20 °C Budapest
A magáncsőd mentheti meg a hiteleseket? És mi lesz addig?

A magáncsőd mentheti meg a hiteleseket? És mi lesz addig?

2015. május 6. 14:56

Sok magyar családot fenyeget az adósságcsapdába kerülés veszélye, van, aki a hitelét nem tudja fizetni, de olyan is akad, akinek a közüzemi tartozása duzzadt kezelhetetlen méretűre. Számukra a magáncsőd bevezetéséig jó megoldást jelenthetnek az alacsony kamatú adósságrendező hitelek. Hogyan válasszuk ki a kölcsönünket, milyen konstrukciók között érdemes keresgélnünk?

Sok magyar családot fenyeget, hogy adósságaik miatt akár mindenüket elveszíthetik, mivel a felhalmozódott tartozásaikat nem tudják kifizetni. Az ilyen eladósodást adósságspirálnak, vagy adósságcsapdának szokták hívni a szakemberek, de a kifejezés negatív felhangja ellenére van kiút az adósok számára.

Hogy kerülhetünk ilyen helyzetbe?

Az adósok egy része egész egyszerűen túl magas kamatozású kölcsönt vett fel annak idején, tipikusan ilyenek a személyi kölcsönök, de a hitelkártyákkal is könnyen késedelembe lehet esni, így a 40 százalék körüli teljes hiteldíj mutató (THM) és a havi jövedelemnél gyakran jóval nagyobb hitelkeret miatt könnyen adósságspirálba kerülhetünk.

Az eladósodás egyik speciális formája devizahiteleseké. Nekik nem a magas kamatok, hanem az árfolyam elszabadulása okozta a legnagyobb problémát. Ugyan a forintosítással az adósok megszabadulnak az árfolyamkockázattól, azonban ezzel rögzítésre kerül a magasabb tartozás is. A forinthitelek alacsony kamatai miatt nekik is érdemes lehet körülnézni a bankok hitelkiváltó ajánlatai között.


Az is előfordulhat, hogy a munkánk időleges elvesztése vagy egyéb okok miatt nem tudjuk fizetni a közüzemi díjakat, de tipikusan ilyen meg nem fizetett díjak a társasházi közös költségek és a szemétszállítási díj, mivel ezeknek rövidtávon nincs következménye, nem esünk el a szolgáltatástól (pl. nem kapcsolják ki a vizet, áramot stb.).

Ennek ellenére hosszú távon ezek megfizetésének hiánya is igen komoly következményekkel járhat, akár a lakásunk elvesztését is eredményezheti.

Ha el akarjuk kerülni lakásunk elárverezését és a kilakoltatást, akkor érdemes minél előbb rendezni az adósságot. Jelenleg erre a legjobb megoldás, ha egy bankhoz fordulunk adósságrendező hitelért.

Hogyan rendezhetjük az adósságainkat?

Lelkileg és adminisztráció szempontjából is kedvezőbb, ha csak egy hitelt kell törlesztenünk. Emellett a kis hitelekre jellemzően magas kamatot kell fizetnünk. Általában néhány millió forintig egy kedvező kamatozású személyi kölcsönnel célszerű kiváltani a kisebb hiteleket, erre jó lehet egy kifejezetten erre tervezett adósságcsökkentő konstrukció. Ennél nagyobb tartozás esetén a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a megoldás, de ebben az esetben ingatlanfedezet szükséges

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Lippner Tamás, a Sberbank igazgatója.

Ha tehát több irányba is eladósodtunk, (különösen, ha több hitelt fizetünk) érdemes egy banki termék alá tenni a tartozásainkat. Ezzel az adminisztrációs terhek mellett jelentős kamatelőnyt is elérhetünk, érdemes összehasonlítani a személyi kölcsönök kamatát a hitelkártyák átlagos kamataival.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tovább csökkenthetjük a kamatainkat, ha fedezetet tudunk felmutatni a banknak. A szabad felhasználású jelzáloghitelek között ugyanis már jóval 10 százalék alatti kamatozású ajánlatokat is találunk.

A futamidő hosszabbításával csökkenteni lehet a havi törlesztőrészletet, ugyanakkor összességében többet fizetünk ilyenkor vissza a banknak. Abban az esetben érdemes tehát hosszabb futamidőt választani, ha minél alacsonyabb törlesztőrészletet szeretnénk, akár annak árán is, hogy hosszabb távon rosszabbul járunk

 - válaszolta Lippner Tamás arra a kérdésre, hogy mennyire érdemes hosszabb futamidejű kiváltó hitelt felvenni.

Mi a helyzet a magáncsőddel?

Az adósságspirálba került magyar családok már nagyon várják a magáncsőd bevezetését, azonban erre a várakozások szerint 2016-ig várniuk kell. Lényeges, hogy a magáncsőd védelmét nem mindenki érheti majd el, mivel csak bizonyos adósság felett (és alatt) élhetünk majd vele és a vagyonfedezeti arányoknak is meg kell felelnünk.

A magáncsőd igénylésekor várhatóan egy csődbiztost rendelnek ki az adóshoz, aki rendbe teszi a pénzügyeket és felügyeli a család bevételeit és kiadásait. Ez azonban olyan megvonásokkal járhat, mint például a nyaralások vagy egyéb luxuskiadások megszűntetése. Ráadásul sok esetben az adósoknak a hitelkiváltó kölcsönökhöz hasonló konstrukciót kell fizetnie ezentúl. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24