25 °C Budapest
Felejts el mindent, amit a reklámokról gondoltál: óriási változás jön

Felejts el mindent, amit a reklámokról gondoltál: óriási változás jön

Pénzcentrum
2015. november 12. 15:46

Egy kedden benyújtott törvényjavaslat nagy változást hozhat a hitelfelvételben. A tájékoztatási kötelezettség szabályozása mellett a független hitelközvetítők díjazását is maximálhatják, sőt az ügynököknek kötelező lesz tájékoztatást adni a jutalékukról. A hitelek reklámjai is megváltozhatnak, ezentúl majd részletes leírást kell majd adni a tévéreklámokban és a plakátokon.

Kedden este nyújtotta be Varga Mihály azt a törvényjavaslatot, amely alapjaiban változtathatja meg a hitelezést Magyarországon, de legalábbis a hitelközvetítők szerepét csökkentheti a jövőben.

Milyen változások jönnek?

A hitelekről tartott előzetes tájékoztatást már online is megtehetik a bankok, ezzel akár a hitelközvetítők szájából is kivehetik a kenyeret hosszabb távon. Persze ahhoz, hogy ez gördülékenyen menjen, rengeteg banki fejlesztésre lesz még szükség. Azonban a bankok is az online ügyintézés irányába mozdultak el, mi is írtunk korábban az első online jelzáloghitel ügyintézési rendszerről.

Nemcsak egyszerűsödik az ügyintézés, a hitelfelvétel is olcsóbbá válhat. A független hitelügynököknek kötelező lesz tájékoztatni az ügyfelet arról, hogy a hitel között milyen különbségek vannak. Az ügyfelet köteles lesz tájékoztatni a közvetítő arról, hogy kérheti a díjazások összehasonlítását.

Emellett a közvetítői díjakat is maximálja a törvény, hamarosan legfeljebb 2 százalék lehet a jutalék mértéke, ráadásul ezt a közvetítő a hitel teljesítésével arányosan, csepegtetve kaphatja csak meg.


A változások között szerepel egyébként, hogy az ügyfélnek három nappal az aláírás előtt ismernie kell a szerződéstervezetet. A jelzáloghiteleknél már eddig is 7 napos szabály volt érvényben, hamarosan viszont az összes hitelnél egységesen 3 nap lesz a várakozási idő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kiegészítő termékek (lakástakarék-pénztár, lakásbiztosítás stb.) tájékoztatása is megváltozik, ezekre is a hitelhez hasonló, teljes körű tájékoztatási kötelezettség fog vonatkozni. A tájékoztatás részleteit egyébként egy későbbi miniszteri rendeletben fogják szabályozni.

A jelzáloghitelekre plusz szabályokat is bevezetnek:

  • Ha csak a törlesztésre használjuk a fizetési számlánkat a hitelnyújtó banknál, akkor nem számíthat fel számlavezetési díjat, igaz kamatkedvezményért cserébe kérhet például jövedelem jóváírást a bank.
  • Az előtörlesztésről (és a végtörlesztésről) ezentúl részletesen tájékoztatni kell majd az ügyfeleket már a hitelfelvétel előtt. Ezek díjazásában eddig különbség volt a lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek között, azonban a két kölcsön hasonlósága miatt a költségek egységesek lesznek. A díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1,5 százalékát, illetve, ha nem kamatfordulókor történik az előtörlesztés, akkor 2 százalék lehet a maximum.

A hirdetések is megváltozhatnak

A tervezet szerint a kölcsönök hirdetései is megváltoznak majd, már a termékjellemzőket nem tartalmazó, figyelemfelhívó reklámoknál is fel kell tüntetni a hitel teljes hiteldíj mutatóját (THM). A hitel legfontosabb jellemzőit is meg kell majd jeleníteni a hirdetésekben, illetve jelzáloghiteleknél a jelzálogjogra is fel kell hívni a figyelmet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30