8 °C Budapest

Húzz egy kártyát! Ezt kínálják a magyar bankok - Összehasonlítás

Pénzcentrum
2010. július 2. 05:22

A Nemzeti Bank statisztikája szerint közel másfélmillió hitelkártya van forgalomban Magyarországon. A Pénzcentrum kilenc jelentős hazai bank jövedelemalapú hitelkártya-kínálatát gyűjtötte egy csokorba. A következő sorokból kiderül, hogy mire érdemes figyelemmel lenni a hitelkártya használatakor, továbbá, hogy melyik banknál milyen főbb feltételekkel és díjakkal kell számolni a hitelkártya-igénylőknek.

Bár a hitelkártyák száma (kb. 1,45 millió darab) közel sem olyan jelentős, mint a betéti kártyák mennyisége (kb. 7,3 millió darab) idehaza, mégis érdemes kiemelt figyelmet fordítani előbbiekre is, ugyanis ha valamelyik banki termékkel könnyen pórul lehet járni, akkor az a hitelkártya. Másrészről viszont kevés olyan szimpatikus termék van, mint a hitelkártya. Kártyánkat okosan használva ugyanis meghatározott ideig ingyen használhatjuk a bank pénzét, és egyéb kapcsolt kedvezményekben is részesülhetünk. Ezáltal alacsony költséggel vagy költségmentesen áthidalhatjuk a következő havi fizetésünkig hátralévő időt, vagy olcsón átvészelhetjük a lekötésünk lejáratáig megmaradt időt anélkül, hogy elveszítenék a lekötés után járó kamatot.

Milyen hitelkártyát igényelhetünk?

A legtöbb magyarországi bank kínál - egy sor co-branded hitelkártya mellett (ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashatsz) - egyszerű, a bank és a kártyatársaság logójával ellátott jövedelemalapú hitelkártyát is. Ezek előnye, hogy nem kell bankszámlát nyitni a pénzintézetnél, elég csupán egy hitelbírálaton megfelelni, mely után a bank meghatároz egy jövedelemi helyzetünk alapján megítélhető hitelkeretet. Mivel nem kell bankszámlát nyitni, ezért betétet sem tudunk elhelyezni, vagyis a banktól hitelként felvett pénzt költhetjük. A hitelkeretet kizárólag a hitelkártyánk segítségével tudjuk meríteni. Kártyánkkal vásárolhatunk vagy készpénzt vehetünk fel bankautomatából.

A hitelért cserébe a bank kamatot szed. Annak érdekében, hogy a termékeket vonzóbbá tegyék, a gyűjtésünkben szereplő mindegyik pénzintézet biztosít kamatmentes időszakot is. Hitelkártyák esetén tipikusan az elszámolási időszakon belüli vásárlások után az időszakot követően 15-21 napig nem kell kamatot fizetni az adósoknak. Egy elszámolási időszak a hónap adott napjától (például 1-jétől vagy 25-étől) a következő hónap azonos napjáig tart. Az időszak alatt a kártyás vásárlásra költött keret vagy az automatából felvett készpénz felhalmozódik, és a hiteltartozás az időszak végén kiszámlázásra kerül. Innentől számítva az ügyfélnek 15-21 napja van arra, hogy kamatmentesen törlessze tartozását. Az elszámolási időszak első napján történő vásárlásokra így kijön a reklámokban hangoztatott 45-51 napos kamatmentes periódus. Fontos azonban kiemelni, hogy kamatmentesen csak abban az esetben költhetünk, ha a kamatmentes periódus végéig a hiteltartozás teljes egészét visszafizetjük a banknak.

A bankokat sem kell félteni a kamatmentes időszak miatt kieső kamatbevételek miatt. Egyrészt ugyanis a pénzintézetek a kártyahasználat után a kereskedőktől jutalékot szednek. Másrészt a késedelmesen fizetőkre kiszabott magas kamatok és díjak is szépen kiegészítik bevételeiket.

Mire kell figyelni hitelkártyáknál?

