8 °C Budapest

Csúnya lehet a vége: a hitelcunami tizedénél járunk?

2009. október 18. 14:25

Megállíthatatlan az amerikai bankok csődhulláma, a hosszúnak ígérkező folyamat még kellemetlen meglepetéseket tartogathat az USA számára. A hitelcunami, amely a kisebb bankokat sújtja a legérzékenyebben, közel sem ért még véget, a kaliforniai San Joaquin Bank minapi bezárásával 99-re emelkedett az idei bankcsődök száma, rátéve még egy lapáttal a betétbiztosító forrásszerzésével kapcsolatos bizonytalanságokra. Vannak azonban, akik most is csak nyerni tudnak.

2009.05.21 11:35
Újabb súlyos hitelcunami kopogtat az ajtón?

A San Joaquin Bank eszközeit és betétállományát az Ontario állambeli Citizens Business Bank vásárolja meg, előbbi nagyjából 775 millió, utóbbi 631 millió dollárra rúg - közölte a szövetségi betétbiztosító, az FDIC, amelynek a becslések szerint 103 millió dollárt kell kifizetnie. A San Joaquin Bank immár a tizedik bank, amely csődbe ment idén Kaliforniában - írja a MarketWatch.

Hetvenöt éve nem volt ilyen

1992 óta idén először érheti el a százat a bankcsődök száma az USA-ban, de ez még valószínűleg semmi: az amerikai szakértők szerint a csődhullámnak mindössze valahol a tizedénél járhatunk, így szinte biztos, hogy a harmincas évek elejének nagy gazdasági válsága óta a legnagyobb arányú csődhullám következik be, amikor is a bankok harmada (közel kilencezer) zárta be kapuit három év alatt. A CreditSights úgy jósolja, 2008 és 2011 között összesen mintegy 1100 bank mehet csődbe, ami az összes amerikai bank több mint 13 százalékát jelentené. E szereplők döntően kisebb pénzintézetek, így eszközállományuk a teljes bankszektorénak közel 7 százaléka.

2009.05.19 16:00
Akikről megfeledkeztek: mi lesz nyolcezer bank sorsa?

De hát mi a gond?

A legneuralgikusabb tényező e bankok pénzügyi helyzetében nem más, mint a kereskedelmi ingatlanokra és ingatlanfejlesztésekre adott hitelek magas nem teljesítési valószínűsége. Ezeket döntően alacsony kamatozás mellett, a jelenleginél jóval nagyobb fedezet utalták ki a bankok, amint azonban meredek zuhanásba kezdtek az ingatlanárak, egyre bizonytalanabbá vált számos ügyfélnél a hiteltörlesztés, miközben a fedezet értéke is rohamosan esett.

A bajban lévő hitelintézetek 80 százalékának hitelállománya fele részben éppen a kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódik. A CreditSights szerint ezek további értékvesztése katasztrofális lehet a legyengült - döntően regionális - bankok számára. A hitelek bedőlése elsősorban a bankok tőkéjét veszélyezteti, nem is csoda, hogy eszeveszett tartalékolásba kezdtek: az FDIC által biztosított bankok valamivel több mint 338 milliárd dolláros céltartalékot képeztek az elmúlt másfél évben, ami a megelőző másfél évre jutó összeg négyszerese. Sheila Bair, az FDIC elnöke a héten azt mondta egy konferencián: a folyamat sajnálatos módon folytatódni fog jövőre is.

"Duális" bankrendszer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem csupán a kereskedelmi ingatlanokra felvett hitelek esetében van azonban probléma. A subprime hiteleknél - nevéből adódóan is - jobb minőségű elsőrendű hitelek esetében is egyre több késedelmes fizetést tapasztalnak a bankok. Egyfajta kettősség van kibontakozóban Amerika pénzügyi szektorában: a több száz milliárd dolláros mentőcsomaggal kimentett bankok közül egynémelyik (Goldman Sachs, JP Morgan) rekord közeli nyereséggel kápráztatja el befektetőit (bár a sokat vesztett Citigroup és Bank of America nem éppen csúcsformáját mutatja), addig a közel nyolcezer szereplőből álló bankszektor tagjainak többsége elhúzódó válsággal kell, hogy szembenézzen.

Az idén csődbe ment amerikai bankok teljes eszközállománya mintegy 107 milliárd dollár. Összehasonlításképpen: a legnagyobbak, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Bank of America, a JP Morgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo éves bevétele nagyjából éppen ennyi.

Mi lesz az FDIC-vel?

A bankcsődök a legnagyobb fejtörést és munkát éppen annak az FDIC-nek okozzák, melynek az a feladata, hogy garantálja az ügyfelek betéteit, bár helytállási kötelezettsége összegét tekintve általában csak kis töredéke a bezárt bankok teljes mérlegfőösszegének. A betétbiztosító tartalékai a második negyedé végére 10.4 milliárd dollárra apadtak, miközben a csaknem száz bank csődje miatt már közel 27 milliárd dollárt kellett kifizetnie a biztosítónak.

Az FDIC-nek tehát valamilyen forrásból pótolnia kell a hiányzó pénzt. Ennek egyik módja lehet, hogy külön sarcot vet ki a bankokra, amivel egyszer idén már élt is, ám közel sem elég ahhoz, betömje a büdzsében tátongó lyukat. Korábban egy olyan javaslatot is elfogadtak, hogy a bankok következő három éves befizetését már idén szedjék be, ám a CreditSights adatai szerint még ez sem jelentene biztonságos finanszírozást az alap számára. Ugyan az FDIC rendelkezésére áll végső megoldásként a pénzügyminisztérium 500 milliárd dolláros hitelkeretének igénybe vétele is, ez politikailag nagyon kellemetlen következményekkel járhatna. Az FDIC elnöke ez utóbbi megoldástól egyelőre mereven el is zárkózik.

2009.09.22 15:09
Bajban a biztosító - A bankok lesznek a megmentők?

Akik most is nyernek

Vannak azonban bankok, amelyek nem is járnak olyan rosszul mostanában, ilyenek azok is, akik egy-egy csődbe ment bank eszköz- és forrásállományát, vagy annak egy részét felvásárolják. A US Bancorp, a BB&T és a Zions Bancorp például ilyenek, de közöttük lehet a Columbia Banking System, a Hancock Holding és a People’s United Financial is, sőt, a KBW szerint 27 hasonló nyertes lehet összesen. Õk erős menedzsmenttel, jó tőkehelyzettel, megbízhatónak bizonyult ügyfelekkel rendelkeznek. Tőlük valószínűleg akvizíciókról is hallunk majd a jövőben, bár a csődbe ment bankok felvásárlása még jobb üzlet. Az FDIC ugyanis az általa becsült várható veszteségek 80 százalékát, illetve az esetleges afölötti rész 95% százalékát kifizeti. A vételár összességében negatív, magyarán a felvásárló banknak még fizetnek is a csődbe ment intézmény átvételéért.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem