Új bank lépett a magyar piacra! "A válság lehetőséget is teremt"

Pénzcentrum
2008. november 4. 12:23

A portugál-francia tulajdonú, lisszaboni székhelyű Banco Primus S.A. pénzintézet megnyitotta magyarországi fióktelepét. A magyar cég eleinte új- és használtautó, valamint robogófinanszírozással foglalkozik, 2009-ben azonban terveik szerint belépnek a jelzáloghitel piacra is - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A Banco Primus S.A. 2005-ben kezdte meg tevékenységét Portugáliában. A tulajdonosi kör két részre oszlik: 37% a francia Crédit Foncier részesedése, a fennmaradó 63% pedig portugál magánbefektetők kezében van.

A portugál cég székhelyén kívül Spanyolországban folytat még pénzintézeti tevékenységet, hazánk így harmadik a megcélzott országok sorában. Az anyavállalat eleinte kizárólag jelzáloghitelezéssel foglalkozott, 2008-ban azonban megkezdte az autópiaci hitelezést is, mellyel végül Magyarországon indulnak.

A Banco Primus Fióktelep Magyarország 2007 végén alakult és 2008 őszén gépjármű-hitelezéssel kezdte meg tevékenységét. A forint és svájci frank alapú konstrukciók esetében a futamidő a jármű életkorától függően választható. A hitelhez nem szükséges sem casco, sem életbiztosítás kötése.

A vállalat jelenleg már 100 kereskedővel áll kapcsolatban, fél éven belül azonban 400 tagúra szeretnék bővíteni ezt a kört. Muradin Gergely, a hazai fióktelep egyik vezérigazgatója kiemelte, hogy a legfontosabb tényezőnek a gyorsaságot tartják a piacon: a minimális idő alatt lefolytatott hitelbírálat mellett az okmányok beérkezését követő azonnali pénzutalást tartják fontosnak.

A Banco Primus üzleti tevékenységének fókuszában a magánszemélyek állnak, de a cégek is igénybe vehetik szolgáltatásaikat. A finanszírozás mellé a cég számos lehetőséget kínál opcionálisan: ilyenek például a csoportos, személy- és járműfedezeti biztosítások, az életbiztosítások, a hitelfedezeti biztosítások, valamint az autó garancia biztosítás, mely utóbbi az autó főbb alkatrészeinek meghibásodása esetén nyújt fedezetet.

A magyar fióktelepnek közel 50 alkalmazottja van, akiket budapesti központjában és 5 fiókjában (Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs) foglalkoztat. A cég 2009-ben jelzáloghitel termékek bevezetését, valamint az indulást követő pár évben országos hálózatának növelése céljából további bankfiókok nyitását tervezi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Joao Cunha Rosa, a Banco Primus vezérigazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi válság ellenére hosszútávra terveznek Magyarországon. A válság olykor lehetőségeket is teremt, a jó üzletemberek így szerencsésen átvészelhetik a nehéz időszakokat, amilyenekkel Portugáliában is találkoztak már.

Joao Miguel Leandro elmondta, hogy az Ibériai-félsziget bebiztosítása után a közép-európai régiót nézték ki maguknak. A régión belül hazánk és Portugália számos hasonló jellemvonása miatt esett a választás Magyarországra. A vezető a lakosság, a társadalmi vonások mellett kiemelte a magyar bankszektor rendkívül jellemző voltát, valamint a piac szétaprózott jellegét a megcélzott szegmensekben. Az autófinanszírozási piac meglehetősen nagy hazánkban, így bőven van elég tere egy új szereplőnek. A jelzáloghitelezésnél előny a saját tulajdon magas aránya. Jövőre Miskolcon, Szombathelyen és Székesfehérváron nyílhatnak új fiókok.

A gépjárműveket és motorokat 120 hónapos futamidőre is finanszírozza a Primus. Robogókat és motorokat 1999-es évjáratig finanszíroz a bank. A gyorsaság fokozása érdekében esti és hétvégi hitelbírálatot is biztosít az új szereplő. Az újdonságok tekintetében számíthatunk 2009-ben olyan hiteltermék megjelenésére, mely a futamidő alatt zéró törlesztőrészletű és lejáratkor egy összegben kell visszafizetnie az adósnak a tartozást.

Az autóhitelezésben az önerő nélküli finanszírozás jövedelem alapon működik majd, így nem lesz mindenki számára elérhető. A bank felfogása szerint nem az autót kell finanszírozni, hanem az ügyfelet, ezért a 10 éves futamidő sem jelenthet gondot megfelelő ügyfélminősítés mellett. Az autófinanszírozási ágazatban a cég Magyarországon középtávon az első 5 szereplő közé szeretne bekerülni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm