24 °C Budapest

Érdemes még árfolyamrögzíteni? 229 körül stabilizálódhat a frank

Pénzcentrum
2011. szeptember 7. 16:03

A svájci jegybank tegnap délelőtti bejelentése jelentősen csökkenti azt a bizonytalanságot, amely eddig a svájci frank forinttal szembeni árfolyamkilátásait övezte, ugyanis a devizaárfolyam egyik "lába" kapcsán most már nagyobb bizonyossággal tudunk - legalábbis rövid távon - előrelátni. Azt persze majd az idő dönti el, hogy a svájci jegybank képes lesz-e az eddigieknél gyengébb szinteken tartani a frankot. Mi változott a frankhitelesek számára, érdemes még árfolyamrögzíteni?

Mint ismert, tegnap délelőtt 10 órakor a svájci jegybank bejelentette be, hogy a frank rendkívüli túlértékeltsége miatt azt tűzi ki: a frank ne erősödhessen az euróval szemben az 1,20-as szintnél tovább (az EUR/CHF jegyzések ne süllyedhessenek ezen szint alá a devizapiacon).

Ez tehát egy árfolyamküszöböt jelent, nem a keresztárfolyam rögzítését. Az EUR/CHF jegyzések a jegybank szemszögéből ennél nyugodtan ingadozhatnak magasabb szinten, csupán akkor fog belépni a piacra nagy összegű euróvásárlásokkal a jegybank, ha azt látja, hogy az árfolyam ezen küszöb alá süllyedne. Innentől kezdve a frank euróval szembeni árfolyamkilátásai szokatlanul "egyoldalúvá" válnak, azaz sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a frank az 1,20-es szint felett mozog az euróval szemben, mint az alatt.

Augusztus közepén, miután csaknem 1,00-ig erősödött a frank az euróval szemben, azt valószínűsítettük, hogy már túl lehetünk a frankerősödés tetőpontján, azaz azt, hogy a svájci jegybank idővel eléri majd, hogy gyengébb szintekre terelje a fizetőeszközét.

Amint azonban a bevezetőben jeleztük, a közeljövőben nagy az esélye annak, hogy a piac teszteli a jegybankot, azaz átmenetileg 1,20 alá igyekszik "nyomni" az árfolyamot. Néhány hónapos távon azonban könnyen elképzelhető, hogy a piac tiszteletben tartva az árfolyamküszöböt, a gyengülés irányába lendül túl, azaz az 1,30-as szint körülig, esetleg afölé mozdulnak a jegyzések. Ez egyértelmű trendfordulót jelentene, hiszen a technikai elemzési szempontból kiemelten fontos 200 napos mozgóátlagnál (1,24-nél) is jóval magasabbra kapaszkodna az árfolyam.

Azzal, hogy a frank/forint jegyzések szempontjából a keresztárfolyam egyik "lábánál" tudunk egy árfolyamküszöbről, innentől kezdve a magyar frankhiteleseknek csak a forint euróval szembeni árfolyammozgására kell figyelnie. Arról sem szabad természetesen elfeledkezni, hogy a havi törlesztőrészleteket nemcsak az aktuális piaci árfolyam, hanem a svájci frank kamattartalma is lényegesen befolyásolja (sőt egy hosszabb futamidejű kölcsönnél ennek jóval nagyobb hatása van a havi törlesztőrészletre). Egy-két éves távon ugyanis van arra kockázat, hogy a masszív frankgyengítés (pénznyomtatás) miatt megugrik az infláció Svájcban, ami miatt idővel kamatemelési sorozatba kezd a svájci jegybank (az 1978-as svájci árfolyamküszöb meghatározás után az 1980-as évek elejére, az olajárrobbanás hatásával együtt, 7% körülre ugrott a svájci infláció).

Milyen frankárfolyam várható a svájci döntés után? Amennyiben csak az árfolyamkilátásokra koncentrálunk és 1,20-as euró/frank árfolyamszintet tételezünk fel tartósan, akkor például 275-ös euró/forint árfolyam mellett 229-es frankárfolyam adódik. A legfrissebb, ma közzétett Portfolio.hu alapkezelői felmérésben a legtöbb szakember azt vetítette előre, hogy 3, illetve 12 hónapos időtávon a 271-es referenciaérték körüli +/-2%-os tartományban lesz majd a forint euróval szemben.

MIt tehet a frankhiteles?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akormány által ajánlott rögzített árfolyam melletti törlesztési lehetőség (amelyről év végéig lehet dönteni) 180-as árfolyamot jelent. A fentiek azt jelentik az árfolyamküszöbbel kapcsolatos döntés szempontjából:

- aki bízik abban, hogy a svájci jegybank sikeresen meg tudja tartani az árfolyamküszöböt, sőt idővel a frank gyengülése valószínűbb,

- illetve aki arra számít, hogy a forint viszonylag erős szinteken marad az euróval szemben,

akkor az a mostani legvalószínűbb forgatókönyvek mellett 190-220 körüli frankárfolyamra számíthat a következő években. Ha anyagi lehetőségei megengedik, hogy tartósan ilyen szintek mellett tudja törleszteni az adós a hitelt, akkor a 180-as rögzítéses árfolyam kevés vonzerőt jelent számára (mint ismert azt választva egy forint gyűjtőszámlán kamatozni is kezd a felhalmozott tartozás).

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?