28 °C Budapest

Könnyfakasztó hitelkamatok: kiborult a bili!

Pénzcentrum
2008. november 14. 05:38

1335%-os hitelkamat! Ez már azért sok - kelt ki magából egy brit parlamenti képviselő a napokban egy olyan pénzügyi konstrukciót támadva, mely már évek óta elérhető az ügyfelek számára, egyes variációi pedig hazánkban is megjelentek hosszú évekkel ezelőtt.

Nincs szó másról mint az úgynevezett "payday loan" kategóriáról, mely nevéből adódóan az adott hónap végére, a fizetés előtti időszakban nehéz helyzetbe jutottakat igyekszik rövidtávon kisegíteni.

Ezek a hitelek mindig a legdrágább kategóriába tartoztak, a képviselő által idézett 1335%-os érték pedig valójában az évesített hitelköltség-mutató, ha úgy tetszik THM. Nem szabad persze elfelejteni, hogy egy rövidtávú hitel esetén ez az évesítés komolyan torzítja ezt az indikátort, ahogy erre korábbi írásainkban többször felhívtuk a figyelmet.

A képviselő indítványa szerint a bankok és bevásárló kártyát kínáló cégek nem szabhatnának a Bank of England által meghatározott irányadó rátánál 5 százalékpontnál magasabb kamatot. Jelenleg akad olyan bevásárló kártya a szigetországban melynél 222%-os sarcba is belefuthatnak az ügyfelek.

A politikusok most elsősorban azt kifogásolják a régóta piacon lévő konstrukciókkal kapcsolatban, hogy ezek épp a legnehezebb helyzetbe jutottakat célozzák meg, akikből a jelenlegi válságban egyre több lesz. Az utolsó mentőövként kínált konstrukciók pedig könnyen lehet, hogy csak felgyorsítják a süllyedést...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?