17 °C Budapest
Az utolsó pillanatban módosultak a CSOK szabályai

Az utolsó pillanatban módosultak a CSOK szabályai

2015. július 1. 13:36

Az utolsó pillanatban módosította a kormány a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK), a korábbi feltételekkel szemben módosultak az igényléshez szükséges dokumentumok beszerzésének szabályai. A kormányrendelet hatósági bizonyítvány benyújtását írja elő abban az esetben, ha a kedvezmény igénybevételével finanszírozni kívánt lakóingatlan "C" energetikai minősítésnél kedvezőtlenebb kategóriájú.

Az utolsó pillanatban, június 30-án jelent meg a Magyar közlönyben az a rendelet, ami módosítja a CSOK kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok igénylését. Ráadásul még mindig van olyan építési hatóság, amely nem is tud arról, hogy ők az illetékesek az említett hatósági bizonyítvány kiadásában

- mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál szakértője. Az illetékes hivatalok között találunk olyat, ahol nem ütközik nehézségekbe az igazolás kiadása és van olyan is, ahol további dokumentumok beszerzésére köteleznék az ügyfeleket.

A támogatást egyébként keddtől igényelhetjük.

Mely esetekben van szükség hatósági bizonyítványra?

CSOK igénylés során hatósági bizonyítvány benyújtására abban az esetben van szükség, ha használt lakóingatlant vásárolunk vagy bővítünk és az ingatlan energetikai minősítése "C" (követelménynek megfelelő) kategóriánál kedvezőtlenebb. Az igazolásra csak egylakásos lakóépület (pl. családi ház) esetén van szükség, társasházi lakás esetében nem kell benyújtani!

Hol szerezhető be a hatósági bizonyítvány és mit kell tartalmaznia?

A hatósági bizonyítványt - mely nem lehet 30 napnál régebbi a CSOK kérelem benyújtásakor - a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság állítja ki, melynek a vonatkozó kormányrendelet eredeti szabálya szerint tartalmaznia kell, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti. Az igazolások kiadása 10 napon belül történik. Az ügyintézésnek 20 ezer forintos eljárási illetéke van.

Hatósági bizonyítvány igényünket tehát a területileg illetékes építési hatóságnál jelezhetjük. Ügyfeleink azonban több esetben is azt tapasztalták, hogy az illetékes építési hatóság kizárólag statikai szakvélemény birtokában adná ki ezt a bizonyítványt, melynek elkészíttetése és anyagi terheinek viselése az ügyfél kötelezettsége lenne. Egy ilyen felmérés és hiteles szakvélemény költsége hozzávetőlegesen 30-40 ezer forintos tételt jelenthet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel az eredeti kormányrendelet a hatósági bizonyítvány kiadására egységes előírást nem tartalmazott, ezért ennek módosítása vált szükségessé, amit június 30-án hirdettek ki a Magyar Közlönyben.


A módosított rendelkezés értelmében az igénylőnek csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e. Ezzel az új rendelkezéssel a hatósági bizonyítvány kiadásának menete lényegesen egyszerűbbé és egyértelművé vált.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?