19 °C Budapest

A takarékok nem mentek az Alkotmánybírósághoz

2011. október 6. 10:02

Nem csatlakozott az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ahhoz az alkotmánybírósági beadványhoz, amelyben a Magyar Bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri.

Az azenpenzem.hu információi szerint az OTSZ levelet írt minden tagjának, amiben az áll, hogy a kérdésben mindenki a saját üzleti érdekei mentén döntsön. A szövetséghez tartozó 108 takarék a takarékszövetkezetek 80 százalékát tömöríti.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy technikai okokból nem csatlakozott a szervezet, a bankszövetség elnöksége ugyanis úgy foglalt állást, hogy a jelzáloghitelezést folytató tagintézetek ezt egyenként tegyék meg, az OTSZ pedig nem folytat ilyen tevékenységet. Az OTSZ levelet írt a tagszervezeteknek, amiben az áll, hogy egyénileg döntsenek - erősítette meg azenpenzem.hu információját.

A bankszövetség hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt.

Az OTSZ kedden közleményben ismertette, hogy a szövetkezeti hitelintézetek december végéig 10-11 százalékos hiteldíjjal kínálnak forinthitelt a devizahitelt végtörleszteni készülőknek, és arra számítanak, hogy a végtörlesztési lehetőségnek köszönhetően visszanyerik korábban elvesztett ügyfeleik egy részét. A forinthitel árazása átlátható, a kamat az irányadó bankközi kamatlábhoz, a hathónapos BUBOR-hoz kötött, s ahhoz igazodva félévente változik.

A szövetkezeti integráció központi bankjának számító Takarékbank által kifejlesztett hitelt nem teljesen egységes feltételek mellett kínálják a takarékok, miután az integrációhoz tartozó 108 hitelintézetnek van mozgástere az üzleti döntéseknél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A végtörlesztés ugyanakkor nemcsak üzleti lehetőséget jelent, mert egyes takarékoknál veszteséget okozhat a deviza-lakáshitelek végtörlesztése. A 6000 milliárd forint értékű devizajelzálog-hitelállománynak csak mintegy 1,4 százaléka van az OTSZ tagszervezeteinél. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 18:43
Emellett egy másik eset miatt figyelmeztetésben is részesítette a tévétársaságot a grémium. Bírságot...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?