23 °C Budapest

A magáncsőd mentheti meg a hiteleseket? És mi lesz addig?

2015. május 6. 14:56

Sok magyar családot fenyeget az adósságcsapdába kerülés veszélye, van, aki a hitelét nem tudja fizetni, de olyan is akad, akinek a közüzemi tartozása duzzadt kezelhetetlen méretűre. Számukra a magáncsőd bevezetéséig jó megoldást jelenthetnek az alacsony kamatú adósságrendező hitelek. Hogyan válasszuk ki a kölcsönünket, milyen konstrukciók között érdemes keresgélnünk?

Sok magyar családot fenyeget, hogy adósságaik miatt akár mindenüket elveszíthetik, mivel a felhalmozódott tartozásaikat nem tudják kifizetni. Az ilyen eladósodást adósságspirálnak, vagy adósságcsapdának szokták hívni a szakemberek, de a kifejezés negatív felhangja ellenére van kiút az adósok számára.

Hogy kerülhetünk ilyen helyzetbe?

Az adósok egy része egész egyszerűen túl magas kamatozású kölcsönt vett fel annak idején, tipikusan ilyenek a személyi kölcsönök, de a hitelkártyákkal is könnyen késedelembe lehet esni, így a 40 százalék körüli teljes hiteldíj mutató (THM) és a havi jövedelemnél gyakran jóval nagyobb hitelkeret miatt könnyen adósságspirálba kerülhetünk.

Az eladósodás egyik speciális formája devizahiteleseké. Nekik nem a magas kamatok, hanem az árfolyam elszabadulása okozta a legnagyobb problémát. Ugyan a forintosítással az adósok megszabadulnak az árfolyamkockázattól, azonban ezzel rögzítésre kerül a magasabb tartozás is. A forinthitelek alacsony kamatai miatt nekik is érdemes lehet körülnézni a bankok hitelkiváltó ajánlatai között.


Az is előfordulhat, hogy a munkánk időleges elvesztése vagy egyéb okok miatt nem tudjuk fizetni a közüzemi díjakat, de tipikusan ilyen meg nem fizetett díjak a társasházi közös költségek és a szemétszállítási díj, mivel ezeknek rövidtávon nincs következménye, nem esünk el a szolgáltatástól (pl. nem kapcsolják ki a vizet, áramot stb.).

Ennek ellenére hosszú távon ezek megfizetésének hiánya is igen komoly következményekkel járhat, akár a lakásunk elvesztését is eredményezheti.

Ha el akarjuk kerülni lakásunk elárverezését és a kilakoltatást, akkor érdemes minél előbb rendezni az adósságot. Jelenleg erre a legjobb megoldás, ha egy bankhoz fordulunk adósságrendező hitelért.

Hogyan rendezhetjük az adósságainkat?

Lelkileg és adminisztráció szempontjából is kedvezőbb, ha csak egy hitelt kell törlesztenünk. Emellett a kis hitelekre jellemzően magas kamatot kell fizetnünk. Általában néhány millió forintig egy kedvező kamatozású személyi kölcsönnel célszerű kiváltani a kisebb hiteleket, erre jó lehet egy kifejezetten erre tervezett adósságcsökkentő konstrukció. Ennél nagyobb tartozás esetén a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a megoldás, de ebben az esetben ingatlanfedezet szükséges

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Lippner Tamás, a Sberbank igazgatója.

Ha tehát több irányba is eladósodtunk, (különösen, ha több hitelt fizetünk) érdemes egy banki termék alá tenni a tartozásainkat. Ezzel az adminisztrációs terhek mellett jelentős kamatelőnyt is elérhetünk, érdemes összehasonlítani a személyi kölcsönök kamatát a hitelkártyák átlagos kamataival.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább csökkenthetjük a kamatainkat, ha fedezetet tudunk felmutatni a banknak. A szabad felhasználású jelzáloghitelek között ugyanis már jóval 10 százalék alatti kamatozású ajánlatokat is találunk.

A futamidő hosszabbításával csökkenteni lehet a havi törlesztőrészletet, ugyanakkor összességében többet fizetünk ilyenkor vissza a banknak. Abban az esetben érdemes tehát hosszabb futamidőt választani, ha minél alacsonyabb törlesztőrészletet szeretnénk, akár annak árán is, hogy hosszabb távon rosszabbul járunk

 - válaszolta Lippner Tamás arra a kérdésre, hogy mennyire érdemes hosszabb futamidejű kiváltó hitelt felvenni.

Mi a helyzet a magáncsőddel?

Az adósságspirálba került magyar családok már nagyon várják a magáncsőd bevezetését, azonban erre a várakozások szerint 2016-ig várniuk kell. Lényeges, hogy a magáncsőd védelmét nem mindenki érheti majd el, mivel csak bizonyos adósság felett (és alatt) élhetünk majd vele és a vagyonfedezeti arányoknak is meg kell felelnünk.

A magáncsőd igénylésekor várhatóan egy csődbiztost rendelnek ki az adóshoz, aki rendbe teszi a pénzügyeket és felügyeli a család bevételeit és kiadásait. Ez azonban olyan megvonásokkal járhat, mint például a nyaralások vagy egyéb luxuskiadások megszűntetése. Ráadásul sok esetben az adósoknak a hitelkiváltó kölcsönökhöz hasonló konstrukciót kell fizetnie ezentúl. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 23:22
Épp a Media1 főszerkesztőjének az NNI-nél zajló kihallgatásának kezdetén indult újabb kibertámadás p...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM