelent, hogy a némi egyezkedés után, de mégiscsak bevasalható az adóson a tartozás, legfeljebb tovább tart, vagy változnak a feltételek. Az viszont bizonytalan, hogy mi lesz azokkal a tízezrekkel, akiknél remény sincs arra, hogy fizetni tudnak. Az MNB felmérése alapján a hitelét nem törlesztő adósok felének vagy egyáltalán nincs jövedelme, vagy jövedelme nem elég a törlesztéshez.

A magáncsőd kudarc, az Eszközkezelő valamennyit segített

Az MNB tavasszal kiadott a bankoknak egy ajánlást arról, hogy miként alakíthatják úgy a hiteleket, hogy az adósok vissza tudják fizetni a pénzt. A jegybank válaszából az derül ki, hogy az ajánlás a kötöttebb adósságrendezési eljáráshoz képest nagyobb rugalmasságot és több eszközt biztosít a hitelezőnek és az adósnak is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Erre szükség is van, mert az eddig bevetett dolgok csak félig-meddig jöttek be. A magáncsőd például eddig csődnek tűnik, a Nemzeti Eszközkezelő pedig sikeres, de egyelőre még távol áll a kitűzött céltól. Az MNB eredetileg azt várta, hogy a kibővített Nemzeti Eszközkezelő összesen 35 ezer, a magáncsőd 20 ezer embernek segíthet majd, ehhez képest a legfrissebb adatok szerint mindössze 462 a kezdeményezett magáncsődeljárások száma, az Eszközkelő pedig a program kezdete óta 25 042 ingatlant vett meg. (Az Eszközkezelő bővítésénél 2017 végét jelölték meg határidőnek, és a jelek szerint sok a kérelmező, így jó esély van arra, hogy a 35 ezres célszámot elérjék.)

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?