4 °C Budapest

Nem minden devizahiteles közszolga kaphat százezreket

Pénzcentrum
2012. február 13. 14:25

Több százezer forinttól is eleshettek azok a közalkalmazottak, akik nem jelentették be végtörlesztési szándékukat az év végéig vagy alapból nem is voltak jogosultak rá. Az árfolyamrögzítéssel kapcsolatos múlt hét végén benyújtott törvényjavaslat szerint a közszolgák februárig visszamenőleg vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, aminek a mértéke a rögzített árfolyam feletti törlesztőrészlet. Ez akár több százezer forint is lehet 5 hónap alatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Be kellett jelenteniük a végtörlesztési kérelmüket azon közszolgáknak, akik szeretnének állami támogatást kapni. Nemcsak a hitelintézetnél kellett kitölteni a nyomtatványt, hanem erről a munkáltatót is tájékoztatni kellett - áll a törvényjavaslatban. Ez azt is jelenti, hogy azok, akik valamiért nem voltak jogosultak a végtörlesztésre nem is kaphatnak állami támogatást, annak ellenére, hogy kérnek árfolyamrögzítést. Ez azért lehet furcsa, mert szinte csak szerencse dolga , hogy ki milyen árfolyamszint mellett jutott a devizahiteléhez.

A közszférában dolgozók vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha 2011. december 30-ig a hitelezőnél, valamint a munkáltatónál bejelentették végtörlesztési szándékukat, de azt nem tudták teljesíteni és helyette az árfolyamrögzítést választják. A támogatás 2012. február 1-től a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó keretszerződés megkötéséig, de legkésőbb 2012. július 1-ig tartó időszakra eső, a rögzített árfolyamot meghaladó törlesztési kötelezettséggel egyezik meg.

 

 

Az öt példahitelünknél megnéztük, hogy mennyit jelenthet a vissza nem térítendő támogatás. Ennek értelmében egyszeri juttatásként megkapják a fix árfolyam és a piaci árfolyam közötti törlesztőrészlet különbséget az adósok. Ez a kis mini végtörlesztés több százezer forint is lehet, a következő táblázatban a példahiteleinkre számoltuk ki, hogy nagyjából mire számíthat egy közszférában dolgozó devizaadós, mekkora támogatást is kaphatnak.

 


Hiába kérheti soron kívül az árfolyamrögzítést a közalkalmazott, megéri várni addig, hogy csak a júliusban esedékes törlesztőrészlet legyen kedvezményes, így megkaphatja a maximális támogatást.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ügymenettől függően május végén, június elején érdemes kérvényezni az árfolyamrögzítést a közalkalmazottaknak, amennyiben jogosultak a támogatásra. A nem közalkalmazott devizahitelesek viszont alapos körültekintés mellett és a pontos részletek megismerésével, amennyiben megfelelőnek tartják a feltételeket minél előbb kérhetik az új árfolyamrögzítést. Kár, hogy nem nekik jár soron kívüli ügyintézés.

>> Árfolyamrögzítés kalkulátor <<

Pénzcentrum vélemény
A támogatásra jogosult devizahiteles közszolgáknak mindenképp érdemes várni az árfolyamrögzítés kérvényezésével, de mindenki másnak alapos mérlegelés mellett minél hamarabb megéri azt kérni, hiszen akárhogy is 60 hónapra jár, a kamattörlesztés aránya csak egyre csökken, ezért a bankok és az állam által elengedett rész is csökken az idővel.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?