3 °C Budapest

Új bank lépett a magyar piacra! "A válság lehetőséget is teremt"

Pénzcentrum
2008. november 4. 12:23

A portugál-francia tulajdonú, lisszaboni székhelyű Banco Primus S.A. pénzintézet megnyitotta magyarországi fióktelepét. A magyar cég eleinte új- és használtautó, valamint robogófinanszírozással foglalkozik, 2009-ben azonban terveik szerint belépnek a jelzáloghitel piacra is - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A Banco Primus S.A. 2005-ben kezdte meg tevékenységét Portugáliában. A tulajdonosi kör két részre oszlik: 37% a francia Crédit Foncier részesedése, a fennmaradó 63% pedig portugál magánbefektetők kezében van.

A portugál cég székhelyén kívül Spanyolországban folytat még pénzintézeti tevékenységet, hazánk így harmadik a megcélzott országok sorában. Az anyavállalat eleinte kizárólag jelzáloghitelezéssel foglalkozott, 2008-ban azonban megkezdte az autópiaci hitelezést is, mellyel végül Magyarországon indulnak.

A Banco Primus Fióktelep Magyarország 2007 végén alakult és 2008 őszén gépjármű-hitelezéssel kezdte meg tevékenységét. A forint és svájci frank alapú konstrukciók esetében a futamidő a jármű életkorától függően választható. A hitelhez nem szükséges sem casco, sem életbiztosítás kötése.

A vállalat jelenleg már 100 kereskedővel áll kapcsolatban, fél éven belül azonban 400 tagúra szeretnék bővíteni ezt a kört. Muradin Gergely, a hazai fióktelep egyik vezérigazgatója kiemelte, hogy a legfontosabb tényezőnek a gyorsaságot tartják a piacon: a minimális idő alatt lefolytatott hitelbírálat mellett az okmányok beérkezését követő azonnali pénzutalást tartják fontosnak.

A Banco Primus üzleti tevékenységének fókuszában a magánszemélyek állnak, de a cégek is igénybe vehetik szolgáltatásaikat. A finanszírozás mellé a cég számos lehetőséget kínál opcionálisan: ilyenek például a csoportos, személy- és járműfedezeti biztosítások, az életbiztosítások, a hitelfedezeti biztosítások, valamint az autó garancia biztosítás, mely utóbbi az autó főbb alkatrészeinek meghibásodása esetén nyújt fedezetet.

A magyar fióktelepnek közel 50 alkalmazottja van, akiket budapesti központjában és 5 fiókjában (Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs) foglalkoztat. A cég 2009-ben jelzáloghitel termékek bevezetését, valamint az indulást követő pár évben országos hálózatának növelése céljából további bankfiókok nyitását tervezi.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Joao Cunha Rosa, a Banco Primus vezérigazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi válság ellenére hosszútávra terveznek Magyarországon. A válság olykor lehetőségeket is teremt, a jó üzletemberek így szerencsésen átvészelhetik a nehéz időszakokat, amilyenekkel Portugáliában is találkoztak már.

Joao Miguel Leandro elmondta, hogy az Ibériai-félsziget bebiztosítása után a közép-európai régiót nézték ki maguknak. A régión belül hazánk és Portugália számos hasonló jellemvonása miatt esett a választás Magyarországra. A vezető a lakosság, a társadalmi vonások mellett kiemelte a magyar bankszektor rendkívül jellemző voltát, valamint a piac szétaprózott jellegét a megcélzott szegmensekben. Az autófinanszírozási piac meglehetősen nagy hazánkban, így bőven van elég tere egy új szereplőnek. A jelzáloghitelezésnél előny a saját tulajdon magas aránya. Jövőre Miskolcon, Szombathelyen és Székesfehérváron nyílhatnak új fiókok.

A gépjárműveket és motorokat 120 hónapos futamidőre is finanszírozza a Primus. Robogókat és motorokat 1999-es évjáratig finanszíroz a bank. A gyorsaság fokozása érdekében esti és hétvégi hitelbírálatot is biztosít az új szereplő. Az újdonságok tekintetében számíthatunk 2009-ben olyan hiteltermék megjelenésére, mely a futamidő alatt zéró törlesztőrészletű és lejáratkor egy összegben kell visszafizetnie az adósnak a tartozást.

Az autóhitelezésben az önerő nélküli finanszírozás jövedelem alapon működik majd, így nem lesz mindenki számára elérhető. A bank felfogása szerint nem az autót kell finanszírozni, hanem az ügyfelet, ezért a 10 éves futamidő sem jelenthet gondot megfelelő ügyfélminősítés mellett. Az autófinanszírozási ágazatban a cég Magyarországon középtávon az első 5 szereplő közé szeretne bekerülni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57