Így spórolnak rajtunk a kórházak

Pénzcentrum
2010. december 1. 09:47

A kórházak pluszbevételként elvileg kérhetnének pluszdíjat az orvosválasztásért, illetve a beutaló nélkül érkezőktől - ez azonban mégsem gyakorlat - írja a Népszabadság.

Ahány forintot ugyanis ilyen módon a betegtől beszedtek, éppen annyival kevesebbet kaptak az egészségbiztosítótól. A jogszabály szerint ugyanis most a szolgáltatás értékének 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot kaphatnának minden, rendszerben bolyongó betegtől.

A legtöbb, a beutalási rendet megkerülőt budapesti kórházak látják el, itt körülbelül 40 százalék az arányuk, főként a Pest, a Fejér, a Heves és a Komárom-Esztergom megyei kórházak helyett látják el őket. A legfegyelmezettebbek a Békés, a Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében élők, mindössze öt százalékuk megy másik kórházba.

A kórházak inkább másként próbálnak bevételhez jutni. Például visszaállnak a régebbi technológiára: a töréseknél nem szegelnek, hanem hajlított lemezt használnak éppúgy, mint tíz éve. Van olyan városi kórház, ahol a hasi műtéteknél nem alkalmaznak testhálót, mert az operációk 150-200 ezer forintos árából nem lehet kigazdálkodni az 500-520 ezer forintos implantátumot. Más intézményekben a legolcsóbb műtéti cérnára tértek át, és kínai, indiai termékeket használnak.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43