24 °C Budapest

Csúnya lehet a vége: a hitelcunami tizedénél járunk?

2009. október 18. 14:25

Megállíthatatlan az amerikai bankok csődhulláma, a hosszúnak ígérkező folyamat még kellemetlen meglepetéseket tartogathat az USA számára. A hitelcunami, amely a kisebb bankokat sújtja a legérzékenyebben, közel sem ért még véget, a kaliforniai San Joaquin Bank minapi bezárásával 99-re emelkedett az idei bankcsődök száma, rátéve még egy lapáttal a betétbiztosító forrásszerzésével kapcsolatos bizonytalanságokra. Vannak azonban, akik most is csak nyerni tudnak.

2009.05.21 11:35
Újabb súlyos hitelcunami kopogtat az ajtón?

A San Joaquin Bank eszközeit és betétállományát az Ontario állambeli Citizens Business Bank vásárolja meg, előbbi nagyjából 775 millió, utóbbi 631 millió dollárra rúg - közölte a szövetségi betétbiztosító, az FDIC, amelynek a becslések szerint 103 millió dollárt kell kifizetnie. A San Joaquin Bank immár a tizedik bank, amely csődbe ment idén Kaliforniában - írja a MarketWatch.

Hetvenöt éve nem volt ilyen

1992 óta idén először érheti el a százat a bankcsődök száma az USA-ban, de ez még valószínűleg semmi: az amerikai szakértők szerint a csődhullámnak mindössze valahol a tizedénél járhatunk, így szinte biztos, hogy a harmincas évek elejének nagy gazdasági válsága óta a legnagyobb arányú csődhullám következik be, amikor is a bankok harmada (közel kilencezer) zárta be kapuit három év alatt. A CreditSights úgy jósolja, 2008 és 2011 között összesen mintegy 1100 bank mehet csődbe, ami az összes amerikai bank több mint 13 százalékát jelentené. E szereplők döntően kisebb pénzintézetek, így eszközállományuk a teljes bankszektorénak közel 7 százaléka.

2009.05.19 16:00
Akikről megfeledkeztek: mi lesz nyolcezer bank sorsa?

De hát mi a gond?

A legneuralgikusabb tényező e bankok pénzügyi helyzetében nem más, mint a kereskedelmi ingatlanokra és ingatlanfejlesztésekre adott hitelek magas nem teljesítési valószínűsége. Ezeket döntően alacsony kamatozás mellett, a jelenleginél jóval nagyobb fedezet utalták ki a bankok, amint azonban meredek zuhanásba kezdtek az ingatlanárak, egyre bizonytalanabbá vált számos ügyfélnél a hiteltörlesztés, miközben a fedezet értéke is rohamosan esett.

A bajban lévő hitelintézetek 80 százalékának hitelállománya fele részben éppen a kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódik. A CreditSights szerint ezek további értékvesztése katasztrofális lehet a legyengült - döntően regionális - bankok számára. A hitelek bedőlése elsősorban a bankok tőkéjét veszélyezteti, nem is csoda, hogy eszeveszett tartalékolásba kezdtek: az FDIC által biztosított bankok valamivel több mint 338 milliárd dolláros céltartalékot képeztek az elmúlt másfél évben, ami a megelőző másfél évre jutó összeg négyszerese. Sheila Bair, az FDIC elnöke a héten azt mondta egy konferencián: a folyamat sajnálatos módon folytatódni fog jövőre is.

"Duális" bankrendszer

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem csupán a kereskedelmi ingatlanokra felvett hitelek esetében van azonban probléma. A subprime hiteleknél - nevéből adódóan is - jobb minőségű elsőrendű hitelek esetében is egyre több késedelmes fizetést tapasztalnak a bankok. Egyfajta kettősség van kibontakozóban Amerika pénzügyi szektorában: a több száz milliárd dolláros mentőcsomaggal kimentett bankok közül egynémelyik (Goldman Sachs, JP Morgan) rekord közeli nyereséggel kápráztatja el befektetőit (bár a sokat vesztett Citigroup és Bank of America nem éppen csúcsformáját mutatja), addig a közel nyolcezer szereplőből álló bankszektor tagjainak többsége elhúzódó válsággal kell, hogy szembenézzen.

Az idén csődbe ment amerikai bankok teljes eszközállománya mintegy 107 milliárd dollár. Összehasonlításképpen: a legnagyobbak, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Bank of America, a JP Morgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo éves bevétele nagyjából éppen ennyi.

Mi lesz az FDIC-vel?

A bankcsődök a legnagyobb fejtörést és munkát éppen annak az FDIC-nek okozzák, melynek az a feladata, hogy garantálja az ügyfelek betéteit, bár helytállási kötelezettsége összegét tekintve általában csak kis töredéke a bezárt bankok teljes mérlegfőösszegének. A betétbiztosító tartalékai a második negyedé végére 10.4 milliárd dollárra apadtak, miközben a csaknem száz bank csődje miatt már közel 27 milliárd dollárt kellett kifizetnie a biztosítónak.

Az FDIC-nek tehát valamilyen forrásból pótolnia kell a hiányzó pénzt. Ennek egyik módja lehet, hogy külön sarcot vet ki a bankokra, amivel egyszer idén már élt is, ám közel sem elég ahhoz, betömje a büdzsében tátongó lyukat. Korábban egy olyan javaslatot is elfogadtak, hogy a bankok következő három éves befizetését már idén szedjék be, ám a CreditSights adatai szerint még ez sem jelentene biztonságos finanszírozást az alap számára. Ugyan az FDIC rendelkezésére áll végső megoldásként a pénzügyminisztérium 500 milliárd dolláros hitelkeretének igénybe vétele is, ez politikailag nagyon kellemetlen következményekkel járhatna. Az FDIC elnöke ez utóbbi megoldástól egyelőre mereven el is zárkózik.

2009.09.22 15:09
Bajban a biztosító - A bankok lesznek a megmentők?

Akik most is nyernek

Vannak azonban bankok, amelyek nem is járnak olyan rosszul mostanában, ilyenek azok is, akik egy-egy csődbe ment bank eszköz- és forrásállományát, vagy annak egy részét felvásárolják. A US Bancorp, a BB&T és a Zions Bancorp például ilyenek, de közöttük lehet a Columbia Banking System, a Hancock Holding és a People’s United Financial is, sőt, a KBW szerint 27 hasonló nyertes lehet összesen. Õk erős menedzsmenttel, jó tőkehelyzettel, megbízhatónak bizonyult ügyfelekkel rendelkeznek. Tőlük valószínűleg akvizíciókról is hallunk majd a jövőben, bár a csődbe ment bankok felvásárlása még jobb üzlet. Az FDIC ugyanis az általa becsült várható veszteségek 80 százalékát, illetve az esetleges afölötti rész 95% százalékát kifizeti. A vételár összességében negatív, magyarán a felvásárló banknak még fizetnek is a csődbe ment intézmény átvételéért.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm