14 °C Budapest

Enyhülni látszanak a bankok: vége a drákói szigornak?

2009. augusztus 28. 05:55

A tavalyi év második félévében a bankok jelentősen szigorítottak a hitelezési feltételeiken, mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelpiacon. Az MNB legfrissebb, 2009. második negyedéves felmérése alapján a trend folytatódni látszik, bár a kihelyezni kívánt hitelmennyiség és a hitelkereslet csökkenése már nem olyan jelentős, mint a megelőző időszakban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2003 óta rendszeresen készít hitelezési felmérést a hazai bankok körében. A legfrissebb, 2009 második negyedévre vonatkozó, idén júliusban végzett felmérés a háztartási és vállalati szektor hitelezését és az önkormányzatok bankok általi finanszírozását vizsgálta.

Az elmúlt időszak jelentős szigorításai mind az ár, mind a nem-ár jellegű (például önrész, hitelfedezeti arány, megkövetelt hitelképességi szint) hitelezési feltételeket érintették. A mostani felmérés során a bankok továbbra is főként szigorításokról számoltak be, bár inkább már csak a fogyasztási célú hiteleknél.

Lakáscélú hitelek

Az előző negyedévhez képest már kevesebb bank jelezte hitelezési feltételeinek szigorítását a lakáscélú hitelezésben, bár a gazdasági kilátások, a bankok tőkehelyzetének megítélése, illetve a kockázati toleranciájuk alapján még a többség szigorítást tart indokoltnak.

A bankok többsége a hitelfolyósításért felszámított díjakon nem szigorított, nem úgy mint a minimális hitelképességi szint, a minimális önrész, a kockázatos hitelekre számított prémium, a havi törlesztés jövedelemhez viszonyított aránya, vagy a hitelfedezeti arány tekintetében.

A bankok közül minden ötödik nettó értelemben a lakáscélú hitelekre vonatkozó kereslet növekedéséről számolt be, legalábbis ami a forinthiteleket illeti, a devizahitelek iránti kereslet ugyanis stagnált. A második félévre jelentős keresletnövekedést nem várnak a bankok a támogatott lakáshitel-konstrukciók erőteljes szigorítása miatt, a devizalapú lakáshitelek esetén azonban némi keresletnövekedést várnak a pénzintézetek.

Fogyasztási hitelek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fogyasztási hitelek esetén a bankok még óvatosan közelítenek az ügyfelekhez, ennek megfelelően tovább szigorították a feltételeket, ahogy az a fenti ábrán is látszott. A szigorítás, elsősorban a megújuló hiteltermékeket (folyószámlahitel, hitelkártya), illetve egyéb típusú hiteltermékeket (személyi kölcsön, áruhitel, gépjármű-finanszírozás) érintette kedvezőtlenül.

Az elmúlt negyedévben nem törekedtek különösebb hitelkihelyezésre a bankok a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a gépjárműhitelek esetén, ugyanakkor hitelkártyák, folyószámlahitelek, illetve személyi hitelek esetén - még ha szigorúbb feltételek mellett is, de - már bőkezűbbnek bizonyultak a pénzintézetek.

Ami a keresletet illeti, az előző felméréshez hasonlóan erőteljes csökkenést jeleztek bankok ebben a szegmensben, de a következő félévre már a csökkenés megtorpanását remélik.

A fent említett folyamatok, illetve banki lépések egyébként összhangban állnak a külföldi hitelezési felmérések eredményeivel. A már némileg elkezdődött, és a következő félévre prognosztizált enyhüléseket a bankok főként a gazdasági kilátások, illetve a likviditási helyzetük javulásával magyarázzák, de akadtak olyan válaszadó bankok is, akik azért enyhítettek a feltételeiken, mert az ügyfelek hitelfelvevő kapacitásának romlását csak így tudták kompenzálni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem