3 °C Budapest

Magánnyomozók figyelhetik a családokat, ha jön a magáncsőd

Pénzcentrum
2015. június 1. 05:51

Néhány napja kiderültek a magáncsőd intézményének részletei, a szakmai egyeztetések után benyújtották a törvényjavaslatot az országgyűlésnek. Mennyire elégedett a szakma a rendszerrel, és mik lehetnek a buktatók a csődvédelmet kérő családoknak?

Múlt héten nyújtották be a magáncsődről szóló törvénytervezetet a parlamentnek, ezért a Pénzcentrum megkérdezte Felfalusi Pétert, az Intrum Justitia követeléskezelő cég ügyvezető igazgatóját, aki a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók (MAKISZ) elnöke is egyben, hogy mit gondol a szakma a tervezetről.

Hogyan születhet meg a törvény?

Ideje volt annak, hogy magáncsőd-törvény szülessen

 - mondta el Felfalusi Péter. Elmondása szerint az ilyen nagymértékű tervezeteket jobb "békeidőben" megvalósítani, mégis, erre most nagy szükség volt. A devizahitelek miatt ugyanis sok magyar család lakhatása került veszélybe, a jegybanki kimutatások szerint 180 ezer problémás jelzáloghitelről beszélhetünk. Ezek közül nagyjából 30-40 ezer esetben jelenthet majd megoldást a magáncsőd.

A kormánnyal kötött EBRD (európai fejlesztési bank) megállapodás alapján ilyen tervezeteknél a minisztériumnak egyeztetéseket kell folytatnia a bankszövetséggel. Emiatt a most napvilágra került tervezet nem túl szigorú, korrekt eljárás lehet. Az egyébként nem volt célja a magáncsődnek, hogy minden adós problémáját megoldja, mivel ez az ügyfelek felelőtlen hitelfelvételéhez és a túl nagy adósságleírás a bankok csődjéhez vezethetne.

A tervezet elsődleges célja az volt, hogy azokon a magyar családokon segítsen, amelyek adósságspirálba kerültek. Ehhez azonban fontos, hogy az adós együttműködjön a hitelezőkkel és a csődbiztossal.

Ha ugyanis az adós eltitkolja az adósságot vagy valamilyen jövedelmét, akkor a magáncsőd védelme megszüntetésre kerül, és újra megkezdődnek az eljárások az adósság behajtására.

Ez a magáncsőd teljes időtartama alatt megtörténhet.

Ez nem az a rendszer, ahol megéri trükközni

- teszi hozzá a MAKISZ elnöke.

A magánnyomozói szakma felvirágzását is hozhatja a tervezet

 - tette hozzá a szakértő. Ennek oka, hogy lehet olyan érdekelt hitelező, aki elégedetlen az adóssal kötött megállapodással, így mindent megtenne azért, hogy felmondják a megállapodást és újrainduljon a végrehajtás.

Lényeges, hogy a minimális lakhatási igényeket a bíróság mondhatja ki, így azokat a családokat, amelyeknek az indokoltnál nagyobb lakásuk van, kötelezhetik arra, hogy kisebbre cseréljék otthonukat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magáncsőd nem mentőcsomag, hanem kiút az eladósodott családoknak az adósságrendezéshez, egyfajta lehetőség

- véli Felfalusi.

Három lépcsős folyamatról van szó

A magáncsőd intézménye három lépcsős folyamat, de a felek érdeke, hogy minél előbb megszülethessen a megállapodás:

  • Az első lépcsőben a hitelezők és az adós csődbiztos bevonása nélkül próbálnak egyezségre jutni. Az adósnak ebben az esetben fontos lehet ezen a szinten megállapodni, ha fekete vagy szürke jövedelme van, mivel, ha erről tudomást szerez a csődbiztos, akkor akár büntetőjogi felelősségre vonás is lehet a vége.
  • A második lépcsőben harmadik félként a csődbiztos csatlakozik a felekhez, az ő segítségükkel próbálnak egyezségre jutni.
  • A harmadik lépcsőben a bíróság dönt arról, hogyan kell rendezni az adósságot.
A Habitat for Humanity (Habitat) lakhatási szegénység ellen küzdő szervezet keddi közleményében üdvözölte a magáncsőd bevezetését, azonban szerintük enyhíteni kellene a belépési és a vagyoni feltételeken. Emellett azt is nehezményezi, hogy idén csak a jelzáloghiteles adósok élhetnek a magáncsőddel, szerintük már idén elérhetővé kellene ezt tenni minden adósnak.

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a magáncsőd nem old meg minden problémát, további adósságrendezési lehetőségeket kellene biztosítani a tehetetlen adósoknak.

Ők igényelhetik a magáncsődöt, erre számíthatnak

 

  • 5 éves a magáncsőd időtartama
  • A fedezeti vagyon 100 és 200 százaléka közötti a tartozás
  • A tartozás 2 és 60 millió forint közé esik
  • Legalább félmillió forint a 90 napja lejárt tartozás
  • Az adósnak minden bevételt és adósságot be kell vallania

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MEDIA1  |  2023. január 30. 11:28
A dokumentumfilm már két fesztiválon is elismerésben részesült.
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?