1 °C Budapest

Összefog a jegybank és a rendőrség: lecsapnak a bankjegyhamisítókra!

Pénzcentrum
2009. október 12. 14:32

Simor András jegybankelnök és Bencze József országos rendőr-főkapitány aláírta azt a megállapodást, amely az eddiginél is hatékonyabbá teszi az MNB és az ORFK szoros együttműködését a bankjegyhamisítás és a hamisítványok forgalomba hozatala elleni még összehangoltabb fellépésre.

A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Rendőr-főkapitányság 2005 októberében kötött megállapodást, amely rögzíti a két intézmény szoros együttműködését a bankjegyhamisítások visszaszorítása érdekében. A 2005. óta eltelt évek hazai és külföldi tendenciáinak figyelembevételével, a legkorszerűbb és leghatékonyabb együttműködési formák alkalmazásával kiegészült megállapodást Simor András jegybankelnök és Bencze József országos rendőr-főkapitány írták ma alá. A két szervezet közös célja a bankjegyhamisítás és a hamisítványok forgalomba hozatala elleni még összehangoltabb és hatékonyabb fellépés.

Az egymillió valódi bankjegyre jutó hamis bankjegyek száma hazánkban, nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető magasnak, ugyanakkor a bankjegyhamisítások száma sajnos az egész világon, így Magyarországon is, folyamatosan növekszik.

A Magyar Nemzeti Bank 2009 harmadik negyedévében 3211 darab hamis forintbankjegyet azonosított. A hamisítások mértéke az elmúlt közel két évben alacsony szintű volt, az elmúlt időszakban azonban újból elérte a 2006-2007 közötti kedvezőtlen arányokat. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a megnövekedett hamisítási arány továbbra sem veszélyezteti a készpénzforgalom biztonságát.

Az utóbbi időszakban leginkább a magasabb (öt-, tíz- és húszezer forintos) címleteket hamisítják.
A jegybank és az ORFK felhívja figyelmet arra, hogy az elmúlt két hétben olyan hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba, amelyek az eddigieknél megtévesztőbbek lehetnek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy készpénzes ügyletei során mindenki alaposan nézze meg a kapott bankjegyet, és ismerje a valódi bankjegyek jellemzőit. Sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenőrizni a bankjegyeken. További bizonytalanság esetén, javasolt a gyanús bankjegyet egy, minden bizonnyal valódi bankjeggyel összehasonlítani. Az újabb típusú húszezres hamisítványok vízjelképe eltér a valódi bankjegyeken megszokottól: a valódi vízjel árnyalatos jellegű, nem kontúros, nem határozott vonalakból áll. Emellett a valódi húszezres bankjegyek előoldalán a bal felső sarokban található ún. rejtett képben - a bankjegyet megfelelő szögben mozgatva - az "MNB" felirat található. Pénztárosok számára a kellően fejlett, ún. UV-C fényt is használó UV-lámpák megfelelő biztonságot nyújtanak; és nagyító használatával a mikroírás is ellenőrizhető. A Magyar Nemzeti Bank a bankjegyek biztonsági elemeiről tájékoztató füzetet bocsátott ki, melynek tartalma az MNB internetes oldalán is (www.mnb.hu) "Bankjegy és érme" címszó alatt megtalálható. Ha felmerül a gyanú, hogy hamis bankjegyet találtunk, lépjünk kapcsolatba a rendőrséggel vagy a Magyar Nemzeti Bankkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB a mai napon vette fel a kapcsolatot érintett partnereivel, hogy felhívja a figyelmet a bankjegyek pénztárakban történő ellenőrzésének lehetőségeire (szabadszemmel/segédeszközökkel). A lakosság továbbra is bízhat abban, hogy a húszezres bankjegyek, mint a legnagyobb címlet, nem váltópénzként, hanem zömmel hitelintézeteken - bankfiókokon, illetve a bankjegykiadó automatákon - keresztül, tehát magas szinten ellenőrzött csatornákon kerül forgalomba.

A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Rendőr-Főkapitányság a jövőben is megfelelően tájékoztatja a lakosságot a hamis bankjegyek felismerésének módjáról. Kérjük, hogy további információért forduljon a Magyar Nemzeti Bankhoz, mert a napokban a témával kapcsolatban számos téves információ látott napvilágot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 11:00
Tényleg díjat nyert a film Torontóban, csak épp nem azon a fesztiválon, amit így szokás emlegetni.
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm