26 °C Budapest
Kevesebbet kapnak az ügynökök: tényleg olcsóbb lesz a hitel?

Kevesebbet kapnak az ügynökök: tényleg olcsóbb lesz a hitel?

2015. november 29. 07:01

A lakáshitel-kamatok tartós csökkenése a célja annak a törvénymódosításnak, amely 2 százalékban maximálná a hitelközvetítőknek kifizethető jutalék felső határát. A korlátozás várhatóan megtizedeli a hitelközvetítők számát és jelentős terhet helyezhet a banki fiókhálózatokra is a jövőben, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a szabályozás eléri a célját.

Mi a hitelközvetítők szerepe?

A devizahitelek elterjesztésével vádolt hitelközvetítők 2010 óta már csak szigorúan szabályozott keretek között, felügyeleti engedéllyel és megfelelő szakképzetséggel folytathatták tevékenységüket. A 2014-ben elfogadott fair bank törvény tovább szigorította a működési feltételeket, többek között az ügyfél tájékoztatást, amelynek ezentúl a bankfióki ismertetővel hasonlónak kell lennie azóta.

A hitelközvetítő feladata az ügyfélszerzés, a hitelt felvenni kívánó érdeklődő tájékoztatása és a hitelképességének előminősítése. Szolgáltatásaikkal jelentős terhet vesznek le a bankok válláról, hiszen a fiókokba már csak hiánytalanul összeállított és előzetesen megvizsgált hitelkérelmek kerülnek be, a banki tanácsadók részéről az ügyfelek már nem igényelnek külön felvilágosítást és előminősítést sem. A közvetítők jelentősen megkönnyítik a hitelfelvevők helyzetét is, hiszen nem szükséges az egyes bankokat végig járni, a hitelképesség vizsgálat akár több kondíció esetében párhuzamosan is elvégezhető.

A hitelközvetítők jelentik a hitelezési verseny egyik motorját, hiszen egy helyen érhető el szinte valamennyi banki hitelajánlat, megkönnyítve a hitelfelevők helyzetét és döntéshozatalát

 - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál szakértője. Szintén törvényben rögzített előírás, hogy legalább három banki ajánlatot kell az ügyféltárgyalás során összeállítani, ismertetni és írásban átadni és összehasonlítani. Nem ritka, hogy az egyes ajánlatok között akár jelentős eltérések is adódnak még bankon belül is. Erre az összehasonlításra és a szakértő helyettesítésére nem feltétlenül alkalmasak a banki hirdetmények vagy az interneten elérhető általános információk, hiszen a hitelbírálat részletes feltételeit eddig sem és ezt követően sem teszik publikussá a hitelezők, mondta el a szakember.

Mi lesz a hitelközvetítőkkel?

A tervezett jutalékplafon bevezetésével kapcsolatban a megkérdezett közvetítők elmondták, hogy ezen a szinten már a működési költségek is nehezen lesznek fedezhetők és így várhatóan tovább tizedelődik majd az ezzel foglalkozók száma. Véleményük szerint a piac eddig is szabályozta önmagát és az egyes jutalékok között nem volt olyan mértékű eltérés, ami miatt az ügyfélérdek csorbításával egyes ajánlatokat előrébb helyeztek volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közvetítőkkel jelenleg aktívan együttműködő pénzintézetek kihelyezett hiteleinek egyes esetekben akár 60 százaléka is ebből a csatornából származik. Az így kieső állomány csak jelentős marketing ráfordítással kompenzálható, melynek költségei valószínűleg a közvetítők díjához hasonlóan beépülnek majd a hitelkamatokba.

Tényleg nyernek ezzel az adósok?

Egy megfelelő hitelkonstrukció ajánlásával még egy pénzügyi ismertekkel rendelkező ügyfél részére is jelentős összegeket tudtunk eddig megtakarítani. Véleményünk szerint a közvetítők visszaszorítása nem fog olyan mértékű kamatcsökkenést eredményezni, mint amennyit egy hozzáértő szakértő segítségével el lehetet érni a banki ajánlatok megfelelő összehasonlításával

 - tette hozzá Fitos Szilárd. A szaktudással rendelkező fióki tanácsadó betanítása is rendkívül időigényes, így tovább nőhetnek a jelenleg is túlterheltséggel küzdő fiókokban a kérelmek átfutási idejei.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 12:15
90 éves korában érte őt a halál.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?