23 °C Budapest

Nem jött el a megváltás a frankhiteleseknek

Pénzcentrum
2008. november 21. 09:00

Meglepő, egy százalékpontos alapkamat-csökkentésre szánta el magát tegnapi rendkívüli ülésén a svájci jegybank. Hiába csökkent azonban egy százalékra az irányadó ráta, azok az adósok, akik frankalapú hitellel rendelkeznek, ebből nem éreznek meg semmit - írja a Népszabadság.

Az alapkamat alakulása normális pénzpiaci állapotok mellett is csak közvetve gyakorolna hatást a magyarországi hitelekre: ha a kamat csökken, akkor a bankközi kamatok is csökkennek, a hazai hitelintézetek olcsóbban jutnak forrásokhoz, és ezt érvényesíteni tudják az ügyfelek felé. (A hitelek ekkor is csak a kamatperiódus végén árazódnának át.)

A mai állapotok azonban messze vannak a normálistól. A bankok olyan magas felárakkal adnak egymásnak kölcsön (ha egyáltalán adnak), hogy az alapkamat egy százalékpontos csökkentése aligha jelent érezhető változást.

A svájci kamatvágásnak egyetlen pozitív hatása lehet most a devizahitelesekre: ha a bankok valamivel olcsóbban jutnak forrásokhoz a bankközi piacon, akkor esetleg nem vagy csak kisebb mértékben kell majd átárazniuk meglévő hitelállományukat, azaz a frankhitelesek megúszhatják, hogy törlesztőrészletük az eddiginél is drasztikusabb mértékben nőjön.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?