0 °C Budapest

Másfélszer annyi lakáshitelt vettünk fel idén nyáron, mint tavaly

2015. október 2. 18:04

A héten jelent meg a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikája a magyarországi hitelekről és betétekről. Ebből kiderült: másfélszer annyi lakáshitelt vettünk fel idén augusztusban, mint egy évvel korábban. Ez többek között a hitelkamatok csökkenésének köszönhető, emellett ráadásul a betéti kamatok is csökkenésnak indultak. Vajon emiatt mennyi betétet vettek ki a magyar családok?

Tovább pörög a lakossági hitelezés

Bár a válság előtti csúcs alig több mint harmadánál járunk, szépen növekszik a lakáshitelek folyósítása Magyarországon. Augusztusban 52 százalékal több lakáshitel-szerződést kötöttek a családok, mint egy évvel korábban. Ez 35,3 milliárd forintot jelent egy hónap alatt.

Növekedést leginkább a használt lakások piacának bővülése okoz. Még ennél a megnövekedett lakáshitel-volumennél is azonban csak a lakásérték közel egyötödét finanszírozzák hitelből a háztartások. A hitelkiváltások viszont egyáltalán nem mennek. A fogyasztási hitelezés egyébként szépen növekszik, bár a lakáshiteleknél kisebb mértékben. A fogyasztási hitelek többségét képező személyi kölcsönök kihelyezése például egy év alatt 13 százalékkal nőtt.

A lakosság hitelállománya augusztus végén 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a devizahiteles elszámolások elkönyvelése (március vége) óta 2,5 százalékos a csökkenés, vagyis az egyébként növekvő hitelkihelyezések még mindig nem kompenzálják a törlesztéseket.

Devizahitelből 201 milliárd forint maradt a lakosságnál augusztus végére, miután a jelzáloghiteleket már forintosították, az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosítása pedig november-decemberben várható. A 6061 milliárd forintos teljes banki lakossági hitelállomány mindössze 3,3 százalékát jelentik ma a devizahitelek.

Kamatok: innen már nincs nagyon lejjebb

A jegybank kamatcsökkentési ciklusa és talán valamennyire a banki verseny fokozódódása nyomán az új lakáshitelek átlagkamata az egy évvel ezelőtti 6,16 százalékról augusztusra 5,26 százalékra csökkent, ami már nem jelent további apadást a júliusi szinthez képest. A főbb hitel- és betéttípusok kamatainak alakulását az alábbi ábra mutatja.

A lakáshitelek átlagos THM-je valamivel magasabb ennél: augusztusban 5,8 százalék volt. Érdekesség, hogy míg korábban a szabad felhasználású jelzáloghitelek közel 2 százalékponttal voltak drágábbak a lakáshiteleknél, ma ezek nagyjából megegyeznek. Az új személyi kölcsönök átlagos THM-je pedig mára 20,7 százalékra csökkent.

Míg a hitelfelvevőknek örvendetes, a bankbetéteseknek fájdalmas a kamatszint általános csökkenése. Augusztus már a második hónap volt, amikor az új, éven belüli forintbetétek átlagkamata nem érte el az 1 százalékot sem: a legfrissebb adat szerint mindössze 0,86 százalék, amit érdekes módon az éven túl lekötött euróbetétek átlagkamata is némileg meghaladott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Betétek: csökken az arányuk, de nem az állományuk

Míg 2013-ban ütemesen vonta ki a betétekből a lakosság a pénzét az alacsony kamatszint miatt, mára ez lényegében megállt, és stagnál a betétállomány tranzakciós alapon is: augusztusban mindössze 3,5 milliárd forinttal több pénzt vett fel a bankokból a lakosság, mint amennyit elhelyezett.

Ezzel együtt is a lakossági bankbetétek állománya 2,2 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, vagyis nem mozgatta meg ebből a szempontból a lakosságot a további kamatcsökkenés. A lakossági betétállomány (6821 milliárd) most már jóval magasabb, mint a hitelállomány (6061 milliárd forint).

Kétfajta módon mégiscsak reagáltak a betétesek az elmúlt évek kamatcsökkenéseire:

  • a lekötés nélküli betétek aránya mára 48 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 38 százalékról és a két évvel korábbi 29 százalékról,
  • a rendszerváltás óta nem látott alacsony szintre csökkent a betétek aránya a lakossági pénzügyi megtakarításain belül: a 41 százalékos, kilencvenes évekbeli csúcshoz képest ez ma már csak 19 százalék.
Önnek is lakáshitelre van szüksége? A Bank360 lakáshitel kalkulátorát használva néhány kattintással megtalálhatja a legjobb ajánlatokat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
MEDIA1  |  2023. február 5. 12:22
Februártól a TV2 Csoport sportcsatornái közvetítik a Coupe de France mérkőzéseit. A most megkötött h...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?