5 °C Budapest

Enyhülni látszanak a bankok: vége a drákói szigornak?

2009. augusztus 28. 05:55

A tavalyi év második félévében a bankok jelentősen szigorítottak a hitelezési feltételeiken, mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelpiacon. Az MNB legfrissebb, 2009. második negyedéves felmérése alapján a trend folytatódni látszik, bár a kihelyezni kívánt hitelmennyiség és a hitelkereslet csökkenése már nem olyan jelentős, mint a megelőző időszakban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2003 óta rendszeresen készít hitelezési felmérést a hazai bankok körében. A legfrissebb, 2009 második negyedévre vonatkozó, idén júliusban végzett felmérés a háztartási és vállalati szektor hitelezését és az önkormányzatok bankok általi finanszírozását vizsgálta.

Az elmúlt időszak jelentős szigorításai mind az ár, mind a nem-ár jellegű (például önrész, hitelfedezeti arány, megkövetelt hitelképességi szint) hitelezési feltételeket érintették. A mostani felmérés során a bankok továbbra is főként szigorításokról számoltak be, bár inkább már csak a fogyasztási célú hiteleknél.

Lakáscélú hitelek

Az előző negyedévhez képest már kevesebb bank jelezte hitelezési feltételeinek szigorítását a lakáscélú hitelezésben, bár a gazdasági kilátások, a bankok tőkehelyzetének megítélése, illetve a kockázati toleranciájuk alapján még a többség szigorítást tart indokoltnak.

A bankok többsége a hitelfolyósításért felszámított díjakon nem szigorított, nem úgy mint a minimális hitelképességi szint, a minimális önrész, a kockázatos hitelekre számított prémium, a havi törlesztés jövedelemhez viszonyított aránya, vagy a hitelfedezeti arány tekintetében.

A bankok közül minden ötödik nettó értelemben a lakáscélú hitelekre vonatkozó kereslet növekedéséről számolt be, legalábbis ami a forinthiteleket illeti, a devizahitelek iránti kereslet ugyanis stagnált. A második félévre jelentős keresletnövekedést nem várnak a bankok a támogatott lakáshitel-konstrukciók erőteljes szigorítása miatt, a devizalapú lakáshitelek esetén azonban némi keresletnövekedést várnak a pénzintézetek.

Fogyasztási hitelek

Fogyasztási hitelek esetén a bankok még óvatosan közelítenek az ügyfelekhez, ennek megfelelően tovább szigorították a feltételeket, ahogy az a fenti ábrán is látszott. A szigorítás, elsősorban a megújuló hiteltermékeket (folyószámlahitel, hitelkártya), illetve egyéb típusú hiteltermékeket (személyi kölcsön, áruhitel, gépjármű-finanszírozás) érintette kedvezőtlenül.

Az elmúlt negyedévben nem törekedtek különösebb hitelkihelyezésre a bankok a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a gépjárműhitelek esetén, ugyanakkor hitelkártyák, folyószámlahitelek, illetve személyi hitelek esetén - még ha szigorúbb feltételek mellett is, de - már bőkezűbbnek bizonyultak a pénzintézetek.

Ami a keresletet illeti, az előző felméréshez hasonlóan erőteljes csökkenést jeleztek bankok ebben a szegmensben, de a következő félévre már a csökkenés megtorpanását remélik.

A fent említett folyamatok, illetve banki lépések egyébként összhangban állnak a külföldi hitelezési felmérések eredményeivel. A már némileg elkezdődött, és a következő félévre prognosztizált enyhüléseket a bankok főként a gazdasági kilátások, illetve a likviditási helyzetük javulásával magyarázzák, de akadtak olyan válaszadó bankok is, akik azért enyhítettek a feltételeiken, mert az ügyfelek hitelfelvevő kapacitásának romlását csak így tudták kompenzálni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?