Svájci frank: még nem ittuk meg a fekete levest!

Pénzcentrum
2009. február 2. 05:40

A 300 forint körüli euróárfolyam és a 200 feletti svájci frank a hidegrázást hozzá rá mindazokra, akik az utóbbi években devizában vettek fel hitelt. Hogy meddig tart a forint mélyrepülése és hány hitel dőlhet be emiatt - egyelőre nem tudni. Mindenesetre az ügyfelek egyelőre állják a rohamot.

A megszokottnál 20-30 százalékkal magasabb törlesztőrészletek a legtöbb ember számára csak rövid ideig elviselhetőek, de aki teheti, egyelőre elkerüli, hogy szerződést kelljen módosítania. Ezért nem tapasztalható egyelőre jelentős változás a szerződésmódosítások terén a bankoknál.

Természetszerűleg mindig akadnak olyanok, akik hirtelen jött problémáik miatt gondot jelent az aktuális havi törlesztőrészlet befizetése, de a számuk egyelőre nem nőtt szignifikáns módon - derült ki a bankok szűkszavú válaszaiból. Persze a kérdés is kényes, hiszen elemzések hosszú sora szól arról, vajon tönkreteszik-e a magyar bankrendszert a bedőlő hitelek, így erről senki nem nyilatkzoik szívesen, de amennyire kivehető a kérdéseinkre kapott válaszokból, a hitelfelvevők egyelőre állják a rohamokat.

Szinte egyöntetű volt a válaszadók véleménye arról, hogy bár folyamatosan vannak ügyfelek, akik élnek ezzel a lehetőséggel, a számuk nem, vagy csak minimálisan nőtt az elmúlt időszakban. A K&H Bank ügyfelei a hiteltörlesztés forintra való átváltása, egy ideig való felfüggesztése, illetve átütemezése közül jellemzően az utóbbit választják, míg az AXÁ-nál a legtöbben a halasztást választják hosszabb rövidebb időre. A forintra való átváltást szinte senki nem választja, ami jól jelzi, hogy még a gyenge forintárfolyam mellett is kedvezőbb devizában eladósodni, mint hazai fizetőeszközben. Számszerűen egyedül az Unicredit rukkolt elő az adataival: a pénzintézet eddig 200 ügyfelével állapodott meg a hitelfeltételek módosításában a "könnyítő csomag" tavalyi kihirdetése óta.

Hogy mennyire fontos a magyaroknak az otthonuk a nehéz helyzet közepette is, azt jól példázza, hogy az ügyfelek nem szívesen késlekednek a befizetésekkel: akinek problémája van, inkább a szerződésmódosítás vállalja, mintsem az ingatlanárverés kockázatát. De nem változott jelentősebben az előtörlesztések száma sem, igaz itt a bázisérték is olyan alacsony a bankoknál, hogy nehezen lehetne valódi tendenciát kihámozni. Mindenesetre mindkét irányú változásra volt példa: az AXA esetében a teljes előtörlesztés darabszáma 50 százalékkal csökkent - gyakorlatilag a minimálisról nullára. Ezzel szemben az OTP - egyedüli megkérdezettként - az előtörlesztések számának enyhe növekedéséről számolt be.

A jövőt tekintve minden válaszoló borús évre számít az ingatlanpiaci fejleményeket tekintve. Az Erste Bank szakértője szerint 2009-ben a kihelyezett lakáshitelek piacán jelentős csökkenés várható, melynek mértéke elérheti a 2008-as évhez viszonyítva a 40 százalékot is.
A beruházók jelen piaci helyzetben visszafogják az új építéseket, így az új lakások piacán nem növekszik az eladható lakások száma. Az árak stagnálnak, vagy inkább növekednek, a hitelkamatok viszont megemelkedtek, így ez a piac jelentősen elmarad az előző években megszokott dinamikától. A használt lakások tekintetében más a helyzet, itt az árak csökkennek, így a megemelkedett kamatok ellenére sem lesz akkora a csökkenés, mint az új lakásoknál, ráadásul ezek általában olcsóbbak is, mint az új lakások.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az AXA szakértői szerint elképzelhető, hogy az év második felére - a veszteségek leírása és helyzetük stabilizálódása után - a jelenleg a svájci frank alapú hitelezésben szünetet tartó bankok többsége visszatér a devizaalapú lakáshitel piacra. Őszre tehát akár a kereslet lassú élénkülésére is számítani lehet az ingatlanpiacon; mindezek ellenére is átlagosan legfeljebb havi 70-80 milliárdos lakáscélú hitelkihelyezés várható 2009-re, szemben a 2008-as év havi 110 milliárdos átlagával.

Több válaszadó látja úgy, hogy nem a hitelek törlesztésében, hanem a hitelt felvenni kívánók magatartásában érzékelhető némi változás, akik némileg óvatosabbak, mint korábban és a nehéz piaci helyzetben kivárnak. Az MKB Bank tapasztalatai szerint már most is sokkal óvatosabban és megfontoltabban veszik fel az ügyfelek a hiteleket, legyen az lakásra, vagy bármilyen más célra fordítandó. Azt sem kizárt, hogy az év végére a devizahitelek kamatainak növekedése miatt a forinthitel újra versenyképes lesz, és véget ér az a korszak, amelyet döntően a svájci frank alapú hitelezés jellemzett.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?