A hiteltartozást nem kell teljes egészében visszafizetni a kamatmentes periódus végén. Elegendő csupán a meghatározott minimális részt törleszteni, azonban ezzel a lehetőséggel csak nagyon ritkán érdemes élni, mivel a fennálló tartozás meglehetősen magas kamattal, havonta körülbelül 2,5-3%-kal (éves szinten több mint 30%-kal) ketyeg. A meghatározott minimális törlesztés elmaradása esetén pedig az egyébként sem alacsony kamathoz késedelmi kamat és a késedelmi díj is hozzájön tovább növelve az adósok terheit. Nagyon figyeljünk tehát, hogy ne költekezzünk hitelkártyánkkal sokkal többet annál, mint amit egyébként is meg tudnánk magunknak engedni. Továbbá arra is legyünk tekintettel, hogy lehetőleg ne lépjük túl a bank által meghatározott hitelkeretünket, mert ebben az esetben felszámításra kerül a hitelkeret-túllépési díj, amely kisösszegű túllépés esetén arányaiban nagyon drága lehet.

Bár lehetőségünk van rá, hitelkártyával nem érdemes készpénzt felvenni. Egyrészt - mint a táblázatokból is kiderül - a hitelkártyás készpénzfelvétel a betéti kártyás készpénzfelvételek árainak sokszorosa. Ezen kívül a kamatmentes időszak sem vonatkozik a készpénzfelvételre, ráadásul az ilyen tranzakciók után a vásárlásokénál magasabb kamatot számol fel a pénzintézet.

Hogyan válasszuk hitelkártyát?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hitelkártya választás előtt több szempontot érdemes mérlegelnünk. Válasszunk az olcsóbb, Standard vagy Classic kártyát. Bár a drágább kártyák sok esetben nagyobb hitelkeret-lehetőséget, több kedvezményt, esetleg ingyenes biztosítást kínálnak és birtoklásuk esetleg nagyobb presztízst kölcsönöz tulajdonosának, mégis csak keveseknek éri meg a Gold, Platina stb. kártyák választása. A kategóriák közötti éves kártyadíj különbsége akár 10-15 ezer forint is lehet, és sokan a nagyobb hitelkeret lehetőségét ki sem tudják használni, ugyanis az igazolt havi nettó jövedelem 3-4-5-szörösénél a hitelbírálat során ritkán állapítanak meg magasabb hitelkeretet a bankok. A táblázatokban szereplő kártyák közül a legalacsonyabb éves kártyadíjjal az Erste hitelkártyája jelentkezik.

A nagyításért klikk a képre


Alapesetben nem minden bank ad 18 éves kortól ügyfeleinek hitelkártyát, vannak pénzintézetek, melyek 21 vagy 23 év alatt extra biztosítékot várnak el a hitelkártya-igénylőktől. Ha ilyen korlátba ütközünk, keressünk olyan terméket, amely feltételeinek gond nélkül megfelelünk. Ugyanígy járjunk el a minimum jövedelem kritériumával.

A nagyításért klikk a képre


Igyekezzünk olyan hitelkártyát választani, aminél - ha nem fizetjük vissza hitelünk teljes összegét a kamatmentes időszak végén - viszonylagosan alacsony díjak és kamatok mellett tartozhatunk a banknak. Erre jó mutatószám a teljes hiteldíj mutató (THM), amely egy 375 ezer forintos referencia hitelkeret 100%-os kihasználtsága esetén mutatja meg a hitelfelvétel költségét, úgy hogy az ügyfél havonta csak a kötelező minimum összeget fizeti vissza a banknak, és a hitelkeretét nem meríti ki újra és újra. A THM értéke kizárólag kártyás vásárlás utáni hitelre vonatkozik. Jó hír azonban, hogy a THM már a tartalmazza legtöbb költséget, így az éves kártyadíjat és a havi elszámolási díjakat is. A táblázatban szereplő bankok közül az OTP és a Raiffeisen Classic kártyái futnak a legalacsonyabb THM-mel.

A nagyításért klikk a képre

Válasszunk olyan kártyát, aminek minél hosszabb az érvényességi ideje, így akár három éven át sem kell törődnünk kártyánk érvényességével. A döntés előtt vegyük figyelembe, hogy a több éven át érvényes kártyák esetén, az elsőéves kártyadíj sok esetben kedvezményes díjat takar. Válasszunk olyan kártyát, ahol a kamatmentes időszak a lehető leghosszabb. Jelenleg a Citibank kínál 51 napos kamatmentes periódussal hitelkártyákat. A hat nap plusz kedvezmény adott esetben jól jöhet, azonban a Citi kártya választása esetén, különösen érdemes a határokra figyelni, ugyanis késedelmes fizetés vagy hitelkeret-túllépés esetén viszonylag magas díjakat kell fizetnünk a banknak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem