12 °C Budapest

Ciki már a luxus!

Pénzcentrum
2009. március 27. 18:00

A válság bizony a luxuscikkeket gyártó cégeket is elérte, bundát ma már nem csak az állatvédők miatt ciki felvenni, de az ékszerüzletekben sem tolonganak a vásárlók. Egyedül az alacsonyabb árkategóriába tartozó divatcégek, így a H&M, vagy a spanyol Inditex tud forgalmat növelni, igaz azt is csak új üzletek nyitásával.

Ma már bizony gazdag nők sem költenek szívesen bundákra, még akkor sem, ha egyesek még megengedhetnék maguknak, kínosnak érzik ugyanis a luxusra való költekezést a mostani gazdasági helyzetben - ezt gondolja legalábbis az International Herald Tribune-nek nyilatkozó Lenhart Andreas, a szőrmegyártók nemzetközi szervezetének (IFF) vezetője.

Visszaesett a forgalom azonban az ékszergyártó -forgalmazó cégeknél is, a Tiffanynál, a Bulgarinál, vagy a Cartier-ékszereket gyártó Richemont luxuskonszernnél is, és a kilátások sem túl rózsásak.

Az Hugo Boss elnökségének egyik tagja, Dietrich Lahrs a Die Pressenek úgy nyilatkozott, hogy ők is zsugorodó forgalomra számítanak idén, bár tavaly 3 százalékkal még bővülni tudtak, igaz nyereségük már akkor is csökkent. Fellendülésre leghamarabb 2010-ben számítanak.

Ennél hajszálnyival vannak jobb helyzetben a "fast fashion" cégek, mint a H&M, illetve a Inditex-csoporthoz tartozó márkák, a Pull&Bear, a Bershka, a Zara és a Massimo Dutti. Előbbi a forgalma alapján a harmadik legnagyobb ruházati cégnek számít, azonban az újonnan nyitott üzletei nélkül tavaly 5 százalékot zuhant volna a forgalma, így azonban 18 százalékkal nőni tudott. 2009-ben is csak azért várnak további expanziót, mert 225 üzletet terveznek nyitni világszerte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A spanyol csoport némileg jobb számokat tudott tavaly produkálni, és az új üzletek nélkül számított forgalma sem csökkent, idén azonban ők is visszafogják a terjeszkedést, és "mindössze" 370-450 új üzletet nyitnak, főleg a Távol-Keleten.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 19:12
Úgy tűnik, hiába marasztalta el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 13:0 arányban a Media1 cikke ny...
Bankmonitor  |  2024. május 8. 16:57
További két évvel meghosszabbítaná a kormány az új építésű lakásokra érvényes 5 százalékos áfát. Ala...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem