-5 °C Budapest

Nincs új a nap alatt: tovább szigorítanak a bankok!

Pénzcentrum
2009. március 17. 05:40

A jegybank legfrissebb, bankok körében végzett felmérésének eredményei szerint a bankok hitelezési hajlandósága jelentősen csökkent 2008. második felében, és ez a tendencia - a bankok saját várakozásai szerint - folytatódni fog 2009. első felében is.

Az MNB legfrissebb, a Felmérés a hitelezési vezetők körében a bankok hitelezési gyakorlatának vizsgálatára címet viselő, tegnap megjelent tanulmánya 2003 óta félévente ad helyzetjelentést a hitelezési piacról.

A vizsgálat során a háztartási, a vállalati és az önkormányzati hitelezéssel kapcsolatban tettek fel kérdéseket a bankok vezetőinek, kérdőíves, illetve személyes interjú formájában is, az megelőző időszak tapasztalatairól, illetve a jövőre vonatkozó várakozásaikról.

Jelentős a változás a háztartási hiteleknél: idén minden tovább szigorodik!

A háztartási hitelezési szegmensben 13 bank adott választ az MNB kérdéseire. Ezek alapján 2008. második felében jelentősen csökkent az általuk kihelyezni kívánt hitelek állománya, miközben a feltételek is jelentősen szigorodtak. Ami az előző felméréshez képest változást jelent, az a hitelek iránti kereslet csökkenése, illetve a vártnál is erősebb szigorítás.

A feltételek nem csak ár, de például a megkövetelt önrész, hitelfedezeti arány, hitelképességi szint tekintetében is szigorodtak, és ezt a tendenciát várják a bankok 2009. I. félévében is.

A lakáscélú hitelek kihelyezett állománya a válaszadók körében átlagosan 36,3 százalékkal csökkent az előző időszakban, míg az idei első félévre még nagyobb arányú, 45,1 százalékos szűkülést jósolnak.

Ennek okaként elsősorban a gazdasági kilátások romlását, a kockázati tolerancia csökkenését, illetve a bank likviditási helyzetének, forrás elérhetőségeinek és feltételeinek jelenlegi, vagy a közeljövőben várható negatív változását említették.

A portfoliók romlására pedig beszedési, illetve behajtási tevékenységük erősítésével kívánnak reagálni, többek között olyan konstrukciók kidolgozásával, melyek a hitelek törlesztését megkönnyítik, így futamidő-hosszabbítás, vagy átmeneti tölesztéskönnyítés formájában.

A legtöbb bank a minimális hitelképességi szint növekedésében, minimális önrész megemelésében, a havi törlesztés jövedelemhez viszonyított arányának, és a hitelfedezeti arányának csökkentésében látja a megoldást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami a fogyasztási hiteleket illeti, a szabad felhasználású jelzáloghitelek után idén a gépjárműhitelekre jár rá a rúd, ott érezhető majd a legnagyobb szigorítás, de a személyi és áruhitelek esetén sem lesz rózsás a helyzet.

Pórul járnak a nagyvállalatok!

A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság szintén csökkent, különösen a nagy- és közepes vállalatok finanszírozásában, és az üzleti célú ingatlanhitelezésben.

A lakossági hitelekkel szemben itt azonban a szereplők a kereslet erősödését érzékelték az előző időszakban, kivéve a hosszú lejáratú hiteleket esetén, amit a beruházási hajlandóság csökkenése magyaráz.

Kis- és mikrovállalati hitelezésben azonban nem készülnek a bankok határozott visszafogásra, bár igaz, hogy itt inkább a támogatott hitelkonstrukciók megléte javít a helyzeten.

Idén azonban szorosabban nyomon fogják követni a bankok a devizahitelt felvevő vállalatok tényleges devizabevételeit, hogy azok fedezni tudják-e a törlesztőrészleteket, vagy ha nem, akkor rendelkeznek-e megfelelő tartalékokkal, ami az árfolyamgyengülés miatt szükségessé válhat.

A lakossági hitelportfólióval szemben a vállalatinál már az előző félévben is romlásról számoltak be a bankok, és ugyanez a várakozás a következő félévre is, különösen a válságtól leginkább sújtott ágazatok esetében, így a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, az építőiparban, az ingatlanügyekben, a turizmusban és a pénzügyi tevékenységekben. Ezekben az ágazatokban erősen szelektíven fogják kezelni az egyes ügyleteket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?