13 °C Budapest

Felejts el mindent, amit a reklámokról gondoltál: óriási változás jön

Pénzcentrum
2015. november 12. 15:46

Egy kedden benyújtott törvényjavaslat nagy változást hozhat a hitelfelvételben. A tájékoztatási kötelezettség szabályozása mellett a független hitelközvetítők díjazását is maximálhatják, sőt az ügynököknek kötelező lesz tájékoztatást adni a jutalékukról. A hitelek reklámjai is megváltozhatnak, ezentúl majd részletes leírást kell majd adni a tévéreklámokban és a plakátokon.

Kedden este nyújtotta be Varga Mihály azt a törvényjavaslatot, amely alapjaiban változtathatja meg a hitelezést Magyarországon, de legalábbis a hitelközvetítők szerepét csökkentheti a jövőben.

Milyen változások jönnek?

A hitelekről tartott előzetes tájékoztatást már online is megtehetik a bankok, ezzel akár a hitelközvetítők szájából is kivehetik a kenyeret hosszabb távon. Persze ahhoz, hogy ez gördülékenyen menjen, rengeteg banki fejlesztésre lesz még szükség. Azonban a bankok is az online ügyintézés irányába mozdultak el, mi is írtunk korábban az első online jelzáloghitel ügyintézési rendszerről.

Nemcsak egyszerűsödik az ügyintézés, a hitelfelvétel is olcsóbbá válhat. A független hitelügynököknek kötelező lesz tájékoztatni az ügyfelet arról, hogy a hitel között milyen különbségek vannak. Az ügyfelet köteles lesz tájékoztatni a közvetítő arról, hogy kérheti a díjazások összehasonlítását.

Emellett a közvetítői díjakat is maximálja a törvény, hamarosan legfeljebb 2 százalék lehet a jutalék mértéke, ráadásul ezt a közvetítő a hitel teljesítésével arányosan, csepegtetve kaphatja csak meg.


A változások között szerepel egyébként, hogy az ügyfélnek három nappal az aláírás előtt ismernie kell a szerződéstervezetet. A jelzáloghiteleknél már eddig is 7 napos szabály volt érvényben, hamarosan viszont az összes hitelnél egységesen 3 nap lesz a várakozási idő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kiegészítő termékek (lakástakarék-pénztár, lakásbiztosítás stb.) tájékoztatása is megváltozik, ezekre is a hitelhez hasonló, teljes körű tájékoztatási kötelezettség fog vonatkozni. A tájékoztatás részleteit egyébként egy későbbi miniszteri rendeletben fogják szabályozni.

A jelzáloghitelekre plusz szabályokat is bevezetnek:

  • Ha csak a törlesztésre használjuk a fizetési számlánkat a hitelnyújtó banknál, akkor nem számíthat fel számlavezetési díjat, igaz kamatkedvezményért cserébe kérhet például jövedelem jóváírást a bank.
  • Az előtörlesztésről (és a végtörlesztésről) ezentúl részletesen tájékoztatni kell majd az ügyfeleket már a hitelfelvétel előtt. Ezek díjazásában eddig különbség volt a lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek között, azonban a két kölcsön hasonlósága miatt a költségek egységesek lesznek. A díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1,5 százalékát, illetve, ha nem kamatfordulókor történik az előtörlesztés, akkor 2 százalék lehet a maximum.

A hirdetések is megváltozhatnak

A tervezet szerint a kölcsönök hirdetései is megváltoznak majd, már a termékjellemzőket nem tartalmazó, figyelemfelhívó reklámoknál is fel kell tüntetni a hitel teljes hiteldíj mutatóját (THM). A hitel legfontosabb jellemzőit is meg kell majd jeleníteni a hirdetésekben, illetve jelzáloghiteleknél a jelzálogjogra is fel kell hívni a figyelmet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 29. 09:11
Az erősen kormánypárti Promenad24 Lázár János köreihez kötődik, mégis jelentős összegeket költött eg...
Bankmonitor  |  2024. február 29. 07:55
Ha jelzáloghitelt veszel fel, a bankod valószínűleg feltételül szabja, hogy lakásbiztosítást köss az...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm