Ciki már a luxus!

Pénzcentrum
2009. március 27. 18:00

A válság bizony a luxuscikkeket gyártó cégeket is elérte, bundát ma már nem csak az állatvédők miatt ciki felvenni, de az ékszerüzletekben sem tolonganak a vásárlók. Egyedül az alacsonyabb árkategóriába tartozó divatcégek, így a H&M, vagy a spanyol Inditex tud forgalmat növelni, igaz azt is csak új üzletek nyitásával.

Ma már bizony gazdag nők sem költenek szívesen bundákra, még akkor sem, ha egyesek még megengedhetnék maguknak, kínosnak érzik ugyanis a luxusra való költekezést a mostani gazdasági helyzetben - ezt gondolja legalábbis az International Herald Tribune-nek nyilatkozó Lenhart Andreas, a szőrmegyártók nemzetközi szervezetének (IFF) vezetője.

Visszaesett a forgalom azonban az ékszergyártó -forgalmazó cégeknél is, a Tiffanynál, a Bulgarinál, vagy a Cartier-ékszereket gyártó Richemont luxuskonszernnél is, és a kilátások sem túl rózsásak.

Az Hugo Boss elnökségének egyik tagja, Dietrich Lahrs a Die Pressenek úgy nyilatkozott, hogy ők is zsugorodó forgalomra számítanak idén, bár tavaly 3 százalékkal még bővülni tudtak, igaz nyereségük már akkor is csökkent. Fellendülésre leghamarabb 2010-ben számítanak.

Ennél hajszálnyival vannak jobb helyzetben a "fast fashion" cégek, mint a H&M, illetve a Inditex-csoporthoz tartozó márkák, a Pull&Bear, a Bershka, a Zara és a Massimo Dutti. Előbbi a forgalma alapján a harmadik legnagyobb ruházati cégnek számít, azonban az újonnan nyitott üzletei nélkül tavaly 5 százalékot zuhant volna a forgalma, így azonban 18 százalékkal nőni tudott. 2009-ben is csak azért várnak további expanziót, mert 225 üzletet terveznek nyitni világszerte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A spanyol csoport némileg jobb számokat tudott tavaly produkálni, és az új üzletek nélkül számított forgalma sem csökkent, idén azonban ők is visszafogják a terjeszkedést, és "mindössze" 370-450 új üzletet nyitnak, főleg a Távol-Keleten.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?