Miért nem lehet devizában törleszteni a devizahitelt?

Pénzcentrum
2009. március 31. 09:45

A legtöbb pénzintézetben nincs rá mód, hogy devizahitelünket az elszámolás alapját képező pénznemben fizessük. Az indok: a magyar lakosság körében nem jellemző, hogy nem forintban, hanem valamilyen más devizanemben keletkezne jövedelem.

Azoknak tehát, akiknek nincs svájcifrank-megtakarításuk vagy -jövedelmük, meg kellene vásárolniuk a svájci frankot a törlesztéshez, ami többletköltséget okozna. A bankok szerint emiatt nincs mérhető ügyféligény devizában való törlesztésre. Vannak pénzintézetek, amelyek ugyan "szabadon" lehetővé teszik a devizában történő törlesztést, ám ezt náluk előre meg kell határozni. Amennyiben az ügyfél a hitel-visszafizetés egy későbbi szakaszától akar devizában törleszteni, módosítani kell a szerződést, ami természetesen költségekkel jár.

A nem forintban való törlesztés igénye azért merülhet fel, mert a hazai hitelintézetek döntő többsége a saját hivatalosan meghirdetett devizavételi és -eladási árfolyamától eltérített árfolyamot alkalmaz a lakossági hiteltörlesztésnél. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a banki ágazati vizsgálatok során eddig nem figyelt fel a hitelintézetek ezen gyakorlatára, s az ügyfélmegkeresések sem erre irányultak - mondta Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese. Jogi szakértők szerint összességében nem számít jogellenesnek, ha egy hitelintézet eltérő árfolyamot alkalmaz bizonyos szerződései esetében - ha erről megfelelő módon, a szerződés megkötése előtt tájékoztatja az ügyfelet és számára folyamatosan biztosítja az aktuális szintek megismerését (ezt egyébként a bankok meg is teszik).

A lakossági, számlakonverziós kondícióknál általában a devizaeladási árfolyamot akár 3-6 százalékponttal, sőt banki lízingcégeknél még ennél is jobban eltérítik. Sokan úgy vélik, ott, ahol a bankok nem vagy csak jelentős bürokratikus (és költség-) akadályokkal teszik lehetővé, hogy az ügyfél a hitelszerződés devizanemében fizesse meg a törlesztőrészletet, nincs másról szó, mint hogy az adott hitelintézet be akarja zsebelni az átlagosnál magasabb váltási marzsot is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?